Kesihatan

Punca Kesukaran buang air besar yang sukar dilakukan selepas pembedahan dan pencegahan

Sembelit atau kesukaran membuang air besar (BAB) selepas pembedahan adalah masalah biasa. Terdapat pelbagai sebab mengapa sembelit berlaku selepas pembedahan, walaupun dalam prosedur pembedahan yang mudah. Mengetahui punca sembelit adalah kunci untuk mencegah dan merawat keadaan ini.

Sekiranya pergerakan usus yang sukar tidak diatasi dengan segera, ia akan menyebabkan sembelit yang lebih teruk. Najis atau najis akan menjadi lebih sukar dan kekerapan buang air besar menjadi kurang kerap. Ini kerana najis telah kering di usus besar.

Sembelit yang berpanjangan dapat berkembang menjadi penyumbatan najis, iaitu ketika najis sangat keras dan kering sehingga anda tidak dapat buang air besar. Ketegangan terlalu lama kerana sembelit juga boleh menyebabkan buasir, gangguan irama jantung, dan masalah pernafasan.

Sekiranya terdapat penyumbatan najis, perlu melakukan rawatan khas dari doktor. Dalam kes tertentu, penyumbatan tinja mungkin perlu dirawat dengan pembedahan.

Gejala Buang air besar yang sukar selepas pembedahan

Beberapa gejala yang boleh muncul akibat sembelit adalah:

  • Buang air besar kurang dari 3 kali seminggu
  • Perlu tegang ketika membuang air besar
  • Kembung
  • Sakit perut
  • Najis yang keluar dengan keras
  • Rasa tidak lengkap setelah membuang air besar

Pelbagai Punca Kesukaran Mengempiskan Selepas Pembedahan

Pergerakan usus yang sukar selepas pembedahan boleh disebabkan oleh faktor yang berbeza. Berikut adalah beberapa penyebab pergerakan usus yang sukar selepas pembedahan:

1. Penggunaan anestesia umum (anestesia umum)

Anestesia umum digunakan untuk melumpuhkan badan dan memastikan bahawa pesakit tidak merasa sakit semasa prosedur pembedahan. Walau bagaimanapun, anestetik juga memberi kesan pada usus dan dapat melambatkan pergerakan usus, menyebabkan sembelit.

2. Puasa sebelum pembedahan

Tidak makan atau minum terlalu lama sebelum pembedahan juga boleh menyebabkan sembelit. Sebabnya, pengambilan makanan dan minuman dalam jumlah kecil atau bahkan tidak sama sekali akan menyebabkan najis menjadi kering dan keras sehingga sukar dikeluarkan.

Sekiranya selepas pembedahan anda dibenarkan makan dan minum tetapi masih takut dan makan sedikit atau tidak ada air, ia juga boleh menyebabkan sembelit.

Sekiranya sukar membuang air besar selepas pembedahan kerana ini, maka anda perlu memperbaiki diet dan minum untuk meredakan gejala.

3. Kesan penyediaan pembedahan usus

Persiapan untuk pembedahan usus, seperti dalam kolonoskopi, dilakukan dengan minum larutan atau ubat yang berfungsi membersihkan tinja dari saluran pencernaan. Oleh itu, jangan terkejut jika ada kesukaran atau tidak ada pergerakan usus setelah pembedahan, kerana usus benar-benar kosong dari tinja.

4. Kerosakan saraf

Pesakit yang mengalami gangguan saraf, lumpuh, atau sarafnya terputus semasa pembedahan lebih cenderung mengalami sembelit selepas pembedahan. Ini kerana keadaan ini membuat penderita tidak mempunyai keinginan untuk membuang air besar, atau tidak dapat membuang air besar tanpa bantuan ubat-ubatan.

5. Kesan ubat

Ubat sakit, seperti opioid, yang sering diberikan untuk pengurusan pasca operasi boleh menyebabkan sembelit yang teruk. Begitu juga dengan ubat diuretik, suplemen zat besi, dan ubat antasid untuk perut.

