Kehidupan yang sihat

Baris Pemakanan dan Faedah Arugula untuk Kesihatan Tubuh

Arugula mungkin masih terdengar asing bagi orang Indonesia. Sebenarnya, manfaat arugula untuk kesihatan tidak kecil. Sayuran ini mengandungi pelbagai nutrien yang baik untuk menguatkan sistem imun dan melancarkan sistem pencernaan.

Walaupun tidak begitu popular, daun arugula telah lama diketahui oleh penggemar salad. Tidak hanya dimakan secara langsung sebagai sayur-sayuran segar atau bahan salad, daun arugula juga dapat diproses menjadi bahan topping untuk pizza. Saat ini, daun arugula juga mulai ditanam di Indonesia.

Nutrien yang Terkandung di Arugula

Sebelum beralih ke manfaat arugula, ada baiknya jika anda mengetahui pelbagai nutrien yang terdapat di dalam daun yang mempunyai rasa sedikit pahit dan pedas.

Dalam hidangan atau kira-kira 10 gram daun arugula, ia mengandungi 2.5 kalori dan pelbagai nutrien berikut:

 • 0.3 gram karbohidrat
 • 0.2 gram protein
 • 0.2 gram serat
 • 15 miligram kalsium
 • 0.14 miligram besi
 • 35 miligram kalium
 • 5 miligram fosforus
 • 5 miligram magnesium
 • 1.5 miligram vitamin C
 • 12 mikrogram atau setara dengan 240 IU vitamin A
 • 11 mikrogram vitamin K
 • 10 mikrogram folat

Sebagai tambahan kepada pelbagai kandungan nutrisi di atas, arugula juga mengandungi air, vitamin B, dan antioksidan yang baik untuk kesihatan tubuh, seperti polifenol, flavonoid, lutein, dan zeaxanthin.

Pelbagai Khasiat Arugula untuk Kesihatan

Berkat kandungan nutriennya yang pelbagai, terdapat banyak kelebihan arugula yang boleh anda perolehi jika anda mengonsumsinya dengan kerap, termasuk:

1. Menjaga kekuatan dan kesihatan tulang

Pengambilan arugula secara berkala baik untuk mengekalkan kekuatan dan kesihatan tulang. Ini kerana arugula mengandungi kalsium, protein, antioksidan dan vitamin K yang berfungsi untuk meningkatkan kekuatan tulang. Dengan pengambilan nutrien ini, risiko osteoporosis anda dapat dikurangkan.

2. Menjaga kesihatan dan fungsi jantung

Sayuran berdaun, termasuk daun arugula, tinggi serat dan antioksidan. Kandungannya baik untuk mencegah pengumpulan kolesterol dalam saluran darah (aterosklerosis) yang dapat menyebabkan penyakit jantung.

Selain itu, kandungan kalium dalam arugula juga baik untuk mengawal tekanan darah sehingga dapat mencegah hipertensi. Inilah sebabnya mengapa arugula boleh digunakan sebagai pilihan makanan yang menyihatkan hati.

3. Menguatkan sistem ketahanan badan

Sistem imun yang kuat memainkan peranan penting dalam memerangi jangkitan virus dan bakteria yang menyebabkan penyakit berjangkit, termasuk COVID-19. Pada masa wabak seperti sekarang, anda perlu sentiasa menjaga sistem ketahanan badan anda.

Untuk menguatkan sistem kekebalan tubuh, anda memerlukan pengambilan nutrien yang mencukupi, seperti vitamin C, vitamin A, protein, zat besi, zink, dan antioksidan. Anda boleh mendapatkan nutrien ini dari pelbagai makanan sihat dan salah satunya adalah arugula.

Selain makan makanan yang sihat, anda juga perlu mengurangkan tekanan, tidur yang cukup, dan bersenam secara teratur, agar sistem imun anda terjaga.

4. Menjaga kesihatan ibu hamil dan janin

Bagi wanita yang hamil atau merancang kehamilan, arugula juga baik untuk dimakan. Ini kerana arugula mengandung folat, kolin, serta protein dan zat besi yang baik untuk pertumbuhan dan kesihatan janin.

Pengambilan kolin dan folat diketahui memainkan peranan penting dalam menyokong pertumbuhan dan perkembangan otak dan saraf janin, serta mencegah terjadinya kecacatan tiub saraf pada janin (spina bifida). Selain itu, kandungan zat besi dalam arugula juga bermanfaat untuk mencegah anemia semasa hamil.

5. Melancarkan pencernaan

Arugula adalah salah satu jenis sayuran yang mengandungi banyak air dan serat makanan. Kandungannya bagus untuk menjaga pencernaan yang lancar dan mencegah sembelit.

Untuk lebih sihat, anda juga disarankan untuk menambah pengambilan serat anda dengan memakan jenis sayur-sayuran, buah-buahan, kacang-kacangan, dan biji-bijian yang lain.

6. Mengawal gula darah

Arugula mengandungi antioksidan, serat, dan karbohidrat kompleks yang baik untuk menjaga kadar gula darah stabil. Bukan hanya itu, arugula juga merupakan kumpulan makanan dengan indeks glisemik rendah. Ini bermaksud bahawa arugula tidak menyebabkan peningkatan gula darah secara drastik.

Gula darah yang tinggi dan tidak terkawal, dari masa ke masa dapat meningkatkan risiko ketahanan insulin dan diabetes jenis 2. Oleh itu, untuk mengurangkan risiko ini, anda disarankan untuk mula makan makanan yang sihat seperti arugula.

7. Mengekalkan berat badan

Bagi anda yang sedang menjalani diet, cubalah minum lebih banyak arugula. Sayuran ini mengandungi kalori yang sangat rendah, jadi bagus untuk mencegah kenaikan berat badan. Walaupun rendah kalori, sayur-sayuran ini padat nutrien sehingga penting untuk memenuhi keperluan pemakanan ketika berdiet.

Perkara Yang Perlu Diketahui Sebelum Mengonsumsi Daun Arugula

Arugula boleh diproses menjadi pelbagai jenis makanan, termasuk salad dan sandwic. Selain itu, anda juga boleh menggunakan daun ini sebagai campuran sup atau tumis.

Sekiranya anda ingin makan arugula, pilih daun arugula yang masih hijau dan segar, kemudian basuh daunnya dengan air yang mengalir sebelum memakannya. Ini penting untuk mengelakkan pencemaran bakteria yang menyebabkan keracunan makanan.

Arugula memang makanan yang sihat dan berkhasiat. Namun, anda perlu ingat bahawa untuk mendapatkan tubuh yang sihat dan prima, tentu saja tidak cukup hanya dengan memakan daun arugula. Anda masih harus menjalani diet yang sihat, bersenam secara teratur, dan jangan merokok.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai kandungan nutrien atau faedah arugula untuk kesihatan, anda boleh berjumpa doktor.