Kehidupan yang sihat

Jangan Bazirkan Kelebihan Labu

Setiap buah mempunyai pelbagai kandungan nutrisi, termasuk labu. Selain sesuai untuk dimakan bagi mereka yang mengikuti program diet, manfaat labu juga penting untuk ketajaman penglihatan kerana kandungan vitamin A yang tinggi.

Bukan itu sahaja, labu juga mengandungi banyak nutrien lain yang baik untuk kesihatan tubuh. Banyak nutrien yang terdapat dalam labu, termasuk antioksidan, zat besi, zink, mangan dan magnesium.

Pelbagai Khasiat Labu untuk Kesihatan Tubuh

Bagi anda yang mungkin tidak mengetahui faedah labu, berikut adalah faedah yang boleh diperoleh daripada makan labu:

 • Tolong sayampertpandangan mata

  Cukup dengan secangkir labu sudah menyediakan 200% keperluan vitamin A tubuh manusia. Kelimpahan kadar vitamin A adalah kerana labu mengandung banyak karotena beta yang diproses oleh tubuh menjadi vitamin A, yang membantu retina menyerap dan memproses cahaya, sehingga mempunyai manfaat penting untuk kesihatan mata. Selain itu, buah ini juga diduga dapat membantu mencegah pembentukan lapisan katarak pada mata, dan juga dapat memperlambat degenerasi makula, iaitu gangguan visual yang disebabkan oleh kerosakan retina.

 • Mengawal tekanan darah dan gula darah

  Kandungan magnesium dalam labu berguna dalam menangani tekanan darah tinggi atau darah tinggi. Manfaat lain meningkatkan pengambilan kalium sehingga mengurangkan kemungkinan risiko penyakit jantung, mengatur kadar gula dalam darah dan membentuk dan mengekalkan tulang yang sihat.

 • Menjadikan kulit kelihatan lebih muda

  Beta karoten yang terdapat dalam labu juga berperanan melindungi kulit dari kesan buruk dari pendedahan cahaya matahari. Lebih tepat lagi, fungsi zat ini adalah untuk melindungi kulit dari sinar ultraviolet sehingga membantu mencegah kerutan pada kulit. Sekiranya anda mahukan kesan labu yang menenangkan kulit, anda boleh membuat topeng dengan membuatnya sendiri.

 • Menurunkan risiko barah

  Risiko beberapa jenis barah dapat dikurangkan dengan memakan labu. Beberapa kajian menunjukkan bahawa kandungan beta karoten dalam labu sangat berperanan dalam mengurangkan risiko barah prostat, paru-paru, dan usus besar.

 • Meningkatkan kesuburan

  Kekurangan nutrisi zink mengakibatkan penurunan kualiti sperma dan peningkatan risiko kemandulan pada lelaki. Mengonsumsi labu dapat meningkatkan kualiti sperma dan kesuburan lelaki kerana kandungan zinknya yang tinggi.

 • Meningkatkan sistem imun

  Kandungan beta karoten yang akan diubah menjadi vitamin A berperanan besar bagi tubuh kerana dapat membantu tubuh melawan virus, jangkitan, dan penyakit berjangkit.

 • Menurunkan berat badan dan mencegah dehidrasi

  Manfaat labu yang penting diketahui, yang dapat membantu menurunkan berat badan, kerana serat di dalamnya menjadikan proses pencernaan berjalan lebih lambat. Oleh itu, anda pasti akan berasa kenyang lebih lama jika anda makan labu.

Selain itu, khasiat labu juga dapat mencegah dehidrasi kerana labu mengandungi sebanyak 90% air. Terdapat pelbagai faedah kesihatan labu yang sangat disesalkan. Jadi, jangan ragu memasukkan labu sebagai salah satu menu makanan sihat anda.