Keluarga

7 Petua Meningkatkan Selera Makan Untuk Wanita Hamil

Tidak sedikit wanita hamil yang mengadu tidak ada selera makan. Sebenarnya, wanita hamil perlu mengambil makanan berkhasiat dengan secukupnya untuk memenuhi keperluan pemakanan badan dan janin mereka sendiri. Sekiranya wanita hamil merasa kurang selera makan, mari cuba petua untuk meningkatkan selera wanita hamil dalam artikel ini.

Kehilangan selera makan semasa mengandung adalah perkara semula jadi yang dialami oleh beberapa wanita hamil. Penyebabnya juga berbeza-beza, mulai dari perubahan hormon, sakit pagi, tekanan, kepada kesan sampingan ubat-ubatan yang mungkin diambil oleh wanita hamil.

Perubahan selera makan ini cukup biasa pada trimester pertama kehamilan, tetapi wanita hamil pada usia kehamilan kemudian juga dapat mengalaminya.

Petua Meningkatkan Selera Makan Untuk Wanita Hamil

Walaupun kehilangan selera makan semasa kehamilan adalah perkara biasa, keadaan ini tidak boleh dibiarkan berlanjutan. Sebabnya, jika dibiarkan terlalu lama atau tidak ditangani dengan betul, ini boleh menyebabkan wanita hamil dan janin mengalami kekurangan gizi.

Sebenarnya, pemakanan yang mencukupi memainkan peranan yang sangat penting untuk kesihatan wanita hamil dan janinnya serta pertumbuhan dan perkembangan mereka.

Untuk meningkatkan selera makan semasa mengandung, wanita hamil boleh mencuba beberapa petua di bawah:

1. Pilih makanan yang anda suka

Salah satu cara untuk meningkatkan selera wanita hamil adalah dengan makan makanan yang disukai oleh ibu hamil. Namun, itu tidak bermaksud wanita hamil makan makanan secara sembarangan, bukan?

Walaupun wanita hamil mungkin suka makanan ringan atau makanan manis, seperti ais krim atau kek, wanita hamil masih harus mengutamakan makanan berkhasiat yang dapat memberi khasiat kepada wanita hamil dan janinnya.

2. Makan bahagian kecil tetapi kerap

Untuk mengurangkan loya dan meningkatkan selera makan, wanita hamil harus makan bahagian yang lebih kecil, tetapi kerap.

Anda harus mengelakkan memakan sebahagian besar makanan sekaligus kerana boleh membuat wanita hamil mual dan muntah. Akibatnya, makanan yang dimakan akan terbuang, sehingga nutrien di dalamnya tidak diserap oleh tubuh dan janin wanita hamil.

Di samping itu, wanita hamil juga dapat melengkapkan menu harian dengan makanan ringan yang sihat, seperti yogurt, pelbagai buah, kacang dan keju.

3. Cari makanan alternatif

Sekiranya wanita hamil kehilangan selera untuk makanan tertentu, pilih makanan lain yang menarik bagi wanita hamil. Sebagai contoh, jika wanita hamil bosan atau tidak mempunyai selera makan nasi yang mengandungi banyak karbohidrat, wanita hamil boleh menggantinya dengan makanan lain, seperti roti, kentang, ubi jalar, atau nasi. oatmeal.

4. Jadikan menu lebih pelbagai

Mengonsumsi makanan yang sama selama berhari-hari pastinya dapat membuat wanita hamil bosan dan mengurangkan selera makan.

Agar wanita hamil teruja untuk makan dengan penuh semangat, cubalah menjadikan menu lebih pelbagai setiap hari. Namun, pastikan menu yang dibuat oleh ibu hamil mengandungi makanan berkhasiat, ya.

5. Jauhi makanan yang berbau kuat

Supaya selera makan tidak berkurang lebih jauh, wanita hamil disarankan untuk menjauhkan diri dari makanan yang mempunyai aroma yang kuat, seperti makanan pedas, petai, jengkol, bawang, atau pasta udang.

Kerana mereka mempunyai aroma yang sangat kuat, sebilangan makanan ini sebenarnya boleh menyebabkan wanita hamil merasa mual dan muntah, yang seterusnya membuat wanita hamil tidak mempunyai selera makan.

6. Bersenam secara berkala

Semasa bersenam, tubuh akan membakar kalori sebagai sumber tenaga. Nah, apabila kalori dibakar, selera wanita hamil akan meningkat. Ini adalah tindak balas semula jadi tubuh untuk mendapatkan tenaga dan nutrien dari makanan, supaya tubuh tidak kekurangan tenaga.

Tidak hanya baik untuk meningkatkan selera makan, senaman juga baik untuk wanita hamil dan janin. Namun, pilih jenis latihan yang selamat dan boleh dilakukan semasa kehamilan, seperti yoga, berenang, berjalan santai, atau latihan kehamilan.

7. Mengurangkan tekanan

Tekanan yang berlebihan dapat mengurangkan selera makan. Oleh itu, agar lebih berselera untuk makan, wanita hamil perlu mengurangkan tekanan dan mengawalnya dengan baik.

Terdapat banyak cara yang dapat dilakukan untuk mengatasi tekanan semasa hamil, iaitu dengan cukup tidur, mandi atau mandi air panas, atau hanya meluangkan masa untuk berehat. saya masa.

Itulah beberapa petua untuk meningkatkan selera wanita hamil yang perlu anda ketahui. Selain menerapkan kaedah di atas, untuk memenuhi keperluan pemakanan semasa kehamilan, wanita hamil juga disarankan untuk selalu mengambil vitamin pranatal mengikut cadangan doktor, ya.

Agar kesihatan dan perkembangan janin menjadi baik, wanita hamil perlu mengekalkan kenaikan berat badan yang ideal semasa hamil. Sekiranya wanita hamil masih tidak mempunyai selera makan walaupun mereka menggunakan petua di atas, terutamanya sehingga wanita hamil menurunkan berat badan, anda harus berjumpa pakar sakit puan mengenai perkara ini.