Keluarga

Ibu, mari kita lihat petua untuk menjaga kesihatan anak-anak pada usia 1-2 tahun

Umur 12 bulan atau 1 tahun adalah masa ketika anak-anak aktif, dan mula meneroka. Bermula dari merangkak ke sana sini, hingga bermain sambil memasukkan pelbagai objek ke dalam mulutnya. Sayainilah masanya anda perlu bertahanau dan jaga kesihatan anak-anak.

Seiring bertambahnya usia kanak-kanak, semakin banyak perkara baru yang perlu dipelajari dan dilakukan untuk menyokong perkembangan mereka. Oleh itu, adalah penting bagi ibu bapa untuk sentiasa memperhatikan perkembangan anak-anak mereka dan apa yang diperlukan oleh mereka. Menjadi kreatif adalah salah satu perkara penting bagi Ibu dan Ayah dalam mengiringi perkembangan Si Kecil.

Sayangi Bayi Anda dan Amalkan Petua Ini

Untuk menjaga kesihatan anak-anak pada usia ini, ibu perlu lebih kreatif dalam menangani anak-anak. Berikut adalah beberapa petua untuk menjaga kesihatan anak-anak berumur 1 hingga 2 tahun yang boleh anda amalkan:

 • Jaga makanan si kecil

  Pada usia ini, kanak-kanak biasanya akan lebih penasaran dengan apa yang ada di sekitar mereka, termasuk dari segi makanan. Ibu juga boleh didorong untuk menyediakan pelbagai jenis makanan kepada anak-anak. Tetapi tunggu, tidak semua makanan selamat untuk dimakan oleh kanak-kanak pada usia ini. Sebilangan makanan dianjurkan untuk dielakkan, salah satunya adalah makanan yang dapat membuatnya tersedak. Sekiranya anda ingin memberikan buah atau sayur kecil anda, cubalah memotongnya menjadi kepingan kecil.

  Selain memastikan ukurannya, juga pastikan tahap kelembutan makanan yang diberikan kepada bayi. Elakkan memberi makanan kecil tetapi keras, seperti kacang, popcorn, atau gula-gula, kerana risiko menyebabkan Si Kecil tersedak. Elakkan juga makanan yang lembut, tetapi melekit. Makanan seperti marshmallow atau permen karet juga berpotensi tersekat di kerongkong anak. Di samping itu, elakkan makanan yang boleh mencetuskan alahan pada kanak-kanak.

 • Melawaskan

  Imunisasi penting untuk menjaga kesihatan anak-anak. Oleh itu, ingatlah jadual imunisasi anak. Pada usia 12-18 bulan, Persatuan Pediatrik Indonesia mengesyorkan agar imunisasi yang perlu diberikan adalah imunisasi polio, DPT berulang, MR, campak, hepatitis A, influenza, varicella, dan PCV. Hubungi doktor atau pusat vaksinasi anak, untuk mengetahui jadual sebenar imunisasi anak kecil anda.

 • Main dan belajar

  Sekiranya anak kecil anda berusia lebih dari 18 bulan, anda boleh memintanya bermain main doh (bermain doh atau lilin). Caranya adalah dengan mencampurkan satu cawan tepung, satu cawan air, setengah cawan garam, dua sudu krim, pewarna makanan, dan satu sudu minyak. Kacau dengan api sederhana hingga membentuk doh. Setelah doh sejuk, si kecil dapat membuat pelbagai ciptaan menggunakan doh.

 • Perhatikan waktu tidur anak kecil anda

  Tidur adalah aktiviti penting untuk kanak-kanak. Jaga kesihatan anak anda dengan memperhatikan corak tidur mereka. Tidur yang mencukupi dapat membantu tubuh anak untuk menangkis penyakit, membantu pertumbuhan dan perkembangannya, dan menjadikan daya berfikir dan ingatannya lebih baik. Pada usia 1-3 tahun, seorang anak cenderung memerlukan sekurang-kurangnya 11-14 jam tidur sehari. Oleh itu, pastikan anak anda tidak tidur siang dan tidak bangun terlalu lama.

 • Basuh tangan dan kaki sebelum tidur

  Selain alasan kebersihan, mencuci tangan dan kaki sebelum tidur juga bertujuan untuk menjaga anak-anak dari pelbagai penyakit. Beberapa penyakit yang dapat dicegah dengan mencuci tangan dan kaki secara teratur adalah cirit-birit, selesema, jangkitan kulit (impetigo), konjungtivitis, dan jangkitan pernafasan. Oleh itu, jangan lupa untuk mengajar anak-anak pentingnya mencuci tangan.

Anak-anak adalah hadiah yang indah untuk ibu bapa. Oleh itu, sayangilah dan perhatikan kesihatan anak. Sekiranya anda mengesyaki bahawa anak anda tidak sihat, tanyakan kepada pakar pediatrik anda untuk mengetahui punca sebenar, dan rawatan dapat segera diberikan.