Keluarga

Ini adalah 5 perkara yang menyukarkan anda mempunyai anak

Kehadiran anak-anak tentunya dinantikan oleh pasangan yang sudah berkahwin. Namun, beberapa pasangan tidak dikurniakan keturunan walaupun sudah bertahun-tahun menanti. Mengapa perkara ini berlaku?

Kesukaran mempunyai anak boleh disebabkan oleh pelbagai perkara, mulai dari masalah kesuburan, baik pada anda dan pasangan, hingga gabungan masalah kesihatan pada anda berdua. Untuk menjadi jelas, berikut adalah lima faktor yang boleh menyukarkan anda mempunyai anak.

1. Tahap tekanan tinggi

Tubuh tahu bahawa tekanan bukanlah keadaan yang baik untuk pertumbuhan janin. Ini dibuktikan dengan gangguan pelepasan telur oleh ovari (ovari) ketika kadar kortisol (hormon stres) meningkat.

Itulah sebabnya, semakin tinggi tahap tekanan dan semakin lama stres berlangsung, semakin rendah peluang untuk hamil.

Di samping itu, ketika berada dalam keadaan tertekan, wanita juga cenderung tidak ingin melakukan hubungan seks, dan mengonsumsi lebih banyak kafein atau alkohol, dan menjalani gaya hidup yang tidak sihat. Perkara-perkara ini juga akan mengurangkan kemungkinan hamil.

2. Gaya hidup yang tidak sihat

Gaya hidup yang tidak sihat, seperti merokok, tidur lewat, dan sering minum minuman beralkohol, boleh menyebabkan masalah kesuburan. Pada lelaki, merokok dan minum minuman beralkohol yang kerap dapat mengurangkan pengeluaran sperma dan mencetuskan disfungsi ereksi.

Walaupun pada wanita, merokok dapat meningkatkan risiko keguguran dan mempercepat menopaus, sementara pengambilan minuman beralkohol dapat memicu kecacatan pada janin.

3. Berat badan berlebihan atau kurang berat badan

Berat badan berlebihan atau kurang berat badan dapat menghalangi impian anda untuk mempunyai anak. Pada wanita, kelebihan berat badan dapat mengganggu kitaran haid dan pembebasan telur (ovulasi), dan bahkan dapat menyebabkan amenorea. Semasa pada lelaki, keadaan ini dapat mengurangkan jumlah dan kualiti sperma yang dihasilkan.

Kurang berat badan juga bukan perkara yang baik, kerana keadaan ini dapat mengganggu proses ovulasi. Wanita yang terlalu kurus dianggap memerlukan masa lebih lama untuk hamil, iaitu lebih dari 1 tahun.

Untuk mengetahui sama ada berat badan anda normal atau tidak, anda boleh memeriksa BMI atau indeks jisim badan anda. Berat badan anda dianggap normal jika BMI anda berada dalam lingkungan 18.5-24.9.

4. Umur matang

Bagi wanita, peluang untuk mempunyai anak dapat menurun ketika berusaha hamil pada usia 35 tahun ke atas.Pada usia itu, kadar kesuburan mula menurun secara beransur-ansur. Penurunan ini malah cukup drastik apabila mencapai usia 37 tahun.

Sementara pada lelaki, kadar kesuburan mula menurun pada usia 40 tahun. Lelaki pada usia ini juga cenderung mempunyai anak dengan gangguan tertentu, seperti barah.

5. Gangguan kesihatan tertentu

Sejumlah masalah kesihatan pada organ pembiakan boleh mempengaruhi kemungkinan seseorang mempunyai anak. Pada wanita, gangguan yang paling biasa adalah PCOS, endometriosis, keabnormalan rahim, dan tiub fallopio yang tersumbat.

Sementara itu pada lelaki, masalah kesihatan yang boleh mengganggu kesuburan adalah lebih pelbagai, mulai dari gangguan organ pembiakan, seperti ejakulasi dini, varikokel, dan penyakit kelamin; kepada gangguan biasa, seperti diabetes dan gondok (beguk).

Sekarang, Sebaik sahaja anda mengetahui pelbagai perkara yang boleh menyukarkan anda mempunyai anak, cubalah menjauhinya dengan mengamalkan gaya hidup sihat.

Sekiranya anda mempunyai masalah kesihatan seperti yang disebutkan di atas, segera berjumpa doktor sehingga mereka dapat segera dirawat.

Ingat, sukar mempunyai anak tidak bererti tidak dapat mempunyai anak selamanya. Penjagaan perubatan yang betul dapat meningkatkan peluang anda menjadi ibu bapa. Jadi, jangan sedih dan putus asa. Berunding dengan doktor, dan teruskan program kehamilan jika disyorkan.