Keluarga

Pilihan dan Peraturan Selamat untuk Menggunakan Minyak Penting untuk Bayi

Terdapat banyak pilihan minyak pati untuk bayi yang boleh anda berikan. Tetapi sebelum menggunakannya pada bayi, perhatikan jenis dan peraturan penggunaannya agar keselamatannya terjaga.

Seperti penggunaan minyak pati pada wanita hamil, pemberian minyak pati kepada bayi tidak boleh dilakukan secara sembarangan. Kerana selain kulit bayi masih tipis, sistem ketahanan bayi juga tidak berkembang sepenuhnya. Bayi terdedah kepada masalah kesihatan, seperti keracunan, jika minyak pati tidak diberikan dengan betul.

Memilih Minyak pati yang selamat untuk bayi

Terdapat pelbagai pilihan minyak pati untuk bayi yang dipercayai selamat dan membawa faedah. Berikut adalah beberapa daripadanya:

 • Chamomile

  Minyak pati ini untuk bayi menenangkan sehingga dapat mengatasi masalah tidur nyenyak pada bayi. Di samping itu, minyak pati chamomile Ia juga terbukti dapat menenangkan bayi yang rewel. Campuran minyak chamomile dengan minyak lavender juga mampu melegakan simptom kolik yang dialami oleh bayi anda.

 • Lavender

  Minyak pati ini untuk bayi dapat disapu pada kulit bayi yang digigit serangga atau nyamuk, kerana dapat menghilangkan rasa gatal. Selain itu, dengan mengurut bayi menggunakan minyak lavender, bayi dapat tidur dengan lebih nyenyak. Kajian terbaru menunjukkan bahawa lavender berkesan dalam merawat gejala kolik pada bayi.

 • Eucalyptus radiata

  Eucalyptus menaip radiata selamat disapukan ke badan bayi dan didakwa dapat melegakan pernafasan, terutamanya ketika bayi mengalami selesema. Minyak pati ini, yang mirip dengan minyak kayu putih, juga berkesan untuk mencegah bayi digigit nyamuk.

 • Minyak pokok teh

  Minyak pokok teh dipercayai mengandungi antimikrobial dan antikulat. Campurkan beberapa titis minyak pokok teh dalam minyak semula jadi yang lain dapat membantu mengatasi ruam lampin dan jangkitan yis. Namun, kerana minyak ini cukup keras, lebih baik mengujinya pada bahagian kecil kulit bayi terlebih dahulu untuk melihat reaksi. Dianjurkan untuk tidak menggunakan minyak pokok teh pada bayi yang berumur kurang dari 6 bulan.

 • Bahasa Cina atau CItrus reticulata

  Sama dengan minyak lavender, minyak mandarin mempunyai kesan menenangkan sehingga dapat mengatasi kesukaran bayi untuk tidur pada waktu malam. Berbanding dengan minyak pati sitrus yang lain, minyak mandarin mempunyai aroma yang lebih manis dan lebih mesra pada kulit sehingga tidak mudah menyebabkan kerengsaan kulit.

Peraturan untuk Menggunakan Minyak Penting pada Bayi

Walaupun pelbagai minyak pati untuk bayi yang disebutkan di atas dianggap selamat, ada perkara yang mesti dipertimbangkan semasa memberi atau menggunakan minyak pati kepada bayi. Berikut adalah beberapa daripadanya:

 • Periksa label pembungkusan

  Semasa membeli minyak pati, baca label pembungkusan terlebih dahulu. Penting untuk menggunakan minyak pati mengikut kaedah, keberkesanan, dan kesesuaian untuk tubuh bayi. Dari label pembungkusan, anda juga dapat mengetahui ramuan minyaknya. Elakkan menggunakan minyak pati yang dicampurkan dengan wangian alkohol dan sintetik, kerana boleh merengsakan kulit bayi. Pilih yang benar-benar suci.

 • Perhatikan usia bayi

  Sebenarnya tidak ada tanda aras khusus mengenai usia bayi yang selamat menggunakan minyak pati. Tetapi untuk sentiasa selamat, elakkan penggunaan minyak pati pada bayi yang berumur di bawah 3 bulan. Beberapa minyak pati juga tidak digalakkan untuk bayi di bawah umur 6 bulan. Jangan teragak-agak untuk bertanya atau berjumpa doktor sebelum menggunakan minyak pati pada bayi.

 • Cairkan terlebih dahulu sebelum disaputepat ke kulit

  Minyak pati untuk bayi mesti dicairkan dengan minyak pembawa sebelum disapukan pada kulit bayi. Sekiranya anda tidak mempunyai minyak pembawa, anda boleh menggunakan minyak kelapa atau minyak kelapa kacang badam untuk mencairkannya. Dos pencairan minyak pati bergantung pada usia bayi. Bagi bayi yang berumur lebih dari 3 tahun, nisbah pencairan yang selamat dan disyorkan adalah antara 0.5-1%.

 • Gosoksedikit demi sedikitt

  Sebaiknya gunakan sedikit minyak pati yang dicairkan ke kaki atau lengan bayi sebelum menggunakannya pada bahagian badan yang lain. Sekiranya dalam 24 jam terdapat reaksi dalam bentuk kemerahan atau keradangan, hentikan penggunaannya. Ini boleh menjadi reaksi alergi terhadap kandungan minyak.

Pastikan minyak pati untuk bayi selamat digunakan. Elakkan memberi jenis minyak pati kepada bayi. Ini termasuk minyak adas, eucalyptus menaip globus,verbena, pudina, rosemary, dan hijau musim sejuk. Ini kerana minyak jenis ini belum diuji keselamatan bayi.

Selain itu, dalam keadaan perubatan tertentu, penggunaan minyak pati pada bayi juga tidak digalakkan. Sebaiknya ibu bapa bertanya kepada doktor sebelum menggunakan minyak pati pada bayi.