Keluarga

Seks pada waktu pagi, apa kelebihannya?

Tidak sedikit pasangan suami isteri yang lebih suka melakukan hubungan seks pada waktu malam daripada pada waktu pagi. Sebenarnya, hubungan seksual pada waktu pagi mempunyai banyak faedah, kamu tahu.

Bagi kebanyakan orang, pagi adalah waktu yang penuh dengan aktiviti, dari membuat sarapan, membersihkan rumah, menyiapkan keperluan sekolah anak-anak, hingga bersiap-siap untuk pergi ke pejabat. Aktiviti yang sibuk pada waktu pagi adalah apa yang membuatkan banyak pasangan enggan melakukan hubungan seks.

Sebenarnya, jika dibandingkan dengan waktu petang, pagi adalah waktu yang lebih ideal untuk bercinta. Bercinta di pagi hari juga boleh menjadi cara yang menyeronokkan untuk memulakan hari untuk anda dan pasangan.

Inilah faedah melakukan hubungan seks pada waktu pagi

Terdapat banyak faedah yang anda dapat daripada melakukan hubungan seks di pagi hari, termasuk:

1. Bercinta menjadi lebih menyeronokkan

Pada waktu pagi, sekitar jam 6-9 pagi, kadar testosteron dan estrogen akan meningkat. Tahap hormon ini yang tinggi akan menjadikan seseorang lebih bersemangat untuk bercinta. Kesannya, hubungan seksual menjadi lebih menyeronokkan. Ini tentu juga akan mempengaruhi mood-kau sepanjang hari.

2. Tubuh lebih teratur untuk melakukan hubungan seksual

Testosteron tinggi diketahui dapat meningkatkan prestasi lelaki di tempat tidur. Jadi, melakukan hubungan seks pada waktu pagi dapat membuat ereksi menjadi lebih kuat dan lebih lama. Di samping itu, ketika anda bangun pada waktu pagi, badan menjadi lebih segar dan minda lebih santai. Ini akan menjadikan momen cinta menjadi lebih selesa untuk dilakukan.

3. Tahap tekanan menurun

Terdapat kajian yang menyatakan bahawa melakukan aktiviti yang menyenangkan pada waktu pagi, seperti melakukan hubungan seks, dapat menurunkan tahap hormon stres di dalam badan. Ini akan menjadikan anda dan pasangan lebih bersemangat untuk menjalankan aktiviti sepanjang hari.

Selain itu, bercinta juga melepaskan hormon yang berkaitan dengan keseronokan, seperti endorfin dan oksitosin. Kedua-dua hormon ini akan menjadikan mood anda lebih baik dan mengeratkan hubungan anda dengan pasangan anda.

4. Kerja otak menjadi lebih baik

Semasa hubungan seks, tubuh juga melepaskan hormon dopamin, hormon yang berperanan dalam pelbagai fungsi tubuh. Selain meningkatkan mood, hormon ini diketahui juga menyumbang kepada fungsi penaakulan, ingatan, dan fungsi sistem motor. Dengan tahap hormon ini yang tinggi pada waktu pagi, prestasi anda di pejabat juga dapat menjadi lebih baik.

5. Sebagai bentuk senaman pada waktu pagi

Berhubungan seks pada waktu pagi boleh disamakan dengan senaman dan setaraf dengan berjalan kaki pagi, kamu tahu. Penyelidikan menyatakan bahawa melakukan hubungan seks dapat membakar 5 kalori seminit. Maksudnya, jika anda bercinta selama 15 minit, anda boleh membakar sebanyak 75 kalori tenaga.

Itulah beberapa faedah melakukan hubungan seks pada waktu pagi. Menarik, betul? Selepas ini, anda boleh cuba membincangkannya dengan pasangan anda dan menjadualkan hubungan seks pada waktu pagi.

Untuk mengelakkan mengganggu rutin pagi anda, cuba bangun 20-60 minit lebih awal dari biasa. Sekiranya anda merasa malas untuk bangun pagi, tidak ada masalah. Anda boleh bercinta sambil mandi bersama, Macam mana boleh jadi. Momen ini juga boleh menjadi pelbagai cinta yang menyeronokkan.

Melakukan hubungan seks pada waktu pagi dapat membuat anda merasa kepuasan maksimum dan mood yang baik sepanjang hari. Namun, pastikan anda tidak membelanjakan terlalu banyak tenaga sehingga anda tidak terlalu letih untuk meneruskan rutin anda.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai seks atau prestasi seksual, jangan ragu untuk bertanya kepada doktor anda, terutamanya jika anda dan pasangan anda mempunyai aduan tertentu atau sedang berusaha untuk melahirkan bayi.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found