Kesihatan

Hati-hati dengan Scleritis di Mata Anda

Scleritis adalah keradangan pada sklera atau bahagian putih bola mata. Penyakit ini tidak boleh dipandang ringan. Sekiranya tidak dirawat dengan betul, skleritis boleh menyebabkan kerosakan mata yang teruk, malah buta.

Sklera adalah lapisan luar putih mata yang keras. Bahagian mata ini terdiri daripada serat tisu penghubung. Sklera memanjang dari pinggir kornea ke saraf optik, yang terletak di bahagian belakang mata.

Punca dan Faktor Risiko Scleritis di Mata

Penyebab skleritis umumnya tidak diketahui dengan jelas, tetapi sering dikaitkan dengan keradangan yang berlaku di dalam badan. Keradangan ini boleh disebabkan oleh penyakit autoimun, seperti lupus dan diabetes artritis reumatoid.

Di samping itu, terdapat beberapa faktor risiko yang dapat meningkatkan risiko seseorang terkena skleritis. Beberapa faktor risiko scleritis termasuk:

  • Berumur 40-50 tahun.
  • Jantina wanita.
  • Menghidap penyakit tisu penghubung, seperti vaskulitis.
  • Menghidap jangkitan mata.
  • Telah mengalami kecederaan mata.
  • Mempunyai sejarah pembedahan mata.

Jenis-jenis Skleritis di Mata

Berdasarkan bahagian mata yang terkena, skleritis dapat dibahagikan kepada dua jenis, iaitu:

Skleritis anterior

Skleritis anterior adalah keradangan sklera di bahagian depan bola mata. Skleritis anterior boleh menyebabkan kawasan putih bola mata kelihatan merah. Dalam beberapa kes, skleritis anterior boleh menyebabkan lebam kecil muncul di sklera mata.

Skleritis jenis ini kemudian dibahagikan kepada beberapa jenis, iaitu:

  • Penyebaran anterior. Ini adalah skleritis yang paling biasa dan boleh dirawat. Skleritis jenis ini menyebabkan kemerahan mata dan keradangan yang meluas di seluruh atau sebahagian bahagian depan sklera.
  • Nodular. Skleritis jenis ini dicirikan oleh benjolan di permukaan mata. Benjolan ini lembut dan menyakitkan apabila disentuh.
  • Necrotizing. Ini adalah jenis skleritis anterior yang paling teruk kerana boleh merosakkan tisu skleral. Skleritis nekrotik boleh menyebabkan kesakitan teruk pada bola mata. Sekiranya tidak dirawat, skleritis jenis ini bahkan boleh menyebabkan penghidapnya kehilangan bola mata.

Skleritis posterior

Skleritis posterior adalah keradangan sklera di bahagian belakang bola mata. Skleritis posterior kadang-kadang berlaku dengan skleritis anterior.

Gejala skleritis posterior kadang-kadang sukar dikesan kerana tidak kelihatan dari luar. Skleritis posterior biasanya tidak menyebabkan kemerahan atau gumpalan pada mata, tetapi skleritis jenis ini dapat menyebabkan pembengkakan di dalam bola mata, yang dapat menyebabkan penglihatan kabur.

Tidak kira jenisnya, skleritis perlu diperiksa oleh doktor mata. Rawatan untuk skleritis bergantung kepada keparahan dan penyebabnya.

Doktor anda mungkin menetapkan ubat anti-radang, seperti kortikosteroid dan ubat anti-radang bukan steroid, untuk mengurangkan kesakitan dan keradangan pada sklera. Sekiranya sklera terkoyak atau rosak teruk, pembedahan mungkin diperlukan.

Scleritis adalah penyakit yang serius. Tidak ada langkah rawatan atau rawatan di rumah yang boleh dilakukan untuk merawat penyakit ini. Sekiranya anda mengalami gejala skleritis, anda perlu segera berjumpa doktor mata untuk mendapatkan rawatan.