Keluarga

Bolehkah Bayi Makan Ais Krim?

Rasa manis dan sejuknya menjadikan ais krim sangat digemari oleh kanak-kanak, termasuk bayi. Hampir semua bayi akan membuka mulut apabila disajikan dengan ais krim. Namun, tunggu sebentar. Sebenarnya, bolehkah bayi makan ais krim?

Ais krim adalah makanan sejuk beku yang diperbuat daripada susu segar dan pemanis buatan. Untuk memiliki warna yang terang, tidak sedikit produk ais krim ditambah dengan pewarna makanan.

Oleh kerana ia terbuat dari susu, es krim mengandungi beberapa nutrien yang mungkin diperlukan oleh tubuh bayi, termasuk protein, lemak, karbohidrat, kalsium, dan kolesterol.

Fakta mengenai Memberi Ais Krim kepada Bayi

Sebenarnya, sejak bayi berusia 6 bulan atau telah menerima makanan pelengkap (MPASI), pemberian ais krim dibenarkan, Bun. Walau bagaimanapun, organisasi kesihatan tertentu, seperti CDC, di Amerika Syarikat mengesyorkan agar pemberian ais krim kepada bayi harus ditunda sehingga mereka berusia 2 tahun.

Sebabnya adalah kerana pada amnya ais krim mengandungi banyak gula. Sebenarnya, bayi dan kanak-kanak di bawah umur 2 tahun tidak perlu mendapat pengambilan gula apatah lagi berlebihan.

Penting untuk diingat bahawa memberi makan atau minum terlalu banyak gula boleh merosakkan gigi bayi. Selain itu, pengambilan gula dan garam yang berlebihan juga tidak baik untuk buah pinggang bayi.

Ais krim juga umumnya diproses dari susu lembu. Pada bayi yang mempunyai alergi susu lembu atau intoleransi laktosa, pemberian ais krim boleh menyebabkan mereka mengalami reaksi alergi atau gangguan pencernaan.

Petua Selamat Memberi Ais Krim kepada Bayi

Pemberian ais krim kepada bayi dengan tujuan memperkenalkan ais krim sekali-sekala tidak dilarang. Namun, anda masih harus berhati-hati ketika memberikan ais krim kepada si kecil anda, ya.

Selain itu, sebelum memberikan ais krim, ada beberapa perkara yang perlu anda perhatikan, iaitu:

  • Pastikan anda menyediakan produk ais krim yang dijamin kebersihan dan keselamatan.
  • Pilih ais krim yang diperbuat daripada susu pasteur. Kerana ais krim yang terbuat dari susu mentah atau tidak dipasteurisasi dapat dicemari bakteria. Ini tentu boleh membahayakan kesihatan bayi anda.
  • Baca komposisi ramuan yang terdapat dalam ais krim. Pilih ais krim yang tidak mengandungi bahan tersedak, seperti kacang.
  • Perhatikan jumlah gula dalam ais krim yang akan diminum oleh bayi. Terlalu banyak makanan bergula dapat menimbulkan pelbagai risiko kesihatan, seperti diabetes, obesiti, dan rongga.

Dari maklumat di atas, dapat disimpulkan bahawa tidak apa-apa membiarkan bayi anda makan ais krim dalam jumlah kecil, hanya untuk memperkenalkan makanan sejuk beku ini kepadanya.

Namun, kerana ia merangkumi produk tenusu, ais krim boleh menyebabkan gejala alergi pada beberapa bayi, seperti perut kembung, cirit-birit, dan ruam kulit.

Sekiranya anak anda mengalami simptom-simptom ini setelah memakan ais krim, hentikan pemberian ais krim terlebih dahulu dan tanyakan kepada doktor. Dengan begitu, penyebab aduan yang dialami oleh Si Kecil dapat dikenal pasti dan ditangani dengan tepat.