Kehidupan yang sihat

Tanpa disedari, Makanan Berbahaya untuk Kesihatan Ini Selalunya Dimakan

Terdapat beberapa makanan berbahaya yang harus dielakkan atau dibatasi, walaupun mereka mempunyai rasa yang enak dan sangat biasa dikonsumsi. Ini penting untuk dilakukan agar anda tidak mendapat pelbagai penyakit yang boleh membawa maut.

Ramai orang tidak menyedari bahawa makanan yang mereka makan termasuk dalam kategori makanan berbahaya, kerana makanan ini biasanya dimakan oleh orang ramai.

Makanan Berbahaya untuk Hadkan dan Elakkan

Jenis makanan berikut dikelaskan sebagai berbahaya kerana boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan:

1. Daging yang diproses

Makanan yang berasal dari daging yang diproses perlu dihadkan, termasuk sosej, daging asap, ham dan daging kornet. Penyelidikan menunjukkan bahawa orang yang sering makan daging yang diproses mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk menghidap diabetes jenis 2, penyakit jantung dan barah usus.

2. Ikan merkuri tinggi

Ikan adalah sumber protein yang baik, tetapi tidak semua ikan selamat untuk dimakan. Ikan seperti ikan yu, ikan tenggiri, ikan todak, barramundi dan tuna sirip biru, mungkin mengandungi kadar merkuri yang tinggi. Bahan ini berbahaya untuk kesihatan.

Wanita hamil harus mengelakkan memakan ikan yang mengandungi merkuri, kerana boleh mengganggu perkembangan otak dan sistem saraf bayi di dalam rahim.  

3. Babi

Selain daging yang diproses, makanan yang perlu dibatasi atau dielakkan adalah daging babi. Daging babi dianggap berbahaya kerana mengandungi banyak lemak tak jenuh ganda, yang dapat meningkatkan risiko terkena kolesterol tinggi dan sirosis.

Selain itu, pengambilan daging babi juga dikaitkan dengan penyakit jantung, barah hati, dan barah kolorektal. Di samping itu, daging babi mungkin mengandungi bakteria, seperti Salmonella dan Campylobacter; parasit, seperti cacing pita; atau virus, seperti virus kolera babi atau virus hepatitis E.

4. Makanan segera

Tidak hanya rendah kandungan nutriennya, makanan segera mengandungi kalori, lemak, gula, dan garam yang cukup tinggi, sehingga tidak baik untuk kesihatan. Orang yang sering makan makanan segera berisiko tinggi untuk menghidap darah tinggi, kolesterol tinggi, diabetes jenis 2, dan penyakit jantung.

5. Makanan goreng

Penyelidikan menunjukkan bahawa makan makanan goreng terlalu kerap dapat meningkatkan risiko penyakit jantung. Ini kerana makanan goreng mengandungi banyak lemak, kalori, dan garam.

6. pastri

Kuki atau kuki juga termasuk makanan yang tidak sihat dan berbahaya bagi kesihatan jika dikonsumsi secara berlebihan. Ini kerana pastri yang dijual di pasar umumnya terbuat dari gula halus, tepung gandum halus, dan minyak sayuran terhidrogenasi.

7. Ikan Pufferfish

Pufferfish boleh menjadi makanan berbahaya jika diproses dengan cara yang salah. Mengonsumsi daging ikan puffer yang telah terkontaminasi oleh hati, telur, usus, atau kulit selama pemprosesan, dapat menyebabkan masalah kesihatan yang serius, bahkan kematian.

Ini kerana hati, telur, usus, dan kulit ikan puffer mengandungi racun tetrodotoxin, yang dianggap lebih berbahaya daripada sianida.  

Untuk mengelakkan pelbagai penyakit serius yang boleh membawa maut, disarankan untuk membatasi atau bahkan menghindari pengambilan makanan berbahaya di atas. Sebaliknya, makan makanan yang sihat dengan pemakanan yang seimbang, kerana ia membawa banyak manfaat kesihatan. Rujuk dengan pakar pemakanan mengenai jenis makanan yang disyorkan mengikut keadaan anda.