Kehidupan yang sihat

5 Kebaikan Menarik Minyak untuk Kesihatan Pergigian dan Mulut

Minyak menarik atau berkumur dengan minyak sedang dibincangkan oleh banyak orang. Kaedah ini dipercayai mempunyai pelbagai faedah untuk menjaga kebersihan dan kesihatan gigi dan mulut. Ketahui apa faedah menarik minyak dan bagaimana melakukannya.

Minyak menarik telah lama dikenali sebagai perubatan Ayurveda dari India. Dalam latihan, menarik minyak harus menggunakan minyak yang berasal dari tumbuhan atau minyak sayuran, seperti minyak kelapa, minyak bijan, minyak zaitun, atau minyak biji bunga matahari.

Pelbagai Kebaikan Menarik Minyak

Berikut adalah beberapa faedah menarik minyak Untuk kesihatan pergigian dan mulut:

1. Menghambat pertumbuhan bakteria di mulut

Berkumur dengan minyak kelapa setiap hari selama 10-15 minit diketahui dapat membantu mengurangkan bilangan bakteria di mulut, termasuk bakteria Streptococcus mutans. Bakteria ini adalah salah satu jenis bakteria yang sering menyebabkan penumpukan plak dan kerosakan gigi.

2. Mencegah dan membantu merawat radang gusi

Penyelidikan mengatakan bahawa menarik minyak dengan minyak kelapa atau minyak bijan mempunyai kesan yang hampir sama dengan klorheksidin, yang merupakan larutan antiseptik yang biasa terkandung dalam ubat kumur untuk merawat dan mencegah radang gusi (gingivitis).

Bukan itu sahaja, menarik minyak dengan kedua-dua minyak sayuran juga mampu mengurangkan pembentukan plak gigi di rongga mulut.

3. Mencegah rongga

Selain mengurangkan plak gigi dan pertumbuhan bakteria di mulut, menarik minyak Ia juga dianggap dapat membantu mencegah rongga. Walau bagaimanapun, faedah ini hanya dapat diperoleh, jika anda juga kerap menggosok gigi 2 kali sehari, dan menggunakan benang gigi untuk membersihkan serpihan makanan yang masih tersekat di antara gigi anda.

4. Mengurangkan bau mulut

Kebersihan mulut yang buruk sering menjadi penyebab utama bau mulut atau halitosis.

Untuk mengatasinya, tidak cukup menggosok gigi dengan kerap. Anda juga digalakkan untuk melakukannya menarik minyak dengan minyak bijan atau minyak kelapa. Ini kerana minyak dapat membantu mengurangkan bilangan bakteria yang menyebabkan bau mulut.

5. Memutihkan gigi

Minyak menarik sering diklaim dapat membersihkan noda pada permukaan gigi sehingga menjadi salah satu cara memutihkan gigi secara semula jadi. Walau bagaimanapun, keberkesanan menarik minyak yang satu ini masih belum terbukti dan memerlukan kajian lebih lanjut.

Pelbagai faedah menarik minyak di atas sememangnya baik untuk kesihatan gigi dan mulut. Walau bagaimanapun, secara amnya, penyelidikan yang menyokong keberkesanan dan keselamatan menarik minyak sebagai kaedah penjagaan gigi dan mulut masih sangat terhad.

Cara untuk dilakukan Menarik Minyak

Cara untuk dilakukan menarik minyak cukup sederhana dan senang. Anda hanya berkumur seperti biasa, cuma ramuan yang digunakan adalah minyak sayuran. Namun, anda yang melakukannya buat pertama kalinya mungkin terkejut dengan sensasi berminyak di mulut.

Sekiranya berminat untuk melakukan menarik minyak, anda boleh mengikuti langkah-langkah berikut:

  • Pilih salah satu minyak sesuai dengan keperluan anda, baik itu minyak kelapa, minyak bijan, atau minyak zaitun, kemudian ukur satu sudu besar.
  • Mulakan berkumur seperti biasa selama 15-20 minit. Sekiranya anda pertama kali melakukannya, cuba berkumur selama 5 minit. Setelah membiasakan diri, anda boleh bilas mulut anda selama 10 minit atau segera 20 minit jika anda boleh.
  • Setelah selesai berkumur, buang minyak ke tong sampah. Elakkan menyemburkan minyak ke sink atau tandas kerana boleh menyumbat saluran pembuangan.
  • Bilas mulut anda dengan air setelah berkumur, kemudian terus gosok gigi seperti biasa.

Perkara yang perlu anda ingat semasa melakukan menarik minyak tidak menelan minyak ketika berkumur dan melakukannya dengan santai agar tidak menimbulkan rasa sakit pada otot muka.

Selain itu, sebilangan orang mengatakan bahawa masa terbaik untuk dilakukan menarik minyak semasa perut kosong dan sebelum menggosok gigi. Ini biasanya dilakukan pada waktu mandi pagi.

Anda perlu memahami aktiviti tersebut menarik minyak masih tidak dapat menggantikan peranan menggosok gigi. Oleh itu, untuk menjaga kebersihan dan kesihatan mulut yang baik, anda juga perlu menggosok gigi dengan kerap 2 kali sehari, diikuti dengan penggunaan benang gigi.

Minyak menarik umumnya selamat untuk dilakukan. Walau bagaimanapun, jika anda mahu lakukan menarik minyak sebagai salah satu kaedah semula jadi untuk merawat penyakit atau masalah tertentu pada gigi dan mulut, anda harus berjumpa doktor gigi terlebih dahulu.