Kesihatan

Sebab Mengapa Virus Corona Berbahaya bagi Perokok

Salah satu kumpulan yang dianggap rentan dijangkiti virus Corona adalah perokok. Di samping itu, keparahan COVID-19 yang dialami oleh perokok biasanya juga lebih berat daripada orang yang tidak merokok. Itulah sebabnya, tabiat merokok perlu segera dihentikan, terutamanya semasa wabak ini.

Virus Corona atau coronavirus sindrom pernafasan akut yang teruk 2 (SARS-CoV-2) adalah virus yang menyerang sistem pernafasan dan boleh menyebabkan jangkitan paru-paru akut dan bahkan kematian.

Sekiranya anda memerlukan pemeriksaan COVID-19, klik pada pautan di bawah ini sehingga anda boleh diarahkan ke kemudahan kesihatan terdekat:

  • Ujian Cepat Antibodi
  • Antigen Swab (Antigen Uji Cepat)
  • PCR

Jangkitan virus korona atau COVID-19 boleh menyebabkan gejala ringan seperti selesema, juga boleh menyebabkan gejala yang teruk dan membawa maut. Kumpulan orang yang berisiko tinggi mengalami simptom COVID-19 yang teruk adalah orang tua, orang dengan penyakit tertentu atau penyakit komorbid, orang yang mengalami kegemukan, dan perokok.

Mengapa Perokok mudah dijangkiti Jangkitan Virus Corona?

Semasa merokok, tangan akan lebih kerap bersentuhan dengan bibir. Ini dapat meningkatkan risiko penularan virus dari tangan ke mulut, terutama jika tangan tidak sering dicuci.

Selain itu, pendedahan kepada asap rokok tembakau dan aerosol dari e-rokok dapat melemahkan saluran pernafasan dan mengurangkan kemampuan sistem imun tubuh untuk melawan kuman, termasuk virus Corona. Ini menjadikan perokok lebih mudah terkena jangkitan.

Merokok sisha juga tidak lebih selamat. Sisha biasanya dikongsi oleh sekumpulan orang. Berkumpul seperti ini sahaja dapat meningkatkan risiko penularan virus dari percikan air liur ketika berbual atau tertawa, apatah lagi jika seseorang batuk atau bersin.

Sisha disedut menggunakan alat seperti selang. Selang ini sering digunakan secara bergantian sehingga berpotensi menjadi alat untuk memindahkan virus Corona dari satu orang ke orang lain.

Mengapa Virus Corona Berbahaya untuk Perokok?

Tabiat merokok boleh menyebabkan kerosakan pada paru-paru dan saluran udara yang akan menyebabkan penyakit pada sistem pernafasan, seperti bronkitis kronik, emfisema, dan bahkan barah paru-paru.

Keadaan ini dapat mengurangkan fungsi paru-paru untuk mengambil oksigen dari udara. Sekiranya terdapat jangkitan virus Corona, fungsi paru-paru akan menurun sehingga penghidapnya berisiko mengalami sesak nafas yang boleh membawa maut.

Tidak hanya menyebabkan masalah pernafasan, merokok juga boleh menyebabkan pelbagai penyakit lain, seperti penyakit kardiovaskular (jantung dan saluran darah) atau barah pada organ lain di luar sistem pernafasan. Penyakit ini dapat melemahkan sistem kekebalan tubuh, menyukarkan tubuh untuk melawan virus Corona yang masuk.

Akibatnya, virus menjadi lebih mudah membiak dan menyebabkan lebih banyak kerosakan pada saluran udara dan paru-paru. Sekiranya perokok mengalami penurunan fungsi paru-paru, jangkitan virus Corona pasti akan menjadikan keadaan ini bertambah buruk.

Inilah yang menyebabkan perokok lebih berisiko mengalami komplikasi dan kematian akibat virus Corona.

Bahaya Menghadapi Perokok Ketika Dijangkiti Virus Corona

Berikut adalah beberapa komplikasi berbahaya akibat COVID-19 yang dapat dialami oleh perokok:

Pneumonia

Pneumonia adalah jangkitan paru-paru yang menyebabkan keradangan kantung udara di paru-paru. Keradangan ini menyukarkan penderita untuk bernafas dan menyerap oksigen dari udara. Akibatnya, bekalan oksigen ke darah dan ke semua tisu badan akan berkurang.

Sindrom kecemasan respiratori akut

Sindrom kecemasan respiratori akut (ARDS) atau sindrom gangguan pernafasan akut adalah salah satu komplikasi COVID-19 yang paling biasa. Keadaan ini boleh menjadi kesinambungan pneumonia.

ARDS disebabkan oleh ribut sitokin yang kemudian menyebabkan kerosakan paru-paru yang teruk dan menyebabkan cairan bocor ke paru-paru. Akibatnya, paru-paru tidak dapat membekalkan cukup oksigen ke aliran darah.

Kegagalan pernafasan akut

Kegagalan pernafasan berlaku apabila paru-paru tidak lagi dapat membekalkan cukup oksigen ke darah dan tidak dapat mengeluarkan karbon dioksida dari darah. Keadaan ini akan menyebabkan gangguan keseimbangan gas dalam darah dan memberi kesan buruk kepada organ dalam badan, seperti ginjal, hati, dan jantung, malah boleh menyebabkan kematian.

Semasa wabak virus Corona ini, mulailah menjalani kehidupan yang sihat dengan tidak merokok. Lakukan pencegahan COVID-19 dengan melakukan jarak fizikal, makan makanan berkhasiat, mencuci tangan dengan kerap, bersenam secara teratur, dan berehat secukupnya.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai COVID-19 atau masalah kesihatan lain, gunakan aplikasi Alodokter untuk berbual terus dengan doktor tanpa perlu keluar rumah.

Sekiranya anda memerlukan pemeriksaan langsung dari doktor, anda tidak boleh pergi terus ke hospital kerana ini akan meningkatkan risiko anda dijangkiti virus Corona. Buat temu janji dengan doktor di hospital terlebih dahulu melalui aplikasi Alodokter, supaya anda dapat diarahkan untuk berjumpa dengan doktor terdekat yang dapat membantu anda.