Kehidupan yang sihat

Cara Menenangkan Fikiran Dapat Meringankan Kemarahan

Kemarahan adalah reaksi emosi dimiliki oleh semua orang. Namun, kemarahan yang berlebihan boleh memberi kesan negatif terhadap kesihatan dan hubungan sosial. Oleh itu, anda mesti tahu caranya cara menenangkan fikiran yang dapat membantu menghilangkan rasa marah.

Kemarahan boleh timbul apabila kita terganggu oleh beberapa perkara. Kemarahan dapat ditujukan kepada seseorang, diri anda sendiri, peristiwa atau suasana yang tidak menyenangkan, atau ke arah persekitaran kerja atau keluarga di rumah. Dalam kes tertentu, kemarahan ini dapat terjadi ketika seseorang mengalami amukan.

Kemarahan selama-lamanya boleh mencetuskan kegelisahan atau kemurungan. Kemarahan jangka panjang dikaitkan dengan tekanan darah tinggi, masalah jantung, sakit kepala, serta masalah paru-paru dan pencernaan, dengan sistem kekebalan tubuh yang lemah.

Walaupun penting untuk tidak menimbulkan kemarahan, anda mesti menyatakannya dengan cara yang betul. Perasaan marah yang berlebihan sering kali tidak berkesan, malah mencetuskan masalah lebih lanjut. Itulah sebabnya penting untuk mengetahui cara menenangkan fikiran

Inilah Cara Menenangkan Fikiran

 • Cegah dari awal

  Pengurusan tekanan penting sebagai kaedah menenangkan fikiran. Perhatikan dengan lebih dekat semasa anda merasakan perubahan mood dan emosi. Ramai orang tidak menyedari bahawa tekanan dan kemarahan menyukarkan seseorang untuk mendapatkan tidur yang berkualiti. Kesannya, anda akan berasa letih sepanjang masa. Oleh itu, luangkan masa selama beberapa minit untuk menyejukkan badan setiap hari. Ini bukan sahaja dapat mengawal emosi anda, tetapi juga dapat menyuburkan badan anda.

 • Mengalihkan perhatian

  Apabila anda merasakan ketegangan emosi dan kemungkinan kemarahan, maka alihkan fokus perhatian anda kepada fizikal anda. Duduk di tempat yang tenang dan tidak terganggu. Kemudian, cuba tarik nafas dalam-dalam. Ulangi kata-kata yang menenangkan fikiran anda, seperti "santai" atau "tenang." Kemudian cubalah menghentikan pemikiran yang membuat anda marah sebanyak mungkin dan mengalihkan sumber emosi anda dengan perkara-perkara yang dapat menenangkan anda.

 • Kenal pasti punca kemarahan

  Untuk menenangkan fikiran dengan berkesan, anda perlu mengetahui apakah sumber kemarahan anda. Kenal pasti punca masalah, siapa yang anda marah, dan apa langkah seterusnya yang boleh anda lakukan untuk menghilangkan kemarahan. Sekiranya anda sudah mengetahui perkara-perkara ini, lebih mudah untuk menenangkan fikiran anda.

 • Berhati-hatilah semasa bercakap ketika anda sedang marah

  Sekiranya keadaan tidak membolehkan anda keluar dari bilik dan anda terperangkap dalam situasi yang membuat anda marah, fikirkan dua kali sebelum anda mengatakan sesuatu. Apabila marah, ada kemungkinan untuk mengatakan perkara negatif. Jangan membuat keputusan atau pendapat semasa berada di bawah pengaruh kemarahan. Luahkan perasaan anda ketika anda merasa tenang.

 • Elakkan menyalahkan orang lain

  Kecenderungan untuk menyalahkan atau mengkritik orang lain ketika marah, kemungkinannya sangat tinggi. Keadaan ini sebenarnya boleh menimbulkan ketegangan yang lebih besar. Untuk mengelakkan ini, cuba lebih spesifik tentang bagaimana perasaan anda dan bagaimana anda menganggapnya tidak benar. Ingat, luahkan perasaan anda dengan maruah dan rasa hormat.

 • Hirup udara segar

  Anda boleh melepaskan kemarahan anda dengan melakukan aktiviti fizikal seperti bersenam, berjalan-jalan santai, atau mendengar muzik. Sekiranya kemarahan itu tidak tertahankan, segera keluar dari bilik. Menghirup udara segar di luar boleh menjadi cara untuk menenangkan fikiran. Luangkan masa ini untuk membersihkan fikiran anda dari perkara-perkara yang membuat anda marah. Perubahan suasana dan hembusan udara segar dapat membuat anda lebih santai sehingga dapat menjadi cara untuk menenangkan fikiran.

 • Mencari jalan penyelesaian

  Mencuba mencari jalan keluar adalah cara positif untuk fokus dan lupakan kemarahan anda. Sebagai contoh, mencari jalan tengah untuk masalah yang terus berulang kerana masing-masing merasa betul, sehingga ia dapat diperoleh penyelesaian win-win dan semua orang gembira. Ingatkan diri anda bahawa kemarahan tidak akan menyelesaikan masalah dan hanya akan memburukkannya.

Selain beberapa cara di atas, anda juga boleh mencuba teknik meditasi atau perhatian untuk menenangkan emosi dan pemikiran anda.

Adalah sangat penting untuk mengelakkan terlalu marah. Lakukan cara-cara untuk menenangkan fikiran di atas yang disesuaikan dengan setiap keadaan. Sekiranya kemarahan anda berterusan dan sukar dikawal, anda mungkin perlu berjumpa dengan ahli psikologi untuk mendapatkan kaedah yang lebih baik untuk menenangkan fikiran anda.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found