Keluarga

Ayuh, kenali peranan doula untuk wanita hamil

Peranan doula untuk wanita hamil mungkin masih belum diketahui oleh banyak orang. Sebenarnya, doulas mempunyai peranan penting dalam menyokong dan membantu wanita hamil, sebelum, semasa, dan bahkan setelah melahirkan.

Tidak dapat dinafikan bahawa peranan doula di Indonesia mulai muncul ketika para seniman mulai menggunakan jasa doula dalam proses penyampaian mereka. Doulas adalah profesional yang mampu memberikan sokongan emosi, fizikal, dan memberikan maklumat yang diperlukan semasa kehamilan, melahirkan anak, hingga bayi dilahirkan.

Ini adalah peranan doula untuk wanita hamil

Diambil dari bahasa Yunani, doula bermaksud "hamba". Kini doulas lebih terkenal sebagai teman profesional bagi wanita hamil dalam proses melahirkan anak, sehingga menjalani persiapan untuk menjadi ibu bapa.

Doulas berbeza dengan bidan kerana mereka tidak dapat memberikan bantuan dalam bentuk prosedur perubatan. Walaupun begitu, doula mempunyai pengetahuan yang luas dan mendalam mengenai pelbagai perkara yang berkaitan dengan kelahiran anak. Peranan doula dalam membantu wanita hamil merangkumi:

1. Membantu ibu hamil menghadapi proses persalinan

Menjelang proses kelahiran, doula akan melakukan proses pengenalan diri dan perwatakan untuk memupuk kerjasama yang baik dengan wanita hamil. Doula juga akan berusaha mengenal pasti keadaan kehamilan dan keperluan wanita hamil dengan baik.

Pada masa ini, wanita hamil dapat menggali banyak maklumat dari doula. Bermula dari peringkat penyampaian, tindakan yang perlu dilakukan untuk memudahkan penghantaran, hingga berbagai kemungkinan komplikasi dan penanganannya. Ini berguna untuk membantu wanita hamil untuk lebih bersedia, serta mengurangkan kebimbangan yang mungkin mereka rasakan menjelang proses kelahiran.

2. Mengurangkan tekanan semasa bersalin

Semasa bersalin, doulas biasanya memberi sentuhan dan urutan kepada wanita hamil. Melakukan urutan semasa bersalin bermanfaat untuk mencetuskan pengeluaran oksitosin semula jadi tubuh, sehingga mengurangkan tekanan dan kegelisahan. Ini akan menjadikan badan ibu hamil berasa lebih selesa.

Semasa bersalin, doula juga akan membantu wanita hamil melakukan teknik pernafasan yang betul untuk mengurangkan kesakitan semasa bersalin. Oleh itu, ibu hamil diharapkan dapat melahirkan dengan lebih mudah dan selesa.

3. Membantu mempercepat proses buruh

Tekanan berlebihan yang dialami oleh wanita hamil semasa bersalin boleh menghalang pengeluaran oksitosin, sehingga mengganggu pengecutan. Oleh itu, peranan doula dalam membantu ibu hamil mengatasi tekanan dan merasa lebih selesa semasa melahirkan dapat membantu proses persalinan berjalan lebih cepat.

4. Memberi bantuan semasa proses penyusuan

Selepas bayi dilahirkan, doula akan membantu ibu yang baru memulakan proses penyusuan. Doula akan memberi pujian dan sokongan kepada ibu yang baru saja berjuang hidup dan mati untuk melahirkan bayinya.

Doula juga akan menjawab sebarang pertanyaan mengenai proses penyusuan dan membantu mengingatkan ibu untuk melakukan perkara yang mungkin diperlukan semasa proses penyusuan. Bukan hanya itu, doula juga akan membantu ibu dan ahli keluarga yang lain untuk menjalin hubungan dengan bayi yang baru lahir dengan cepat.

Perkara Yang Perlu Anda Cari Sebelum Menggunakan Perkhidmatan Doula

Sekiranya wanita hamil memutuskan untuk menggunakan perkhidmatan doula, disarankan untuk terlebih dahulu bertanya kepada doula soalan berikut:

  • Latihan apa yang telah anda terima?
  • Perkhidmatan apa yang diberikan?
  • Maklumat apa yang doulas ketahui mengenai buruh?
  • Berapa harganya?
  • Apa yang meyakinkannya untuk menjadi doula?
  • Adakah doula bersedia meluangkan masa untuk membincangkan proses kelahiran?
  • Adakah doula bersedia menemani sehingga waktu penghantaran tiba?
  • Apa yang akan dilakukan doula jika dia tidak muncul untuk bersalin?

Pelbagai soalan di atas dapat membantu wanita hamil untuk mendapatkan idea mengenai ciri-ciri doula yang kemudiannya akan menjadi teman profesional wanita hamil.

Selain bertanya kepada doula beberapa soalan di atas, wanita hamil juga meminta maklumat daripada keluarga atau rakan yang pernah menggunakan doulas sebelumnya. Pastikan juga doula dapat membuat wanita hamil merasa lebih selesa sebelum, semasa, dan setelah proses kelahiran.

Walaupun doulas mempunyai banyak dan peranan penting bagi wanita hamil, peranan pakar obstetrik dan keluarga untuk memberi sokongan tidak dapat diganti.