Kesihatan

Memilih Perubatan Suara Serak yang Tepat

Serak suara adalah perubahan tidak normal yang berlaku pada suara yang disebabkan oleh pelbagai faktor. Perubahan ini dapat mempengaruhi ciri-ciri kelantangan dan nada suara anda. Agar suara serak tidak kembali, lihat bagaimana memilih suara serak yang tepat.

Terdapat banyak faktor yang boleh mencetuskan suara serak, mulai dari alergi, merokok, pengambilan minuman berkafein atau alkohol yang berlebihan, gangguan neurologi yang mengatur fungsi pertuturan, penyakit refluks asid perut, hingga penyakit serius seperti barah leher dan tekak.

Walaupun begitu, secara amnya serak berlaku disebabkan laringitis akut. Laringitis akut itu sendiri adalah radang pada kotak pita suara (laring), salah satunya disebabkan oleh penggunaan pita suara yang berlebihan. Contohnya menyanyi terlalu lama atau menjerit. Laringitis juga boleh disebabkan oleh jangkitan dan kerengsaan laring.

Rawat Serak Menurut Sebabnya

Untuk mengetahui ubat suara serak yang betul, penting bagi anda terlebih dahulu mengetahui punca suara serak. Berikut adalah beberapa ubat suara serak dan cara merawat suara serak yang perlu anda ketahui:

  • Sekiranya suara serak adalah akibat laringitis akut, selalunya akan bertambah baik apabila jangkitan atau kerengsaan hilang. Anda juga boleh menggunakan humidifier (humidifier), mengurangkan ucapan (rehat suara), minum air secukupnya, dan minum ubat batuk, untuk melegakan keadaan. Sekiranya penyebab laringitis akut adalah jangkitan bakteria, maka anda disarankan menggunakan antibiotik seperti yang disyorkan oleh doktor anda.
  • Serak yang anda alami juga disebabkan oleh alahan atau penyakit refluks asid (GERD). Dalam keadaan ini, cara mengatasi suara serak adalah dengan mengelakkan pencetus alergi dan mengelakkan makanan atau minuman yang dapat meningkatkan asid perut.
  • Dalam beberapa kes, suara serak adalah akibat penyakit serius, seperti barah laring. Keadaan ini dapat diatasi dengan pembedahan, kemoterapi, dan terapi radiasi.
  • Sekiranya terdapat kerosakan pada saraf yang mengatur fungsi pertuturan, maka keadaan ini memerlukan rawatan khas dari pakar neurologi.

Dianjurkan untuk memilih ubat serak mengikut keadaan yang mendasari. Sekiranya suara serak berlaku kerana penggunaan pita suara yang terlalu banyak, maka cubalah merehatkan pita suara anda. Dan jika anda menderita suara serak yang disebabkan oleh merokok, disarankan untuk berhenti merokok.

Terapi Bunyi untuk Serak

Terapi suara sebenarnya juga boleh menjadi alternatif untuk ubat suara yang serak. Terapi suara adalah program yang dirancang untuk mengurangkan suara serak melalui perubahan gaya hidup dan pertuturan. Terapi ini juga akan memberitahu anda cara menggunakan suara anda dengan betul, tanpa merosakkan pita suara anda. Terutama bagi anda yang mengalami kecederaan atau baru-baru ini menjalani pembedahan pita suara, kaedah ini dapat membantu.

Tempoh terapi suara disesuaikan mengikut seberapa parah masalah suara dan bagaimana suara serak bermula. Jangka masa yang diperlukan adalah dua rawatan selama 4 minggu atau lebih. Ketika menjalani terapi ini, penting bagi pasien untuk mengikuti dan mematuhi apa yang telah dilakukan pada saat terapi, bahkan setelah sesi terapi berakhir.

Cuba pilih ubat suara yang serak yang sesuai dengan keadaan anda. Juga, cubalah mengelakkan perkara yang boleh menyebabkan suara serak. Contohnya, tidak menggunakan suara anda secara berlebihan, berhenti merokok, mengehadkan pengambilan minuman beralkohol atau berkafein, dan tidak memakan makanan yang boleh menyebabkan suara serak. Segera berjumpa doktor sekiranya suara serak anda semakin teruk. Pemeriksaan awal gangguan suara diperlukan untuk mengantisipasi penyakit serius, seperti barah laring.