Kehidupan yang sihat

Inilah 4 Khasiat Wasabi untuk Kesihatan Tubuh

Pencinta makanan Jepun tentunya tidak asing dengan wasabi. Di sebalik rasa pedas dan aroma tajam, kelebihan wasabi tidak sedikit. Pelbagai nutrien yang terkandung di dalamnya baik untuk kesihatan tubuh.

Wasabi berasal dari tanaman Eutrema japonicum, yang merupakan sejenis sayur yang masih digolongkan sebagai kubis. Di Jepun, tanaman ini dapat tumbuh liar di sepanjang sungai yang bersih dan sejuk.

Wasabi memiliki aroma dan rasa yang khas, sehingga sering digunakan sebagai bahan tambahan untuk memperkaya rasa dalam berbagai jenis makanan, seperti sushi, mi, sup, dan daging panggang. Wasabi terdapat dalam pelbagai bentuk, dan salah satunya adalah pasta. Pasta Wasabi telah banyak dijual di berbagai negara, termasuk Indonesia.

Kandungan Nutrien di Wasabi

Selain rasanya yang unik, wasabi juga mengandungi pelbagai nutrien yang bermanfaat untuk kesihatan tubuh. Berikut ini adalah pelbagai kandungan nutrisi yang terdapat dalam wasabi:

 • Protein
 • Serat
 • Vitamin A dan Vitamin C
 • Folat
 • Kalsium
 • Magnesium
 • Potasium
 • Zink

Wasabi juga mengandung antioksidan yang cukup tinggi dan mengandungi bahan semula jadi yang bersifat antibakteria, antijamur, dan anti-radang.

Khasiat Wasabi untuk Kesihatan Tubuh

Berkat kandungan nutrien dan pelbagai zat di dalamnya, terdapat banyak manfaat wasabi yang boleh anda perolehi, termasuk:

1. Menyingkirkan kuman

Tumbuhan wasabi mempunyai sebatian aktif yang disebut isothiocyanates (ITC). Sebatian ini berperanan sebagai antibakteria. Itulah sebabnya mengapa wasabi sering disajikan dengan makanan mentah, seperti sushi dan sashimi.

Ini kerana wasabi dapat membasmi kuman pada makanan mentah sehingga mengurangkan risiko keracunan makanan. Wasabi juga dikatakan dapat membasmi kuman pada saluran kencing dan saluran pernafasan.

Walaupun ia berfungsi sebagai antibakteria, cara utama untuk mengelakkan risiko keracunan makanan adalah memasak bahan makanan sehingga dimasak sepenuhnya.

2. Mengekalkan berat badan yang stabil

Wasabi diketahui dapat meningkatkan metabolisme badan. Ini bermaksud wasabi dapat menyokong proses pembakaran tisu lemak di dalam badan, sehingga berat badan dapat dijaga. Walau bagaimanapun, faedah wasabi untuk diet dan penurunan berat badan masih memerlukan kajian lebih lanjut

3. Melegakan keradangan

Keradangan adalah tindak balas sistem imun terhadap jangkitan, kecederaan, dan toksin yang masuk ke dalam badan. Selain bersifat antibakteria, kandungan ITC dalam wasabi juga bermanfaat untuk mengurangi peradangan.

Beberapa kajian menunjukkan bahawa ekstrak wasabi dapat menekan aktiviti sel imun yang berlebihan, sehingga dapat mengurangkan keradangan. Bukan hanya itu, wasabi juga diketahui dapat menghambat pertumbuhan sel barah dan baik untuk menjaga kesihatan otak.

4. Bersihkan saluran pernafasan

Kandungan zat anti-inflamasi, antibakteria, dan antioksidan pada wasabi diketahui memiliki potensi untuk mengobati penyakit saluran pernafasan, seperti sinusitis dan bronkitis.

Sifat antibakteria wasabi juga dapat membantu membunuh kuman di saluran pernafasan. Sementara itu, kandungan anti-inflamasi dan antioksidan dapat mengurangi keradangan dan mencegah kerusakan sel di saluran pernafasan.

Selain itu, aroma wasabi yang menyakitkan dan pedas juga dapat membantu melegakan simptom sejuk dan merangsang rembesan lendir dari saluran pernafasan, sehingga pernafasan menjadi lebih mudah.

Petua Mengonsumsi Wasabi

Pada masa ini, wasabi banyak terdapat di pasar raya, terutama pasar raya yang menjual produk import dari Jepun. Namun, wasabi segar yang disediakan langsung dari kilang wasa mempunyai rasa dan aroma yang lebih menyegarkan daripada wasabi yang dibungkus.

Sebelum menggunakan wasabi, anda disarankan untuk mengikuti petua berikut:

 • Periksa tarikh luput produk wasabi bungkusan yang anda beli.
 • Perhatikan cara penggunaan wasabi yang biasanya tertera di bahagian belakang bungkusan produk.
 • Pastikan wasabi yang anda gunakan adalah wasabi sebenar dan bukan sekadar perasa.

Secara amnya, anda boleh makan wasabi ketika anda makan pelbagai hidangan Jepun. Namun, anda juga boleh bereksperimen dengan wasabi untuk membuat pelbagai hidangan lain.

Walaupun umumnya aman untuk dimakan, Anda tetap disarankan untuk membatasi penggunaan wasabi. Ini untuk mengelakkan timbulnya kesan sampingan akibat pengambilan wasabi yang berlebihan, seperti sakit perut, mual, muntah, dan cirit-birit.

Anda juga disarankan untuk membatasi penggunaan wasabi jika anda hamil, mengalami gangguan pendarahan, akan menjalani pembedahan, atau sedang menjalani ubat-ubatan tertentu. Sekiranya anda mengalami aduan tertentu setelah memakan wasabi, anda harus segera berjumpa doktor.