Keluarga

Peranan Kekebalan Kanak-kanak untuk Pertumbuhan Optimum

Anak-anak yang sering jatuh sakit, boleh terganggu dari proses pertumbuhan dan perkembangan yang optimum. Itulah sebabnya, penting untuk memperhatikan kekebalan anak yang dapat membantu menjaga keadaan kesihatannya dalam keadaan prima.

Sistem kekebalan tubuh, juga dikenali sebagai sistem kekebalan tubuh, adalah pertahanan tubuh terhadap organisma dan kuman berbahaya. Sistem kekebalan tubuh adalah hasil kerjasama serangkaian sel, tisu, protein, dan organ tubuh.

Fungsi sistem imun yang terganggu boleh menyebabkan empat keadaan khas yang mengganggu kesihatan anak-anak, iaitu:

  • Reaksi alergi adalah tindak balas berlebihan sistem imun terhadap faktor / sebatian yang dianggap asing dan berbahaya. Reaksi alergi akibat gangguan sistem imun boleh mencetuskan asma, eksim, dan alergi terhadap pelbagai alergen seperti ubat, makanan, dan persekitaran.
  • Gangguan autoimun. Keadaan di mana sistem imun menyerang organ dan tisu yang sihat kerana dianggap sebagai benda asing. Keadaan ini berlaku pada lupus, scleroderma, dan arthritis pada kanak-kanak.
  • Gangguan imunodefisiensi. Keadaan di mana bahagian sistem imun hilang atau tidak berfungsi juga dikenali sebagai kekurangan imun. Contoh penyakit yang disebabkan oleh kekurangan imun termasuk kekurangan IgA, iaitu kekurangan Immunoglobulin A, yang merupakan zat antibodi dalam air liur dan cairan tubuh lain, dan sindrom Chediak-Higashi, yang merupakan ketidakupayaan sel darah putih jenis neutrofil untuk menjalankannya tugas sebagai pemakan kuman.
  • Kanser sistem imun. Dua jenis barah yang berkaitan dengan sistem kekebalan tubuh adalah barah sel darah putih atau leukemia yang sering terjadi pada kanak-kanak dan limfoma, iaitu barah yang timbul dalam sistem limfa.

Proses Pembentukan

Sistem kekebalan tubuh terbentuk di awal kehidupan, iaitu di rahim. Sistem imun ini akan terus berkembang seiring bertambahnya usia. Itulah sebabnya bayi dan kanak-kanak kelihatan lebih kerap mendapat jangkitan atau sakit berbanding remaja atau orang dewasa. Sebabnya ialah sistem imun pada bayi dan kanak-kanak masih belajar mengenali dan melindungi tubuh daripada kuman yang masuk. Sementara itu, pada remaja dan dewasa, sistem ketahanan badan segera mengenali jenis kuman dan segera menyerangnya sebaik sahaja kuman memasuki badan.

Bayi yang baru lahir mendapat sokongan sistem imun melalui susu pertama (ASI) yang keluar atau dipanggil kolostrum. Kolostrum mengandungi imunoglobulin A (IgA) yang mampu melindungi tubuh bayi dari kuman. Caranya, dengan membentuk jaringan pelindung pada usus, hidung, dan tekak.

Semasa menyusu, bayi memperoleh antibodi dan faktor pelindung kuman lain dari tubuh ibu. Kedua-dua perkara ini akan menguatkan sistem ketahanan badan. Ini akan membantu melawan jangkitan dan penyakit seperti cirit-birit, jangkitan telinga dan pernafasan, dan meningitis. Bayi yang menyusui juga dilindungi dari asma, kegemukan, alergi, diabetes, dan sindrom kematian bayi secara tiba-tiba sindrom kematian bayi secara tiba-tiba (SIDS).

Perlindungan susu ibu berterusan walaupun lama selepas penyusuan susu ibu berakhir. Penyelidikan menunjukkan bahawa bayi yang disusui mempunyai risiko terkena barah lebih rendah kerana disyaki bayi disokong oleh sistem imun yang baik. Selain itu, susu ibu juga dapat mencegah penyakit yang dijangkiti di masa depan seperti diabetes jenis 1 dan 2, kolesterol tinggi, dan radang usus, dan bahkan tekanan darah tinggi yang dapat menyerang seseorang pada usia remaja mereka.

Secara umum, sistem imun yang rendah dapat menyebabkan gangguan proses pertumbuhan dan perkembangan anak, yang mungkin disertai dengan penyakit paru-paru. Fungsi imun yang terganggu juga dapat mencetuskan alergi, (termasuk asma dan eksim kulit), atau kepekaan terhadap habuk, cuaca, makanan dan ubat-ubatan tertentu.

Dalam kes kanak-kanak yang dijangkiti HIV (penyakit virus yang melemahkan sistem kekebalan tubuh), biasanya disertai dengan kegagalan untuk tumbuh dan berkembang. Tanda-tanda kekurangan zat makanan yang teruk, kekurangan berat badan walaupun pengambilan, kelewatan pertuturan, atau ketika anak-anak mencapai usia sekolah mungkin mengalami kesukaran untuk menumpukan perhatian dan mengingat. Virus HIV menyerang bukan sahaja sistem kekebalan tubuh tetapi juga mempengaruhi sistem saraf pusat, iaitu otak.

Pengambilan nutrien sokongan

Sistem kekebalan tubuh bergantung pada apa yang dimasukkan ke dalam perut, jadi penting untuk menjaga pengambilan nutrien yang dapat menyokong sistem kekebalan tubuh. Kajian mengatakan bahawa keadaan kekurangan gizi mungkin lebih mudah dijangkiti.

Terdapat beberapa pengambilan nutrien yang dianggap penting untuk sistem imun. Contohnya, vitamin A akan membantu mengelakkan jangkitan dan mengekalkan tisu mukosa. Selain itu, ada bukti dari kajian pada tikus, vitamin B2 dan B6 berguna untuk meningkatkan daya tahan jangkitan bakteria dan mencegah penurunan tindak balas sistem imun.

Peranan vitamin C masih diteliti, tetapi dianggap dapat mendukung nutrien lain untuk meningkatkan sistem kekebalan tubuh. Sementara itu, vitamin D diketahui berfungsi sebagai antimikroba pada tuberkulosis.

Dua mineral yang tidak kurang pentingnya untuk sistem imun ialah zink dan selenium. Penyelidikan menunjukkan bahawa zink secara langsung berkaitan dengan fungsi sel sistem imun. Sementara itu, kekurangan selenium dikaitkan dengan risiko barah pundi kencing, payudara, usus besar, paru-paru, dan prostat.

Berikan anak anda pelbagai buah-buahan dan sayur-sayuran, kacang-kacangan, dan daging tanpa lemak untuk menyokong sistem imun. Yogurt, yang kaya dengan bakteria bermanfaat yang disebut probiotik, juga dapat membantu tubuh melawan penyakit seperti selsema, jangkitan telinga, dan sakit tekak. Susu lembu juga sangat baik untuk sistem imun kanak-kanak kerana ia tidak hanya mengandungi kalsium, tetapi juga protein, vitamin A, dan beberapa jenis vitamin B.

Beri susu ibu pada awal usia anak untuk melindungi bayi anda dari kuman dan pelbagai jangkitan yang menyerang. Jangan lupa memberikan pengambilan nutrien yang seimbang untuk menyempurnakan sistem ketahanan badan anak untuk pertumbuhan dan perkembangan yang optimum.