Keluarga

Panduan Membantu Kanak-kanak Belajar di Rumah Semasa Pandemik COVID-19

Semasa pandemik COVID-19, anak-anak tidak dapat bersekolah dan mesti menjalankan aktiviti pembelajaran di rumah. sekarangSemasa proses pembelajaran di rumah, peranan ibu bapa sangat penting dalam membantu anak-anak dalam pembelajaran agar mereka tetap bersemangat dan dapat menyerap pelajaran dengan baik.

Orang Indonesia kini mula menjalani gaya hidup baru normal. Dalam gaya hidup ini, orang dapat menjalankan aktiviti mereka seperti biasa dengan peraturan baru. Walau bagaimanapun, gaya hidup baru normal tidak dapat diterapkan dalam proses pengajaran dan pembelajaran di sekolah, oleh itu kanak-kanak masih perlu belajar di rumah.

Petua untuk Mendampingi Anak-anak yang Belajar di Rumah

Menemani anak-anak belajar di rumah semasa pandemik COVID-19 adalah cabaran bagi banyak ibu bapa, terutama bagi mereka yang juga harus bekerja dari rumah. sekarang, agar Ibu tidak terbeban dan aktiviti pembelajaran si Kecil tetap berkesan, ayuh, lihat panduan berikut:

1. Jadualkan aktiviti harian bersama anak-anak

Menginap di rumah boleh membuat anak anda berfikir bahawa ini adalah percutian tanpa henti. Akibatnya, dia mungkin tidak mahu belajar. Jadi, patuhi jadual aktiviti harian untuk anak kecil anda dan libatkan dia dalam membuat jadual itu. Dengan cara ini dapat membuatnya lebih bersedia untuk menerima dan mengikuti jadual yang dipersetujui bersama.

Ibu boleh berbincang dan meminta pendapat si kecil tentang waktu dia ingin bangun, mandi, belajar, makan, dan berehat. Contohnya, setiap hari Isnin hingga Jumaat, si kecil bangun pada pukul 6 pagi, kemudian mandi dan bersarapan. Selepas itu, aktiviti pembelajaran dapat dimulakan pada pukul 8-11 pagi. Sekiranya aktiviti pembelajaran selesai, anak anda boleh berehat, makan tengah hari, atau bermain.

2. Perhatikan tempat dan jangka masa pembelajaran anak-anak

Tempat belajar adalah salah satu faktor penting untuk menyokong tumpuan belajar si kecil, kamu tahu, Roti. Pilih bilik yang selesa, tenang, dan mempunyai pencahayaan yang baik. Selain itu, hindarkan bilik di mana terdapat mainan atau televisyen kerana boleh mengganggu tumpuan.

Lamanya waktu belajar juga tidak boleh disedari, ya, Bun. Umumnya, kanak-kanak dapat menumpukan perhatian sepenuhnya selama 20 minit semasa belajar. Oleh itu, setelah si kecil selesai menyelesaikan beberapa soalan selama 20 minit, anda boleh membiarkannya berehat sebentar.

3. Kenali gaya belajar anak anda

Setiap kanak-kanak mempunyai gaya pembelajaran mereka sendiri. Penting bagi anda untuk mengenali gaya belajar anak kecil anda untuk memudahkan anda menemaninya dan memudahkan si kecil menerima pelajaran.

Sekiranya anak anda lebih menerima maklumat dengan melihat, itu bermakna dia mempunyai gaya pembelajaran visual. Dengan gaya pembelajaran ini, berikan buku kecil anda dengan lebih banyak gambar dan pelbagai bentuk tulisan yang pelbagai dan berwarna-warni. Ibu juga boleh mengajar anak-anak mereka dengan menggunakan peta minda atau peta minda.

Sekiranya anak anda lebih selesa belajar dengan mendengarkan ibu anda membaca buku, ini bermakna dia mempunyai gaya pembelajaran pendengaran. Dalam menemaninya semasa belajar, gunakan intonasi yang lembut dan suka bercerita, ya, Bun.

Akhirnya, si kecil anda mempunyai gaya belajar kinestetik jika dia memahami pelajaran dengan lebih baik apabila dia dibenarkan bergerak, misalnya memutar pensil atau menggerakkan kakinya. Dalam gaya pembelajaran ini, Ibu dapat menyiapkan alat peraga atau mempraktikkan secara langsung apa yang dipelajari, supaya maklumat itu lebih mudah diingat oleh Si Kecil.

4. Menjalinkan komunikasi dengan sekolah

Walaupun anak anda hanya belajar di rumah dan tidak bersekolah, anda tetap perlu berkomunikasi dengan guru di sekolah, bukan? Anda boleh bertanya bahan apa yang perlu dipelajari oleh si kecil anda.

Beberapa sekolah telah mewujudkan sistem pembelajaran di talian, misalnya dengan mengadakan sesi soal jawab melalui panggilan video atau mengumpulkan tugas melalui aplikasi. Namun, pastikan anda selalu menemani anak kecil anda ketika mengakses internet.

Kadang-kadang memberinya ganjaran untuk pencapaian tertentu, misalnya ketika dia berjaya menghafal bahan atau dapat mengerjakan beberapa pertanyaan. Dengan cara itu, anak kecil anda akan lebih terdorong untuk belajar di rumah dan proses pembelajarannya dapat menggembirakannya.

Belajar di rumah adalah salah satu usaha pemerintah untuk memutuskan rantai penyebaran COVID-19. Namun, jangan biarkan masa ini di rumah digunakan oleh anak-anak hanya untuk bermain dan bersantai.

Gunakan petua untuk menemani anak-anak belajar yang telah dijelaskan di atas supaya anak anda tidak bosan semasa pandemik COVID-19 dan masih boleh mendapat pendidikan seperti ketika dia masih di sekolah.

Sekiranya anak kecil anda mengalami kesukaran untuk menyesuaikan diri dengan sistem pengajian di rumah atau jika dia kelihatan suram semasa dia "dirundung" di rumah, cubalah berbincang dari hati ke hati dengannya. Sekiranya perlu, berjumpa dengan ahli psikologi. Kanak-kanak boleh merasa kecewa dalam keadaan seperti ini, terutamanya jika mereka menghadapi masalah pembelajaran seperti disleksia atau dyscalculia.

Semasa wabak ini, manfaatkan aplikasi kesihatan di talian, seperti ALODOKTER, untuk berunding dengan ahli psikologi. Melalui aplikasi ALODOKTER, anda boleh berbual secara langsung dengan doktor, psikologi, atau psikiatri, dan buat janji temu dengan doktor di hospital jika anda benar-benar memerlukan pemeriksaan secara langsung.