Kesihatan

Bahaya Kesihatan yang bersembunyi pada Kanak-kanak obes

Pipi montel yang dimiliki oleh kanak-kanak gemuk memang kelihatan menggemaskan. Tetapi di sebalik itu, ada bahaya kesihatan yang mengintai pada kanak-kanak dengankegemukan.

Beberapa keadaan boleh menyebabkan kegemukan pada kanak-kanak. Selain keturunan, diet yang buruk, makan berlebihan, dan kurang aktiviti fizikal dan senaman juga dapat menyebabkan anak menjadi gemuk. Perkara ini tidak boleh dibiarkan, kerana terdapat pelbagai bahaya kesihatan yang dapat dialami oleh anak-anak yang gemuk.

Bahaya Kesihatan yang bersembunyi pada Kanak-kanak obes

Tidak semua kanak-kanak yang kelihatan gemuk dan besar gemuk. Untuk menentukannya, adalah perlu untuk memeriksa indeks jisim badan anak (BMI). Yang pasti, periksa anak anda ke doktor. Doktor akan menentukan sama ada kanak-kanak itu gemuk berdasarkan keputusan pemeriksaan BMI.

Pada kanak-kanak yang gemuk, terdapat pelbagai bahaya kesihatan yang boleh terjadi, seperti:

1. Kolesterol tinggi dan tekanan darah tinggi

Diet yang kurang baik dari kanak-kanak yang gemuk dapat membuat anak mudah terkena kolesterol tinggi dan tekanan darah tinggi. Kedua-dua keadaan ini akan meningkatkan risiko penumpukan plak di arteri, yang dapat meningkatkan risiko penyakit jantung dan strok anak.

2. Diabetes jenis 2

Risiko untuk menghidap diabetes jenis 2 pada masa dewasa akan meningkat pada kanak-kanak gemuk. Keadaan diabetes tidak dapat diremehkan, kerana boleh mempengaruhi pelbagai organ, seperti mata, saraf, dan ginjal.

3. Asma

Pada kanak-kanak dengan obesiti, risiko kambuh asma akan meningkat. Penyebabnya belum dapat ditentukan, tetapi pengumpulan lebihan lemak dan reaksi keradangan kronik pada kanak-kanak dengan obesiti dianggap sebagai pencetus gangguan pernafasan, termasuk asma.

4. Artritis dan patah tulang

Kanak-kanak gemuk lebih cenderung kepada radang sendi dan patah tulang daripada kanak-kanak dengan berat badan yang ideal. Ini kerana berat badan berlebihan akan memberi tekanan berlebihan pada sendi dan tulang.

Tidak hanya memberi kesan kepada kesihatan fizikal, kesihatan psikologi kanak-kanak juga dapat terjejas kerana kegemukan. Berat badan berlebihan boleh menyebabkan keyakinan diri anak menurun. Mereka juga rentan menjadi mangsa buli.buli) rakan-rakannya. Ini boleh mencetuskan gangguan kecemasan dan kemurungan.

Cara Mengatasi Obesiti pada Kanak-kanak

Sekiranya anak anda gemuk, cubalah mengamalkan gaya hidup sihat untuk menurunkan berat badan. Beberapa perkara berikut yang boleh dilakukan oleh ibu bapa untuk membantu anak-anak gemuk mengatasi masalah kegemukan:

Bajar anak makan makanan sihat

Hadkan kanak-kanak makan makanan segera. Ajak dan biasakan anak makan makanan sihat, seperti sayur-sayuran, buah, protein, biji-bijian, dan susu rendah lemak. Salah satu pilihan buah yang sihat untuk kanak-kanak adalah pirAnda juga boleh membiasakan anak anda makan bahagian kecil, tetapi lebih kerap.

Aajak anak-anak untuk lebih aktif

Pastikan anak anda tidak hanya bermain-main permainan atau menonton TV di rumah. Ajak anak-anak melakukan pelbagai aktiviti fizikal atau melakukan sukan ringan, seperti bermain petak umpet atau lompat tali. Ibu juga boleh mengajak anak-anak pergi membeli-belah supaya mereka tidak tinggal di rumah sahaja. Dengan cara itu, anak akan lebih aktif sehingga kalori yang dibakar akan lebih banyak.

Pebanyak aktiviti bersama keluarga

Selain menjalin hubungan kekeluargaan, melakukan aktiviti bersama keluarga juga dapat membantu mengatasi masalah kegemukan pada anak-anak. Caranya, cari aktiviti fizikal yang menyeronokkan dan dapat dinikmati oleh seisi keluarga, seperti berenang atau berjalan-jalan santai.

Sebagai tambahan kepada kaedah di atas, memberi ubat penurunan berat badan boleh menjadi salah satu penyelesaian. Walau bagaimanapun, ubat ini tidak boleh diambil secara sembarangan. Penggunaannya harus di bawah pengawasan doktor.

Banyak bahaya kesihatan yang boleh berlaku pada kanak-kanak gemuk. Itulah sebabnya, keadaan ini tidak boleh dibiarkan dan seboleh-bolehnya dicegah. Dengan perubahan dalam diet dan gaya hidup, anak-anak dapat mencapai berat badan ideal mereka.

Sekiranya berat badan anak tidak turun, anda harus berjumpa dengan doktor atau pakar pediatrik yang pakar dalam pemakanan dan penyakit metabolik supaya obesiti pada kanak-kanak dapat dirawat sebelum menyebabkan komplikasi.