Keluarga

Adakah Kelewatan Memotong Tali Pinggang Bayi Bermanfaat?

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mengesyorkan agar tali pusat bayi tidak boleh dipotong terlalu cepat setelah bayi dilahirkan. Pkelewatan ini Kesudahannya membawa banyak faedah untuk bayi,kamu tahu. Salah seorang daripada mereka adalah mencegah anemia pada bayi.

Setakat ini, memotong tali pusat dilakukan dalam masa 10-30 saat selepas bayi dilahirkan. Proses ini diperlukan agar bayi yang baru lahir dapat segera diperiksa dan dirawat oleh pakar pediatrik. Tetapi baru-baru ini, WHO mengesyorkan agar tali pusat baru dijepit dan dipotong sekurang-kurangnya 1-3 minit atau lebih selepas bayi dilahirkan.

Mengepit dan memotong tali pusat akan menghentikan aliran darah dari plasenta (plasenta) ke bayi. sekarang, jika prosedur ditangguhkan, lebih banyak darah akan mengalir ke badan bayi dari plasenta.

Sebelum memotong tali pusat, doktor mungkin menunggu beberapa minit sehingga tali pusat berhenti berdenyut, yang menunjukkan bahawa aliran darah telah berhenti dengan sendirinya.

Faedah Melambatkan Memotong Tali Pinggang

Ayuh, Bun, pertimbangkan beberapa faedah menunda pemotongan tali pusat di bawah:

1. Lebih banyak darah diterima oleh bayi

Kelewatan memotong tali pusat membolehkan lebih banyak darah dipindahkan dari plasenta ke bayi. Kaedah ini dapat meningkatkan jumlah darah bayi sekitar 30-35%.

2. Meningkatkan sandaran besi di badan bayi

Penambahan jumlah darah dapat meningkatkan tahap hemoglobin atau sel darah merah, sehingga jumlah zat besi yang tersimpan dalam tubuh bayi baru lahir juga akan meningkat. Ini penting kerana zat besi diperlukan untuk mencegah bayi mengalami anemia, dan untuk menyokong perkembangan bayi dan perkembangan kognitif.

3. Bantu peralihan bayi

Lebih banyak bekalan darah kepada bayi semasa kelahiran dapat membantunya menyesuaikan diri dengan lebih baik ke persekitaran baru di luar rahim. Pertukaran oksigen dalam darah bayi akan lebih mudah kerana paru-paru mendapat aliran darah yang mencukupi.

4. Menyokong perkembangan saraf bayi

Kelewatan memotong tali pusat dianggap dapat membantu perkembangan saraf bayi.

Dalam satu kajian terhadap kanak-kanak berusia 4 tahun, dilihat bahawa kanak-kanak yang memotong tali pusat mereka tertunda semasa kelahiran mempunyai pergerakan fizikal dan kemahiran sosial yang lebih baik daripada kanak-kanak yang tali pusatnya dipotong sebaik sahaja dilahirkan.

5. Meningkatkan daya tahan bayi

Kelewatan memotong tali pusat dapat meningkatkan pemindahan sel imun dari ibu ke bayi. Ini akan menguatkan sistem imun bayi, sehingga dia tidak mudah terkena penyakit, terutama penyakit berjangkit.

6. Mengurangkan risiko pendarahan ibu

Penyelidikan mendapati bahawa melambatkan pemotongan tali pusat dapat membantu mengurangkan risiko pendarahan selepas bersalin dan keperluan untuk pemindahan darah pada ibu selepas bersalin.

Faedah Menangguhkan Pemotongan Tali Pinggang bagi Bayi Pramatang

Sementara itu, bagi bayi yang dilahirkan sebelum waktunya atau dilahirkan sebelum kehamilan 37 minggu, menunda pemotongan tali pusat dapat memberikan manfaat dalam bentuk:

  • Meningkatkan peredaran dan jumlah darah di dalam badan bayi.
  • Mengurangkan risiko bayi mengalami pendarahan otak.
  • Menurunkan risiko bayi memerlukan pemindahan darah.
  • Mengurangkan risiko bayi mendapat nekrotik enterokolitis, yang merupakan keadaan berbahaya di mana terdapat kerosakan pada tisu usus akibat keradangan.

Risiko Melambatkan Pemotongan Kabel Umbilik

Walaupun memberikan banyak faedah, melambatkan pemotongan tali pusat juga mempunyai risiko. Bayi yang tali pusatnya tidak dipotong sebaik sahaja dilahirkan lebih berisiko penyakit kuning, kerana mempunyai kandungan zat besi lebih banyak. Walau bagaimanapun, keadaan ini agak biasa pada bayi baru lahir dan boleh dirawat dengan fototerapi (bayi terdedah kepada sinar ultraviolet).

Berdasarkan data dari pelbagai kajian perubatan, dapat disimpulkan bahawa menunda pemotongan tali pusat mempunyai lebih banyak faedah daripada risiko. Namun, dalam kes tertentu, pemotongan tali pusat mesti dilakukan dengan segera, misalnya pada bayi yang mengalami sesak nafas setelah lahir dan memerlukan resusitasi atau membuka saluran udara.

Sekiranya anda ingin menangguhkan pemotongan tali pusat bayi anda selepas dia dilahirkan, anda harus terlebih dahulu berbincang dengan pakar obstetrik anda. Doktor akan memberikan nasihat terbaik mengenai prosedur ini, mengikut keadaan rahim dan janin.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found