Kehidupan yang sihat

3 Petua untuk Rambut Panjang Yang Cepat

Kali terakhir anda memotong rambut adalah setahun yang lalu, tetapi anda merasakan rambut anda sama panjangnya? Mahukan rambut panjang dengan pantas? Cuba baca petua berikut terlebih dahulu.

Rambut di kulit kepala kita tumbuh sekitar 0,3 mm hingga 0,4 mm sehari, atau sekitar 15 cm per tahun. Kelajuan pertumbuhan rambut kita bergantung pada beberapa perkara seperti genetik, usia, dan tahap hormon. Selain itu, rambut tumbuh dengan cepat atau tidak juga dipengaruhi oleh sama ada badan kita menderita anemia, atau, kekurangan zink, kekurangan protein, dan sama ada terdapat turun naik hormon yang berkaitan dengan kehamilan, menopaus, gangguan tiroid, atau sindrom ovarium polikistik (PCOS).

Sekiranya anda ingin memiliki rambut berkilat panjang yang cantik dengan cepat, pelbagai petua mudah di bawah ini dapat anda praktikkan dengan segera.

Makan makanan berkhasiat

Menurut para pakar, makan makanan yang sihat dengan pemakanan seimbang adalah dalam senarai pertama jika anda ingin rambut panjang cepat. Diet yang sihat akan menyediakan semua nutrien yang anda perlukan untuk rambut yang sihat. Rambut yang kekurangan nutrien cenderung rapuh atau gugur.

Tahukah anda bahawa protein adalah nutrien terpenting untuk rambut yang sihat? Helai rambut kebanyakan terdiri daripada protein, ini bermaksud rambut anda memerlukan protein untuk tumbuh dan tumbuh lama. Anda boleh mendapatkan nutrien ini dengan memakan daging lembu, ayam, salmon dan jenis makanan laut, telur, susu, yogurt, kacang-kacangan, kekacang dan sebagainya.

Selain protein, terdapat banyak nutrien lain yang dapat membuat rambut menjadi cepat cepat, seperti karbohidrat (beras, gandum, pasta, bijirin), zat besi (hati, daging, kacang, sayuran hijau gelap, kuning telur, ikan berminyak), asam omega -3 lemak (tuna, sardin, salmon, makarel, ikan bilis), dan zink (daging merah, kerang, tenusu, roti, gandum, telur).

Jangan lupa juga mengambil vitamin A (keju, telur, ikan berminyak, susu, yogurt, hati, buah kuning, sayuran hijau / merah / kuning), biotin (ayam, yogurt, susu, telur, bijirin), vitamin C ( jeruk, lada, strawberi, brokoli, kentang), dan vitamin D (salmon, sardin, makarel, daging merah, hati, kuning telur) untuk rambut cepat.

Walaupun terdapat banyak vitamin rambut yang tersedia di pasaran, perkara terbaik untuk memenuhi keperluan pemakanan rambut anda adalah memilih makanan yang tepat. Gabungan protein, buah, sayur-sayuran, gandum dan produk haiwan yang diproses setiap hari akan sangat membantu penjagaan rambut anda.

Pastikan rambut sentiasa lembap

Menjaga rambut tetap tebal sangat penting agar rambut tetap elastik dan tidak mudah putus, terutama pada musim hujan yang sejuk. Sapukan topeng rambut sekurang-kurangnya 1-3 kali seminggu. Sekiranya rambut anda tebal atau kasar, lebih baik menggunakan topeng rambut sekerap mungkin. Pastikan anda hanya memakai topeng pada hujung rambut anda dan elakkan akar dan kulit kepala agar rambut tidak berminyak.

Sarung bantal

Ternyata tidur juga mempengaruhi pertumbuhan rambut kita. Geseran antara rambut anda dan cadar atau sarung bantal boleh merosakkan rambut anda. Nasib baik, geseran ini dapat dikurangkan dengan membungkus rambut anda dengan selendang sutera ketika tidur atau menukar ke sarung bantal sutera.

Rambut panjang memang diinginkan oleh banyak orang, tetapi yang paling penting adalah rambut panjang yang juga sihat. Sekiranya anda menghadapi masalah untuk menginginkan rambut panjang dengan cepat, berjumpa pakar.