Keluarga

Petua Penjagaan Diri untuk Ibu Menyusu

Di luar kesibukan menjaga bayi, tidak sedikit ibu menyusu yang mengabaikan menjaga diri sendiri. Sebenarnya, penjagaan diri bagi ibu yang menyusu adalah perkara penting yang harus dilakukan untuk menjaga kesihatan fizikal dan mental mereka.

Setelah melahirkan, Busui akan memasuki fasa nifas. Proses pemulihan badan pada tahap ini biasanya boleh menyebabkan rasa tidak selesa. Pada fasa ini, selain sibuk menyusu, minda Busui akan fokus pada kesihatan dan penjagaan si kecil.

Detik ini tentu dapat menghabiskan banyak tenaga. Sekiranya tidak disertai dengan kekuatan fizikal dan mental yang kuat, Busui akan lebih mudah mengalami baby blues, kegelisahan, hingga kemurungan selepas bersalin.

Langkah Penjagaan Diri untuk Ibu Menyusu

Untuk mendapatkan kesihatan fizikal dan mental dan mengelakkan masalah kesihatan selepas bersalin, Busui perlu melakukan rawatan diri. Penjagaan diri yang dimaksudkan bukan hanya urut, manikur, atau spa, tetapi juga menerapkan gaya hidup yang sihat.

Berikut adalah petua rawatan diri yang perlu diterapkan oleh Busui:

1. Makan makanan berkhasiat

Busui disarankan untuk selalu makan makanan yang sihat agar tubuh sentiasa bertenaga. Pilih makanan yang tinggi nutrien, seperti daging, ikan, telur, buah-buahan, sayur-sayuran, atau kacang-kacangan.

Lengkap dengan pengambilan susu atau produk tenusu yang bebas atau rendah lemak dan mengandungi kalsium tinggi. Pastikan juga Busui minum lebih banyak air agar tidak terhidrasi.

Perhatikan waktu makan, ya, Busui. Sibuk menjaga si kecil tidak boleh membuat Busui lupa makan. Selain keperluan tenaga Busui, pengambilan makanan berkhasiat dan pengambilan cecair yang mencukupi juga diperlukan untuk menghasilkan susu ibu.

2. Dapatkan masa rehat yang mencukupi

Merawat anak kecil anda pasti memakan masa Busui, jadi waktu rehat akan berkurang. Ini tentu dapat membuat Busui letih dan tidak dapat menumpukan perhatian ketika merawat si Kecil. Namun, di tengah-tengah jadual yang sibuk ini, pastikan Busui mempunyai masa rehat yang cukup, okey?

Seboleh mungkin, tidurlah ketika si kecil tidur. Dengan cara itu, Busui akan mempunyai waktu tidur tambahan dan lebih bertenaga untuk menjaga Si Kecil.

Busui disarankan untuk mematikan telefon bimbit dan lampu sebelum tidur, atau melakukan aktiviti yang dapat menjadikan tidur lebih berkualiti, seperti mendengar lagu atau minum teh chamomile.

3. Lakukan senaman

Luangkan masa untuk bersenam, ya. Busui percuma Macam mana boleh jadi pilih sukan yang anda suka. Walau bagaimanapun, anda harus melakukan senaman intensiti ringan atau sederhana, seperti berjalan kaki atau yoga.

Beri makan bayi anda atau pam susu ibu terlebih dahulu sebelum mula bersenam. Juga, pastikan Busui memakai bra yang betul dan mandi selepas bersenam. Bersenam secara teratur akan menjadikan badan lebih santai dan bertenaga serta melegakan sakit.

4. Lakukan aktiviti yang anda suka

Luangkan masa untuk saya masa dengan melakukan aktiviti yang anda suka, seperti bermeditasi, memasak menu baru, menonton filem, berkebun, atau hanya minum secawan teh di teras. Busui juga boleh melakukan rawatan diri, seperti Mandian krim, topeng muka, gosok, atau mencantikkan kuku.

Selain mengendurkan badan, melakukan aktiviti yang anda sukai juga membuat anda merasa bahagia mood meningkat, jadi Busui akan lebih bersemangat untuk menjaga Si Kecil. Semasa melakukan aktiviti ini, Busui dapat mempercayakan Si Kecil kepada pasangan atau ahli keluarga yang lain.

5. Sertailah komuniti ibu menyusu

Sertailah komuniti ibu menyusu. Di sini, Busui dapat memperluas pengetahuan mereka mengenai penyusuan dan menjaga bayi, dan dapat bertukar-tukar cerita antara satu sama lain. Berada dalam komuniti ini juga menjadikan Busui dan anggota lain saling memperkuat dan saling menyokong.

Kesihatan fizikal dan mental adalah kunci utama untuk berjaya menyusui dan menjaga anak kecil anda. Oleh itu, pastikan Busui menggunakan rawatan diri yang telah dijelaskan di atas supaya badan bertenaga dan mood lebih baik.

Jangan teragak-agak untuk meminta pertolongan pasangan anda dan ahli keluarga anda yang lain sekiranya Busui merasa terharu dalam menjaga anak kecil anda, okey? Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai rawatan diri untuk ibu yang menyusu atau cara menjaga anak kecil anda, berjumpa doktor.