Keluarga

Adakah benar bahawa kaki rata boleh menyebabkan anak berjalan lambat?

Ibu atau Bapa mungkin sering mendengar pelbagai mitos mengenai perkembangan anak. Sebagai contoh, kanak-kanak yang mempunyai kaki rata akan mengalami kelewatan berjalan. Tetapi adakah mitos ini benar?

Kaki rata adalah keadaan apabila bayi tidak mempunyai lengkungan di satu atau kedua kaki. Nampaknya, ini adalah keadaan normal yang dialami oleh hampir semua bayi di seluruh dunia.

Fakta mengenai Kaki Rata pada Kanak-kanak

Bayi biasanya dilahirkan dengan kaki rata yang akan membesar dan membentuk lekuk seiring bertambahnya usia. Kaki rata disebabkan oleh adanya lapisan lemak yang berfungsi sebagai bantal ketika mereka belajar berdiri. Lapisan lemak ini diperlukan kerana otot kaki mereka tidak cukup kuat untuk menyokong badan.

Apabila anak terlambat, jangan tergesa-gesa untuk menyalahkan kaki rata. Kecacatan kaki bukan satu-satunya penyebab kelewatan berjalan anak. Kelewatan berjalan pada kanak-kanak juga boleh disebabkan oleh kekurangan rangsangan, kekurangan nutrisi, atau kelainan fizikal kongenital.

Walaupun begitu, jika kaki si kecil masih kelihatan rata hingga dia berumur 4 atau 5 tahun, terutama jika dia kelihatan kesakitan ketika diminta berjalan, Ibu dan Ayah harus memeriksanya oleh pakar pediatrik.

Kemudian, doktor akan melakukan pemeriksaan lebih lanjut untuk menentukan sama ada kaki rata bayi memerlukan rawatan atau tidak.

Punca dan Cara Mengatasi Kaki Rata pada Kanak-kanak

Kaki yang tetap rata sehingga anak berusia 4-5 tahun biasanya disebabkan oleh keturunan, pertumbuhan tulang kaki yang lemah ketika masih dalam rahim, dan keadaan perubatan yang mempengaruhi sendi, otot, atau saraf.

Biasanya, kaki rata tidak memerlukan rawatan serius jika kaki anak anda tidak sakit, kaku, kebas, mudah cedera, atau mengalami masalah keseimbangan ketika berjalan.

Walau bagaimanapun, jika kaki rata menyebabkan ketidakselesaan, doktor biasanya akan mencadangkan rawatan berikut:

  • Pemakaian kasut yang selesa, sesuai dengan ukuran kaki, dan bertumit rendah.
  • Penambahan tapak kasut khas untuk menyokong kaki.
  • Senaman atau regangan kaki.
  • Ambil ubat sakit.
  • Pembedahan (jarang dilakukan).

Kaki rata memang boleh membuat anak terlambat berjalan, tetapi juga tidak boleh. Sekiranya kaki bayi rata kerana masih terdapat pad lemak, ini adalah keadaan normal dan hampir semua bayi mempunyai bentuk ini. Jadi, ini tidak boleh dijadikan penanda aras.

Sekiranya Ibu dan Ayah merasakan anak anda terlambat atau mengalami perkembangan, anda harus membawanya ke doktor supaya dia dapat diperiksa dan diberi rawatan yang tepat.