Kehidupan yang sihat

Garis Vitamin untuk Sistem Imun yang Lebih Baik

Sistem imun direka untuk melindungi dirinya dari serangan oleh mikroorganisma penyebab penyakit. Malangnya, dalam keadaan tertentu sistem imun tidak dapat berfungsi dengan baik. Pada masa seperti ini, anda mungkin memerlukan vitamin untuk menjadikan sistem imun anda lebih optimum.

Para saintis telah lama berfikir bahawa orang yang tidak dapat memenuhi keperluan pemakanan harian mereka lebih mudah diserang penyakit. Beberapa kajian menunjukkan bahawa kekurangan nutrien tertentu, sepertizink, selenium, zat besi, tembaga, vitamin A, D, C, E, dan asid folik, akan memberi kesan terhadap tindak balas sistem imun badan.

Apa Peranan Vitamin untuk Sistem Imun?

Untuk mengoptimumkan sistem imun, kita memerlukan diet sihat yang berasal dari pelbagai makanan dengan pemakanan seimbang. Ini kerana sumber nutrien utama seperti protein, karbohidrat, lemak, dan vitamin dan mineral yang diperlukan oleh tubuh berasal dari makanan. Tetapi jika pengambilan makanan anda tidak mencukupi, anda mungkin perlu mengambil multivitamin.

Rangkaian vitamin untuk ketahanan yang boleh anda gunakan, adalah:

 • Vitamin A

  Setakat ini, kita mengetahui vitamin A sebagai sebatian yang penting untuk sistem penglihatan manusia. Manakala vitamin A juga berperanan penting dalam menjaga sistem kekebalan tubuh, terutama dari segi pembentukan sel darah putih. Sel darah ini berfungsi untuk melawan dan membasmi bakteria atau virus di dalam badan kita. Untuk mendapatkan vitamin A, makan hati sapi, ubi jalar (dengan kulit), dan buah-buahan dan sayur-sayuran berwarna terang termasuk wortel, brokoli, labu, tomato, dan semangka.

 • Vitamin B

  Vitamin penguat imuniti ini terdapat dalam biji-bijian, kacang-kacangan, susu dan produk olahannya, paprika, brokoli, tomato, tuna, bawang putih, ayam dan ikan.

  Vitamin ini mempunyai peranan penting untuk pengeluaran tenaga, menyokong metabolisme tubuh, dan menjaga kesihatan ibu dan janin semasa hamil. Yang paling penting, vitamin B mampu menjaga sistem imun seseorang dalam keadaan terbaik.

 • Vitamin C

  Vitamin C dapat meningkatkan tahap antibodi (zat pembentuk imun) sehingga meningkatkan tindak balas imun badan. Selain itu, vitamin yang mempunyai kesan antioksidan juga membantu penyembuhan luka dan mengoptimumkan aktiviti sel darah putih. Vitamin C dapat diperoleh dengan memakan lada, stroberi, bayam, brokoli, kiwi, mangga, dan buah sitrus.

 • Vitamin D

  Kajian makmal menunjukkan bahawa vitamin D berperanan memicu dan menguatkan sistem imun dan membantu melawan jangkitan. Selain berjemur, pemenuhan vitamin D juga dapat dilakukan dengan mengkonsumsi minyak ikan, telur, bijirin, marjerin yang diperkaya dengan vitamin D, dan suplemen vitamin D.

 • Vitamin E

  Vitamin imun yang tidak kalah pentingnya adalah vitamin E. Vitamin E adalah sejenis antioksidan dan mempunyai peranan penting dalam melindungi kelenjar timus dan menguatkan sel darah putih daripada jangkitan.

  Kehadiran vitamin E penting untuk sistem kekebalan tubuh, terutama ketika tubuh diserang oleh penyakit kronik akibat virus dan kerosakan sel tubuh yang disebabkan oleh radikal bebas. Kacang dan biji mentah, seperti biji bunga matahari, kacang tanah, kacang almond, betik, alpukat, dan bayam adalah sumber vitamin E. yang baik.

Makanan adalah sumber vitamin imun terbaik. Tetapi jika diet anda tidak sihat, pengambilan makanan tambahan mungkin dilakukan. Berunding dengan pakar pemakanan mengenai cara menggunakan makanan tambahan untuk faedah optimum, serta dos yang selamat untuk mengambilnya.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found