Kesihatan

Berhati-hatilah dengan Penggunaan Makanan yang Menyebabkan Hati

Makanan adalah salah satu faktor yang dapat meningkatkan risiko anda menderita pelbagai penyakit hati. Untuk mengetahui makanan apa yang menyebabkan hati yang harus anda perhatikan, pertimbangkan penjelasan berikut.

Hati atau hati adalah organ yang mempunyai peranan penting dalam metabolisme, detoksifikasi (meneutralkan toksin), dan sistem imun anda. Kerana peranannya yang sangat penting, jika ada gangguan pada hati, ia juga akan memberi kesan pada kesihatan tubuh secara keseluruhan.

Penyebab penyakit hati boleh berbeza-beza, seperti jangkitan, gangguan sistem imun, hingga riwayat keluarga. Di samping itu, gaya hidup yang tidak sihat, seperti terlalu banyak minum alkohol dan makanan tidak sihat, juga dapat menyebabkan pelbagai gangguan hati.

Pelbagai Makanan Yang Menyebabkan Hati

Berikut adalah beberapa makanan yang boleh menyebabkan penyakit hati:

1. Alkohol

Alkohol boleh menyebabkan pelbagai penyakit di hati. Apabila anda mengambil alkohol, hati akan berfungsi memecah alkohol dan membuangnya dari darah.

Sekiranya anda minum alkohol secara berlebihan, hati akan bekerja lebih keras untuk menghilangkan alkohol dari darah. Selain itu, enzim di hati juga akan rosak kerana alkohol berlebihan.

Pada peringkat awal, ini akan menyebabkan hati berlemak. Tetapi, jika ini berlaku secara berterusan, sel-sel hati akan rosak dan diganti dengan tisu parut. Keadaan ini juga dikenali sebagai sirosis dan umumnya sukar untuk diubati.

2. Makanan yang tinggi gula

Makan terlalu banyak makanan atau minuman bergula dengan kandungan gula tinggi, seperti gula-gula, kue, soda, dan jus buah, juga dapat menyebabkan kerosakan pada hati anda.

Salah satu fungsi hati adalah memproses gula darah menjadi lemak. Sekiranya anda mengambil terlalu banyak gula, secara automatik hati akan menghasilkan sejumlah besar lemak.

Lebihan lemak ini akan terkumpul di bawah kulit dan dari masa ke masa di organ-organ penting badan, termasuk hati. Sama seperti yang disebabkan oleh alkohol, hati berlemak yang disebabkan oleh makanan tinggi gula juga boleh berakhir dengan sirosis.

3. Makanan tinggi garam

Tubuh memang memerlukan garam untuk menjalankan pelbagai fungsi penting, seperti mengatur pergerakan air di dalam badan dan membawa isyarat dalam bentuk elektrik ke saraf.

Walau bagaimanapun, pengambilan makanan dengan garam tinggi untuk makanan harian untuk jangka masa yang panjang boleh menyebabkan kerosakan hati, seperti hati berlemak. Oleh itu, anda tidak dinasihatkan untuk mengambil lebih dari 1 sudu teh garam sehari.

4. Makanan berlemak

Makanan seperti makanan segera, daging merah, jeroan, dan santan adalah makanan yang tinggi lemak tepu. Makan terlalu banyak makanan berlemak boleh menyebabkan keradangan hati, yang seterusnya boleh menyebabkan pertumbuhan tisu parut di hati anda.

5. Makanan ringan yang dibungkus

Mengonsumsi makanan ringan yang tidak sihat secara berkala meningkatkan risiko anda menghidap pelbagai penyakit hati. Ini kerana pelbagai makanan ringan yang dibungkus, seperti kerepek dan wafer, yang banyak terdapat di pasaran sering mengandung gula, garam, dan lemak yang tinggi.

Untuk mengelakkan pelbagai penyakit hati, anda disarankan untuk mengurangkan pengambilan pelbagai makanan penyebab hati di atas. Makan makanan dan makanan ringan yang sihat untuk hati anda, seperti limau gedang, anggur, bit, bidara, kacang-kacangan, minyak zaitun, dan ikan berlemak yang sihat.

Bersenam secara teratur juga dapat membantu anda mengurangkan lemak badan yang berlebihan dan mengekalkan berat badan yang ideal, sehingga anda dapat menghindari penyakit hati berlemak. Cuba bersenam sekurang-kurangnya 3 kali seminggu, sekurang-kurangnya 30 minit.

Sekiranya anda merasakan makanan yang menyebabkan hati sukar dipisahkan dari kehidupan seharian anda, berjumpa dengan doktor anda untuk diet yang sihat, terutamanya jika anda mempunyai berat badan berlebihan atau anda mempunyai sejarah keluarga yang mempunyai penyakit hati.