Keluarga

Inilah Bahaya Berdebat di Depan Kanak-kanak

Perbezaan pendapat untuk menimbulkan pergaduhan adalah perkara biasa dalam hubungan suami-isteri. Namun, bertengkar di hadapan kanak-kanak tidakNS pilihan yang bijak, kerana boleh mendatangkan bahaya kepada kesihatan mental.

Jeritan, penghinaan, kutukan, dan tindakan keganasan yang sering ditunjukkan oleh Ibu dan Bapa ketika bertengkar di depan Si Kecil dapat memberikan kesan kuat pada ingatannya. Kenangan buruk ini sering mempengaruhi perkembangan mental anak kemudian.

Apakah Kesan Berdebat di Depan Kanak-kanak?

Tahukah anda bahawa anda adalah teladan bagi anak kecil anda? Sekiranya Ibu dan Ayah sering bertengkar di hadapan Si Kecil, dia mungkin akan meniru Ibu dan Ayah, atau bahkan tidak lagi menganggap Ibu dan Ayah sebagai teladan yang boleh mereka banggakan.

Di samping itu, anak-anak bergantung kepada ibu bapa mereka untuk keselesaan dan keselamatan. Sekiranya mereka sering melihat ibu bapa mereka bertengkar, anak-anak boleh merasa tidak selesa dan takut.

Berdebat di hadapan kanak-kanak juga boleh menyebabkan pelbagai kesan negatif lain kepada anak-anak, seperti:

1. Tekankan anak

Satu kajian baru-baru ini menunjukkan bahawa pergaduhan ibu bapa yang disaksikan oleh kanak-kanak boleh menyebabkan peningkatan pengeluaran hormon stres anak-anak.

Bayi pun boleh terjejas. Semasa tidur, bayi dapat merakam suara dan jeritan kuat di sekitarnya. Selain mengganggu tidurnya, suara yang kuat ini juga dapat mengganggu perkembangannya.

2. Buat anak-anak gelisah dan berisiko mengalami kemurungan

Melihat ibu bapanya sering bertengkar dapat membuat anak lebih mudah cemas, bahkan tertekan. Ini berkaitan dengan pemikiran negatif yang timbul dalam fikiran anak dan kebimbangannya bahawa pergaduhan ini akan menyebabkan perceraian ibu bapanya.

Ketakutan kanak-kanak terhadap pemisahan ibu bapa sangat asli. Apabila ibu bapa bercerai, anak biasanya akan mengikuti seorang ibu bapa, dan ini boleh menyebabkan dia kehilangan seorang ibu atau bapa.

3. Anak-anak tidak rapat dengan adik beradik

Sekiranya pergaduhan ini menyebabkan perceraian, hubungan antara anak dan adik-beradiknya juga boleh meruncing. Ibu atau Ayah mungkin membawa salah seorang anak, dan bukan kedua-duanya. Perceraian akhirnya memisahkan mereka.

4. Kanak-kanak cenderung nakal

Konflik dengan ibu bapa boleh membuatkan anak-anak merasa kurang dijaga. Akhirnya, anak-anak akan mendapatkan perhatian dengan cara mereka sendiri, misalnya dengan melakukan kerosakan di rumah atau masalah di sekolah.

5. Sukar bergaul dengan orang lain

Anak-anak yang sering memerhatikan ibu bapa mereka bertengkar cenderung sukar untuk menjalin hubungan dengan orang lain. Dia merasa malu jika rakan-rakannya tahu bahawa orang tuanya sering bertengkar, dan akhirnya menjadi sukar untuk berteman.

Petua ketika Ibu dan Ayah Berjuang

Tidak ada hubungan tanpa masalah. Pertengkaran juga kadang-kadang tidak dapat dielakkan. Namun, untuk mengelakkan kesan negatif terhadap anak kecil anda akibat pergaduhan ini, ada beberapa petua yang boleh dilakukan oleh Ibu dan Ayah, iaitu:

  • Sekiranya ada masalah, bicaralah sekerap mungkin dan jangan terbawa emosi.
  • Sekiranya anda ingin bertengkar, elakkan bertengkar di depan anak anda sebanyak mungkin. Cari tempat yang tenang, seperti di bilik anda atau di luar. Ibu dan Ayah juga dapat mencari masa yang tepat, misalnya ketika Si Kecil berada di sekolah. Sekiranya perlu, Ibu dan Ayah boleh meninggalkannya sebentar di rumah datuk dan nenek mereka.
  • Sekiranya anda bertengkar secara tidak sengaja di hadapan anak kecil anda, beritahu dia bahawa Ibu dan Ayah hanya berdebat. Beri dia pemahaman bahawa membincangkan masalah adalah perkara yang wajar bagi ibu bapa. Sekiranya anda tidak sengaja menggunakan kata-kata kasar atau terlalu keras, jelaskan kepada si kecil bahawa kaedah ini salah, dan bahawa Ibu dan Ayah benar-benar menyesal.
  • Jelaskan dan yakinkan anak kecil anda bahawa rumah tangga Bapa dan Ibu akan baik-baik saja selepas perbahasan ini.

Sekiranya Ibu dan Ayah sering bertengkar, jangan ragu untuk berjumpa dengan pakar psikologi yang pakar dalam kaunseling perkahwinan. Jangan biarkan pertengkaran antara Ibu dan Bapa menjadi lebih besar dan tidak dapat lagi ditutup-tutupi, hingga akhirnya meletup di hadapan Si Kecil, atau bahkan berakhir dengan perkara yang paling ditakuti olehnya, iaitu perceraian Ibu dan Bapa.