Kesihatan

Pengambilan Gigi Mesti Mempunyai Sebab yang Betul

Pengambilan gigi memang dapat merawat sakit gigi. Walau bagaimanapun, ingat bahawa pengambilan gigi tidak boleh dilakukan secara sembarangan. Prosedur ini secara amnya dilakukan untuk merawat masalah pergigian yang teruk atau membuang gigi yang rosak teruk dan tidak dapat diperbaiki.

Kebersihan dan kesihatan gigi dan mulut yang tidak dijaga boleh menyebabkan penyakit gigi dan gusi serta kerosakan gigi. Sekiranya anda mengalami kerosakan gigi, terutama yang teruk dan menyebabkan sakit gigi yang teruk, maka pengambilan gigi mungkin merupakan penyelesaian terbaik.

Pelbagai Sebab Perlu Pengekstrakan Gigi

Terdapat pelbagai sebab seseorang perlu menjalani prosedur pencabutan gigi, baik untuk alasan perubatan dan estetik. Berikut adalah beberapa keadaan atau penyakit gigi dan gusi yang sering perlu dirawat dengan prosedur pencabutan gigi:

1. Jangkitan gigi

Jangkitan pada gigi biasanya menyebabkan sakit berdenyut yang terasa sangat menjengkelkan. Selain itu, jangkitan pada gigi yang tidak dirawat juga boleh merebak ke gusi dan menyebabkan abses gigi dan gusi.

Dalam kes yang teruk, jangkitan gigi mungkin perlu dirawat dengan pencabutan gigi, terutama pada jangkitan gigi yang tidak dapat diobati dengan antibiotik atau ketika perawatan akar tidak berhasil.

2. Gigi yang dicakar

Sesiapa sahaja ingin mempunyai susunan gigi yang rapi. Sayangnya, ada banyak perkara yang dapat membuat penataan gigi menjadi tidak rapi dan menumpuk, mulai dari keturunan, kesan penggunaan pacifiers hingga usia 3 tahun, kebiasaan menghisap ibu jari pada masa kanak-kanak, hingga perawatan gigi yang buruk.

Sekiranya pengumpulan gigi dianggap memudaratkan kesihatan atau penampilan anda, doktor anda mungkin mengesyorkan pengambilan gigi untuk membetulkan susunan gigi yang tidak kemas. Penggunaan pendakap juga boleh disyorkan untuk memperbaiki kedudukan gigi.

3. Gigi bijak

Gigi kebijaksanaan yang tumbuh secara tidak normal dicirikan oleh kedudukan gigi kebijaksanaan yang condong ke depan atau belakang, kedudukan "tidur" ke sisi, atau hanya separuh keluar atau terperangkap di tulang rahang.

Keadaan ini kadangkala boleh menyebabkan rasa tidak selesa dan sakit serta gusi bengkak. Sekiranya gigi bijak bermasalah, doktor gigi biasanya akan mengesyorkan mencabut gigi untuk memperbaiki keadaan, serta mengatasi keluhan gusi bengkak dan sakit yang timbul.

4. Penyakit Pberkala

Penyakit periodontal atau periodontitis adalah jangkitan pada gusi dan tisu sekitarnya. Penyakit ini biasanya boleh menyebabkan kerosakan pada tisu di sekitar gigi, sehingga gigi akan menjadi longgar. Apabila gigi longgar, pengambilan gigi boleh menjadi pilihan untuk mengatasinya.

Sebagai tambahan kepada perkara di atas, pengambilan gigi juga mungkin diperlukan pada orang yang berisiko terkena jangkitan gigi kerana kesan sampingan rawatan kemoterapi atau pada pesakit yang akan menjalani pembedahan pemindahan organ.

y perkaraApa yang Perlu Dilakukan Selepas Pengambilan Gigi

Proses penyembuhan selepas pengambilan gigi biasanya memakan masa 1-2 hari. Untuk mempercepat proses penyembuhan dan mengurangkan risiko jangkitan setelah pencabutan gigi, ada beberapa hal yang perlu dipertimbangkan, yaitu:

  • Beristirahatlah dari aktiviti yang berat selama 1-2 hari untuk mengelakkan pendarahan
  • Ambil ubat sakit yang ditetapkan oleh doktor
  • Tukar kasa yang digunakan untuk menyekat pendarahan setelah dikeluarkan secara berkala
  • Bersihkan gigi dan lidah anda secara berkala dengan menggosoknya perlahan-lahan dan berhati-hati
  • Berkumur dengan air garam suam selepas pengambilan gigi selama 24 jam untuk mengelakkan pembengkakan
  • Jangan makan makanan pejal atau keras sebaik sahaja menjalani prosedur pencabutan gigi
  • Cegah pendarahan semasa tidur dengan memakai bantal yang sedikit tinggi
  • Jangan merokok semasa proses penyembuhan

Supaya pengambilan gigi tidak perlu, anda perlu rajin menjaga kesihatan gigi dan mulut anda.

Sekiranya anda mengalami pendarahan atau kesakitan yang teruk selama lebih dari 4 jam selepas pencabutan gigi, demam, mual, muntah, gusi bengkak, atau keluar nanah di tempat gigi diekstraksi, anda harus segera berjumpa doktor gigi untuk mendapatkan rawatan.