6. Berbohong terlalu lama

Berjalan kaki dan sejumlah aktiviti fizikal yang lain dapat mendorong anda untuk buang air besar. Oleh itu, tidak hairanlah apabila anda berbaring terlalu lama atau kurang melakukan aktiviti fizikal selepas pembedahan, anda akan menjadi lebih mudah sembelit.

7. Diet yang tidak betul

Corak diet yang dipilih selepas pembedahan menentukan kelancaran pergerakan usus. Makanan rendah serat boleh menyebabkan sembelit. Begitu juga dengan pengambilan terlalu banyak keju, kafein, dan alkohol.

8. Gangguan pencernaan

Sekiranya anda mempunyai masalah usus, seperti sindrom Crohn atau buang air besar, anda lebih berisiko mengalami pergerakan usus selepas pembedahan.

9. Mengabaikan dorongan membuang air besar

Melambatkan pergerakan usus kerana sibuk, malas, atau tidak sempat pergi ke bilik mandi boleh mencetuskan sembelit. Sebabnya, semakin lama kotoran tersisa di saluran pencernaan, kotoran akan kering dan keras sehingga sukar dikeluarkan.

Mencegah Pembuangan Biasa Sulit Selepas Pembedahan

Berikut adalah beberapa cara yang boleh dilakukan untuk mencegah sembelit selepas pembedahan:

Makan segera

Makan dengan segera apabila doktor telah membenarkan anda makan selepas pembedahan. Makan makanan dapat merangsang usus berfungsi dan mencegah sembelit.

Minum banyak air

Dehidrasi menjadikan sembelit lebih mudah terjadi, kerana air dapat membantu memecah makanan di perut dan meningkatkan fungsi pencernaan. Oleh itu, disarankan agar anda minum sekurang-kurangnya 8 gelas air (2-3 liter) setiap hari untuk mengelakkan sembelit.

Elakkan pengambilan kafein

Selain tidak minum cukup, minum kafein juga dapat menyebabkan dehidrasi yang dapat memicu sembelit setelah pembedahan. Oleh itu, untuk mengelakkannya, anda harus mengelakkan memakan makanan atau minuman yang mengandungi banyak kafein, seperti kopi, teh, soda berkafein, dan coklat.

Makan makanan berserat

Sebaiknya dapatkan 25-37 gram serat setiap hari. Makan makanan berserat dapat membantu menjaga pergerakan usus anda secara tetap.

Makanan seperti kacang, epal, pir, labu, ubi jalar, dan bayam adalah sumber serat yang baik. Sekiranya anda tidak mempunyai banyak selera makan selepas pembedahan, anda boleh mencuba minum jus buah dan sayur.

Bergerak banyak

Apabila doktor telah mengizinkan anda bergerak selepas pembedahan, maka bangunlah dan bergerak sebanyak mungkin, tetapi jangan memaksakan diri. Walaupun berjalan kaki singkat di lorong hospital dapat membantu mencegah sembelit.

Buang air besar yang sukar selepas pembedahan adalah masalah biasa, tetapi masih perlu ditangani dengan segera. Jika tidak, keadaan ini berpotensi menjadi lebih teruk dan akan terasa sangat menjengkelkan.

Jangan berlengah untuk berjumpa doktor sekiranya terdapat aduan sembelit selepas pembedahan. Untuk mengubatinya, doktor anda mungkin mengesyorkan pelembut najis atau julap yang menjadikan najis lebih mudah dilalui.

Sekiranya julap dan pelembut najis tidak berfungsi, doktor anda mungkin menetapkan supositoria (dimasukkan ke dalam rektum anda). Seperti kedua ubat di atas, ubat supositoria juga berguna untuk membuat najis lebih mudah dikeluarkan.

Ditulis oleh:

dr. Sonny Seputra, M.Ked.Klin, Sp.B, FINACS

(Pakar Bedah)

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found