Keluarga

Kepentingan Gabungan Unik Zat Besi dan Vitamin C untuk Kanak-kanak Dengan Alergi Susu Lembu

Semasa anak Anda alah kepada susu lembu, Terdapat beberapa alternatif untuk susu lembu yang boleh digunakan awak beri untuk memenuhi keperluan pemakananmiliknya. Salah satunya ialah susu formula diperkaya dengan zat besi dan vitamin C.

Alergi susu lembu adalah keadaan apabila sistem imun badan berlebihan terhadap protein dalam susu lembu. Gejala keadaan ini mungkin berbeza dari kanak-kanak ke anak, tetapi umumnya termasuk ruam merah gatal, bengkak, bersin, hidung berair, batuk, mata berair, sakit perut, atau muntah.

Peranan Zat Besi dan Vitamin C pada Kanak-kanak yang Alergi terhadap Susu Lembu

Kanak-kanak yang alah kepada susu lembu berisiko kekurangan zat besi. Sebenarnya, zat besi diperlukan dalam pembentukan sel darah merah yang berfungsi menyalurkan oksigen ke seluruh tubuh, sehingga sel dan organ tubuh dapat berfungsi dengan optimum.

Kekurangan pengambilan zat besi dalam jangka masa panjang boleh menyebabkan kanak-kanak mengalami anemia kekurangan zat besi. Di samping itu, kekurangan zat besi pada kanak-kanak juga diketahui menyebabkan gangguan pertumbuhan, gangguan tingkah laku, dan kelewatan dalam proses pembelajaran.

Bukan hanya zat besi, kanak-kanak yang alergi terhadap susu lembu juga boleh kekurangan pelbagai nutrien lain kerana mereka harus menghindari semua makanan atau minuman yang mengandungi susu lembu.

Satu kajian menunjukkan bahawa kanak-kanak yang alergi terhadap susu lembu cenderung mengalami kekurangan pengambilan lemak sihat, kalsium, vitamin D, dan vitamin A. Sebenarnya, nutrien ini penting untuk pertumbuhan anak.

Agar keperluan pemakanan mereka dapat dipenuhi, kanak-kanak yang alergi terhadap susu lembu perlu mendapatkan pengambilan nutrien dari makanan, terutama yang mengandung banyak zat besi. Beberapa sumber makanan zat besi yang juga kaya dengan nutrien adalah:

 • Ayam, daging lembu atau daging kambing
 • Ikan
 • Hati ayam atau hati lembu
 • Telur
 • Sayur-sayuran, seperti bayam atau brokoli
 • Kekacang, seperti kacang soya atau kacang ginjal
 • Tahu dan tempe

Selain itu, anak-anak yang alergi terhadap susu lembu juga perlu mendapat pengambilan vitamin C yang mencukupi, kerana vitamin ini dapat membantu menyerap zat besi dari makanan. Vitamin C juga dapat mempercepat proses penyembuhan luka dan menguatkan sistem imun anak, sehingga anak-anak tidak mudah sakit.

Pengambilan zat besi dan vitamin C sangat penting bagi kanak-kanak yang mempunyai alahan susu lembu. Selain memberi anak anda makanan yang kaya dengan dua nutrien ini, anda juga dapat memberinya susu alternatif untuk menggantikan susu lembu, seperti susu berdasarkan isolat protein kedelai, yang mengandung kombinasi zat besi dan vitamin C.

Walau bagaimanapun, anda perlu memperhatikan tahapnya. Nisbah tahap yang tepat untuk kombinasi zat besi dan vitamin C adalah 4: 1. Sekiranya nisbah tahap pemakanan dalam susu betul, faedah untuk kesihatan dan perkembangan anak akan lebih optimum.

Tindak balas alahan dengan 3K +

Sekiranya anda mempunyai anak yang mempunyai alahan atau mengesyaki bahawa anak anda mempunyai alahan, lakukan 3K +, iaitu:

 • Kenali simptomnya. Cari maklumat dari sumber yang dipercayai mengenai gejala alergi pada kanak-kanak. Gejala yang biasanya muncul adalah ruam, bengkak, gatal, bersin, hidung berair, mata berair, sakit perut, muntah, dan cirit-birit.
 • Rujuk doktor jika anda mempunyai gejala alahan pada kanak-kanak. Doktor akan melakukan beberapa siri ujian untuk menentukan sama ada kanak-kanak itu mempunyai alahan dan menentukan jenis alergi.
 • Kawal alahan anak anda dengan mengelakkan pencetus alergi. Sekiranya anak anda alah kepada susu lembu, ganti susu dengan jenis susu yang lain, seperti formula berdasarkan protein soya.
 • Kembangkan potensi anak dengan memberikan rangsangan yang betul.

Kini terdapat pelbagai susu formula pengganti susu sapi. Ini tentunya memudahkan ibu bapa yang anaknya alah kepada susu lembu. Namun, jangan hanya memilih produk susu formula untuk anak-anak.

Salah satu jenis formula yang boleh anda pilih untuk anak yang alah kepada susu lembu adalah susu berasaskan protein soya yang diperkaya dengan kombinasi unik zat besi dan vitamin C. Juga, pastikan formula yang anda pilih mengandungi minyak ikan, omega -3 asid lemak. 3 dan omega-6, kalsium, dan vitamin D.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai makanan apa yang harus diberikan atau terhad kepada anak-anak yang alah kepada susu lembu, jangan ragu untuk berjumpa doktor.