Kesihatan

Cara Mencegah Kekurangan Sel Darah Merah

Kekurangan atau dKecekapan sel darah merah boleh menyebabkan anemia. Keadaan ini mesti dicegah dan dirawat kerana dapat menghalang pengambilan oksigen ke seluruh badan dan penyingkiran karbon dioksida dari paru-paru. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, prestasi organ tubuh dapat terganggu.

Apabila kekurangan sel darah merah terjadi, gejala yang biasanya dirasakan adalah kelemahan, keletihan, pening, dan sesak nafas. Walau bagaimanapun, kadang-kadang keadaan ini tidak menyebabkan gejala.

Punca Kekurangan Sel Darah Merah

Di dalam badan, sel darah merah dihasilkan secara berkala, tepat di sumsum tulang. Sel darah merah mengandungi protein atau hemoglobin yang kaya dengan zat besi. Bahan inilah yang memberi warna merah kepada darah.

Apabila badan mempunyai kekurangan sel darah merah atau hemoglobin yang sihat, ini boleh menyebabkan anemia. Secara umum, kekurangan sel darah merah atau anemia dapat dikategorikan kepada dua jenis, iaitu:

Anemia kongenital (diwarisi)

Pengeluaran sel darah merah yang tidak mencukupi boleh disebabkan oleh gangguan genetik atau faktor keturunan daripada ibu bapa. Orang yang mempunyai kekurangan sel darah merah jenis ini sudah dilahirkan dengan kekurangan sel darah merah. Anemia kongenital biasanya berlaku pada orang yang mempunyai penyakit tertentu, seperti:

 • Talasemia
 • Anemia sel sabit
 • Anemia hemolitik
 • Penyakit kekurangan G6PD
 • Hipotiroidisme kongenital

Mengalami anemia (diperoleh)

Kekurangan pengeluaran sel darah merah juga dapat terjadi setiap saat kerana masalah kesihatan tertentu. Keadaan ini juga dikenali sebagai anemia 'diperoleh'.diperoleh).

Anemia yang dijangkiti boleh berlaku pada wanita yang mengalami banyak pendarahan semasa haid dan orang yang mempunyai keadaan atau penyakit perubatan tertentu, seperti:

 • Kekurangan atau kekurangan vitamin dan mineral, seperti folat, vitamin B12, dan zat besi
 • Kegagalan buah pinggang, penyakit autoimun, diabetes, penyakit Crohn, dan barah
 • Jangkitan, seperti sepsis, batuk kering, dan malaria
 • Pendarahan kronik
 • Gangguan hormon, misalnya hipotiroidisme
 • Kelainan fungsi limpa
 • Kelainan pada sumsum tulang, misalnya disebabkan oleh leukemia atau anemia aplastik

Cara Mengatasi Kekurangan Sel Darah Merah

Untuk mencegah dan mengatasi kekurangan sel darah merah, terutama yang disebabkan oleh kekurangan pengambilan nutrien, anda dapat memenuhi keperluan pemakanan berikut:

Besi

Pengambilan makanan yang kaya dengan zat besi dapat membantu meningkatkan pengeluaran sel darah merah dan hemoglobin. Agar zat besi harian anda dapat dipenuhi dengan betul, anda perlu makan beberapa makanan yang mengandungi zat besi, seperti:

 • Daging
 • Hati ayam atau daging lembu
 • Ikan, seperti salmon, tuna, tuna, dan sardin
 • Makanan Laut, contohnya kerang dan tiram
 • Sayuran hijau, seperti bayam dan kangkung
 • Kekacang, seperti kacang buncis, edamame, dan kacang polong
 • Tauhu dan telur

Selain memakan makanan ini, anda juga dapat memenuhi keperluan zat besi anda dengan mengambil makanan tambahan zat besi seperti yang disyorkan oleh doktor anda. Penggunaan suplemen zat besi umumnya lebih disarankan untuk kumpulan tertentu, seperti wanita hamil, orang yang mengalami anemia kekurangan zat besi, atau kekurangan zat makanan.

Vitamin B12

Untuk mengatasi kekurangan sel darah merah, anda juga disarankan untuk mengambil vitamin B12. Selain diperlukan dalam pembentukan sel darah merah, vitamin ini juga diperlukan untuk perkembangan saraf dan otak.

Ada berbagai makanan yang mengandung vitamin B12 yang dapat dikonsumsi, seperti hati sapi, ikan, daging, kerang, telur, susu, keju, dan yogurt. Di samping itu, anda juga boleh mengambil suplemen vitamin B12 seperti yang disyorkan oleh doktor anda untuk memenuhi keperluan vitamin B12.

Folat

Folat atau vitamin B9 juga mempunyai peranan penting dalam pembentukan sel darah merah. Oleh itu, anda mesti memenuhi keperluan folat atau asid folik dengan betul mengikut usia.

Remaja memerlukan 300-400 mikrogram folat setiap hari, sementara orang dewasa memerlukan sekitar 400 mcg folat setiap hari. Pada wanita hamil dan menyusui, jumlah pengambilan folat yang disyorkan adalah sekitar 600 mcg sehari.

Pengambilan folat atau asid folat bukan sahaja dapat diperoleh dari makanan tambahan, tetapi juga dari makanan, seperti makanan laut, brokoli, bayam, bijirin penuh, kacang, telur, dan roti gandum dan bijirin yang diperkaya.

Selain memakan makanan berkhasiat yang kaya dengan pelbagai nutrien di atas, kekurangan sel darah merah juga dapat diatasi dengan perjalanan darah.

Prosedur ini biasanya ditujukan untuk mengobati anemia berat, terutama bagi pasien dengan talasemia, anemia sel sabit, atau leukemia. Bukan hanya itu, pemindahan darah kadang-kadang juga diperlukan ketika mengalami banyak pendarahan akibat kemalangan atau selepas pembedahan atau melahirkan anak.

Sementara itu, untuk mengatasi kekurangan sel darah merah yang disebabkan oleh gangguan fungsi ginjal, terapi dialisis dan pemberian hormon eritropoietin diperlukan.

Kekurangan sel darah merah yang disebabkan oleh gangguan genetik atau kongenital pada umumnya sukar untuk dicegah. Namun, kekurangan sel darah merah yang disebabkan oleh kekurangan nutrisi dapat dicegah dan diatasi dengan diet yang berkhasiat dan berkhasiat.

Sekiranya anda mempunyai gejala kekurangan sel darah merah, seperti kerap pening, kelemahan, pucat, peluh sejuk, dan sukar menumpukan perhatian, terutamanya jika anda menjalani diet yang tidak sihat atau pernah menderita penyakit tertentu sebelumnya, anda harus berjumpa doktor untuk pemeriksaan yang tepat dan rawatan.