Kehidupan yang sihat

Kenali diet alkali, jangan sesat

Diet beralkali adalah kaedah diet yang memberi tumpuan kepada mengurangkan pengambilan makanan yang menghasilkan asid di dalam badan. Walaupun diet ini sering didakwa sihat, ada beberapa perkara penting yang perlu anda fahami mengenai diet ini.

Teorinya menyatakan bahawa jenis makanan tertentu dapat meningkatkan keasidan tubuh, sehingga mencetuskan berbagai masalah kesihatan, mulai dari kenaikan berat badan, artritis, hingga jerawat. Sebaliknya, beberapa makanan yang dapat menjadikan tubuh lebih beralkali dianggap dapat mengatasi masalah kesihatan yang disebabkan oleh peningkatan keasidan badan.

Memahami Pemakaian Diet Beralkali

Dalam praktiknya, diet alkali berfokus pada mengehadkan pengambilan sejenis makanan, dan menumpukan pada usaha untuk mengurangkan kadar asid tubuh.

Untuk mencapai tujuan ini, terdapat beberapa perkara yang harus dipertimbangkan ketika menjalani diet jenis ini, iaitu:

Jenis makanan yang dibenarkan

Semasa menjalani diet alkali, anda disarankan untuk makan pelbagai biji-bijian, kacang-kacangan, buah-buahan, dan sayur-sayuran.

Jenis makanan yang tidak digalakkan

Beberapa jenis makanan yang harus dielakkan dan dibatasi penggunaannya semasa diet ini adalah produk makanan olahan, telur, daging, gandum, makanan dalam tin, makanan ringan yang dibungkus, kafein, alkohol, dan pelbagai makanan dari produk tenusu.

Sementara itu, sumber gandum dan protein tidak perlu dikeluarkan sepenuhnya dari diet. Walaupun dalam praktiknya, diet alkali mengutamakan pengambilan sayur-sayuran dan buah daripada gandum dan pelbagai jenis makanan protein.

Kelebihan dan Kekurangan Diet Beralkali

Satu kajian mengatakan bahawa diet alkali dapat memberikan sejumlah manfaat, termasuk:

  • Meningkatkan nisbah kalium dan natrium dalam darah diyakini dapat menjaga kesihatan tulang, mengurangi risiko kehilangan otot atau atrofi, dan mengurangi risiko terkena penyakit kronik, seperti strok dan hipertensi.
  • Keadaan badan yang mempunyai pH alkali yang lebih tinggi atau lebih tinggi dapat meningkatkan keberkesanan beberapa ubat kemoterapi untuk merawat barah.
  • Jenis diet ini juga dapat meningkatkan kadar magnesium intraselular, yang dapat mengoptimumkan fungsi sejumlah enzim dan membantu mengaktifkan vitamin D.

Walau bagaimanapun, faedah yang dinyatakan di atas masih memerlukan kajian lebih lanjut.

Sebaliknya, terdapat kajian yang menyatakan bahawa memakan daging dan tenusu atau produk olahannya tidak akan mengubah pH badan anda. Ini kerana badan mempunyai mekanisme yang mampu mengatur tahap keasidan.

Perkara lain yang perlu anda pertimbangkan adalah bahawa semasa mengehadkan atau menghilangkan susu, keju, yogurt, dan daging, anda mesti mengambil pengganti makanan atau makanan tambahan untuk memenuhi keperluan kalsium dan protein.

Diet alkali dipercayai mempunyai pelbagai faedah. Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai keadaan perubatan tertentu, anda harus terlebih dahulu berjumpa dengan doktor anda sebelum menjalani diet ini.