Kehidupan yang sihat

Kelebihan Topeng Coklat dan Cara Membuatnya

Coklat adalah produk yang diproses biji koko,dan adalah satu makanan yang manapaling disukai oleh ramai orang. Walaupun sering dinikmati sebagai makanan ringan, kue, atau minuman, coklat juga mempunyai banyak faedah yang berkaitan dengan kesihatan tubuh manusia.

Berdasarkan sejumlah kajian, kandungan yang terdapat dalam coklat dapat mengurangkan risiko masalah jantung, memperbaiki fungsi saluran darah, dan digunakan sebagai bahan asas untuk produk perawatan kecantikan dalam bentuk topeng coklat.

Kandungan dan Faedah Coklat

Tidak hanya sedap di lidah, coklat juga menyimpan pelbagai nutrien penting yang bermanfaat untuk tubuh. Dalam 100 gram coklat, terdapat karbohidrat, lemak, protein, vitamin A, vitamin B1, B2, B3, B6, B9, B12, kolin, vitamin C, vitamin E, vitamin K, kalsium, zat besi, magnesium, mangan, fosfor , kalium, natrium dan zink.

Coklat juga sangat kaya dengan flavonoid, yang merupakan bahan semula jadi atau sebatian dengan kesan antioksidan. Antioksidan ini berguna dalam melindungi sel-sel tubuh dari kerosakan yang disebabkan oleh radikal bebas, sehingga kulit terlihat lebih muda, menghindari penuaan dini, dan mungkin terlindung dari kerusakan akibat sinar matahari. Walau bagaimanapun, lebih banyak kajian harus dilakukan untuk membuktikan ini.

Selain itu, mengkonsumsi coklat gelap atau produk koko selama 2 hingga 18 minggu dapat menurunkan tekanan darah tinggi dan meningkatkan kadar kolesterol pada orang dengan kolesterol tinggi.

Membuat Topeng Coklat di Rumah

Merawat wajah anda dengan menggunakan topeng coklat dapat mengurangkan anggaran rawatan anda di salun sambil membersihkan wajah anda dalam waktu yang singkat. Untuk membuat topeng coklat di rumah, anda perlu menyediakan beberapa ramuan yang terdiri daripada:

  • 1/3 cawan serbuk koko
  • 3 sudu besar alpukat
  • 1/2 cawan madu
  • 3 sudu besar serbuk oat
  • 3 sudu besar krim

Setelah semua bahan dikumpulkan, campurkan semua bahan, kemudian tumbuk dalam satu bekas. Setelah semuanya lancar, kemudian sapukan bahan tersebut ke wajah anda dan biarkan selama kira-kira 10 minit. Selepas 10 minit, bilas topeng di wajah anda dengan air suam dan kemudian lap dengan tuala bersih.

Sekiranya anda mempunyai masalah kulit, dan ingin menggunakan topeng coklat untuk rawatan, berjumpa dengan pakar dermatologi terlebih dahulu. Doktor akan memberitahu anda betapa selamatnya penggunaan topeng coklat untuk keadaan kulit anda, jadi anda mengelakkan kesan sampingan yang boleh memperburuk masalah kulit.