Kehidupan yang sihat

Kaedah Berkesan untuk Mengatasi Ketagihan Alkohol

Sekiranya anda berusaha untuk berhenti minum alkohol, ada beberapa cara untuk mengatasi alkoholisme yang boleh anda lakukan. Sebelum masalah kesihatan yang serius dan kekal berlaku kerana alkoholisme, anda perlu segera menghentikan tingkah laku ketagihan ini.

Had pengambilan alkohol untuk orang dewasa ialah 1-2 minuman untuk lelaki dan 1 minuman untuk wanita. Sekiranya anda merasa terlalu kerap atau sukar untuk berhenti minum alkohol, ini boleh menjadi tanda bahawa anda ketagih dengan alkohol.

Selain itu, orang yang ketagihan minuman beralkohol juga akan terus mengambil minuman ini tanpa mengira keadaan dan keadaan, dan tidak mengambil berat akan akibatnya.

Pengambilan minuman beralkohol yang berlebihan pastinya tidak baik untuk kesihatan kerana boleh merosakkan organ tubuh, terutama hati. Selain itu, kesan negatif ketagihan alkohol tidak hanya dirasakan oleh pengguna, tetapi juga orang di sekitar mereka, terutama keluarga.

Ini dapat dilihat dari jumlah kes keganasan rumah tangga yang dilakukan oleh peminum alkohol. Orang yang ketagihan alkohol juga cenderung mengalami kemalangan semasa memandu. Ini boleh membahayakan dirinya dan orang lain.

Oleh itu, orang yang ketagihan alkohol perlu segera menghentikan tabiat ini dan mendapatkan pertolongan sebelum keadaan bertambah buruk dan memberi kesan yang sangat dikesali.

Petua Mengatasi Masalah Ketagihan Alkohol

Sekiranya anda memerangi alkoholisme, berikut adalah beberapa petua yang boleh anda lakukan untuk menghilangkan bahaya alkohol:

Cari Sistem sokongan

Dalam mengatasi alkoholisme, Sistem sokongan atau sokongan daripada orang terdekat, seperti keluarga atau rakan, sangat penting. Di samping itu, anda juga perlu menjauhkan diri dari kalangan sosial yang dapat menarik minat anda untuk minum alkohol lagi.

Laksanakan gaya hidup sihat

Selain mencari Sistem sokongan, tabiat hidup yang buruk mesti diubah. Anda boleh mengamalkan gaya hidup sihat dengan makan makanan berkhasiat, bersenam secara teratur, menguruskan tekanan, dan menerapkan pola tidur yang baik. Kebiasaan ini akan memudahkan anda mengatasi ketagihan alkohol.

Sekiranya anda terlalu kerap minum minuman beralkohol, cubalah menggantinya dengan minuman lain yang lebih sihat, seperti air, air yang dimasukkan, jus buah segar, atau teh.

Lakukan aktiviti positif

Untuk mengatasi keinginan untuk minum minuman beralkohol, anda boleh mengalihkannya dengan melakukan aktiviti positif. Ikuti hobi atau aktiviti yang anda sukai, seperti berkebun, memancing, atau membaca buku.

Juga, ketika anda merasa tertekan dan ingin minum alkohol, cubalah menenangkan fikiran dengan melakukan senaman, meditasi, atau yoga. Kaedah ini berkesan untuk menghilangkan tekanan dan kegelisahan.

Mengatasi Ketagihan Alkohol dengan Bantuan Perubatan

Sekiranya pelbagai cara di atas telah dilakukan tetapi anda tidak berjaya keluar dari ketagihan alkohol, anda harus berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan. Doktor anda boleh mengesyorkan pilihan rawatan atau terapi yang sesuai dengan tahap ketagihan anda.

Beberapa jenis rawatan ketagihan alkohol yang boleh diberikan oleh doktor adalah:

Detoksifikasi

Detoksifikasi bertujuan untuk menghilangkan alkohol dan bahan toksik dari badan. Proses ini adalah langkah rawatan pertama dan paling penting untuk keluar dari ketagihan alkohol.

Terapi detoksifikasi alkohol biasanya memakan masa sekitar 5-7 hari dan boleh dilakukan di hospital pergantungan dadah (RSKO).

Semasa proses detoksifikasi, anda akan mengalami gejala seperti gegaran, kekeliruan, halusinasi, dan sawan. Namun, ini dapat dicegah dengan memberikan ubat-ubatan tertentu.

Terapi kaunseling dan tingkah laku

Program ini dapat membantu anda belajar bagaimana mengatasi keinginan untuk minum lagi. Terdapat beberapa jenis terapi tingkah laku yang dapat membantu anda mengatasi ketagihan alkohol, termasuk:

  • Terapi tingkah laku kognitif, untuk mengenal pasti pencetus alkoholisme dan mengajar bagaimana mengatasinya
  • Terapi peningkatan motivasi, untuk membina dan memperkuat motivasi sehingga dapat mengubah tingkah laku ketagihan alkohol
  • Kaunseling perkahwinan dan keluarga, untuk memperbaiki kemungkinan masalah dalam keluarga atau dengan pasangan yang menjadi penyebab alkoholisme

Dadah

Terdapat beberapa ubat perubatan yang boleh digunakan untuk merawat ketagihan alkohol, termasuk:

  • Disulfiram, sejenis ubat yang boleh menyebabkan rasa sakit pada tubuh ketika memakan minuman beralkohol, sehingga mengurangkan keinginan untuk minum minuman ini
  • Acamprosate, ubat yang berfungsi dengan menyeimbangkan bahan kimia tertentu di otak, sehingga mampu menahan keinginan untuk minum minuman beralkohol
  • Naltrexone, untuk menyekat kesan keseronokan atau keselesaan alkohol

Dalam aplikasinya, pelbagai kaedah rawatan di atas perlu digabungkan untuk mendapatkan hasil yang terbaik.

Perjuangan untuk mengatasi alkoholisme bukanlah perkara yang mudah dilakukan, tetapi tidak mustahil. Untuk mempermudah ini, minta sokongan daripada keluarga dan rakan-rakan.

Sekiranya anda menghadapi masalah alkoholisme dan sukar untuk menghentikan diri anda, jangan teragak-agak untuk berbincang dengan doktor anda. Semakin lama ketagihan alkohol anda dibiarkan, semakin besar risiko anda mengalami kesan kekal akibat alkohol.