Kehidupan yang sihat

Fakta mengenai Bahaya Tidur dengan Kipas

Udara panas membuatkan ramai orang tidur sambil menghidupkan kipas. Namun, ada pihak yang berpendapat bahawa ia tidak baik untuk kesihatan. Mari lihat penjelasan berikut mengenai bahaya tidur dengan kipas.

Di Indonesia, banyak orang berpendapat bahawa tidur dengan kipas angin berisiko menyebabkan kematian. Ada juga yang mengatakan bahawa kipas menahan peluh dari keluar dan mengendap di badan.

Namun, adakah ini benar-benar berlaku? Adakah berbahaya untuk tidur dengan kipas menyala? Ayuh, kami meninjau beberapa mitos mengenai bahaya tidur dengan kipas di bawah.

Fakta Penggunaan Kipas

Tidur dengan kipas telah dikaitkan dengan masalah kesihatan tertentu, seperti:

Alahan dan asma

Hipertermia

Ketika berada di persekitaran yang panas atau sedikit panas, tubuh akan bertindak balas dengan berpeluh, sehingga suhu badan tetap normal. Tetapi jika suhu udara sangat panas, mekanisme badan tidak lagi dapat mengimbangi. Akibatnya, suhu badan akan meningkat dan hipertermia berlaku. Sekiranya anda tidak mendapat pertolongan dengan segera, hipertermia boleh menyebabkan dehidrasi dan juga kematian.

Ada yang mengatakan bahawa peminat boleh mencetuskan hipertermia. Tetapi sebenarnya, tidur dengan kipas tidak boleh menyebabkan hipertermia. Menghidupkan kipas sebenarnya adalah kaedah termudah dan termurah untuk menyejukkan badan ketika cuaca sangat panas.

Hipotermia

Di Indonesia, yang memiliki iklim tropis dan hangat, risiko seseorang terkena hipotermia sangat kecil, walaupun kipas digunakan ketika tidur pada waktu malam. Kerana, kipas tidak dapat menyejukkan suhu udara di dalam bilik secara drastik.

Anggapan yang berkaitan dengan bahaya tidur dengan kipas belum terbukti secara saintifik dan masih memerlukan kajian lebih lanjut. Walau bagaimanapun, penggunaan kipas tidak perlu dipertimbangkan, terutama dalam hal membersihkannya. Ini untuk mengelakkan kipas menyebarkan habuk dan kotoran yang boleh menyebabkan gejala asma dan alergi berulang.

Copyright pitorriroma.com 2022