Keluarga

Jangan Dapatkan Kekurangan Iodin Semasa Kehamilan. Ayuh, makan makanan ini

Iodin adalah salah satu nutrien penting yang perlu dipenuhi oleh wanita hamil. Sebabnya, bukan sahaja dapat memberi kesan negatif terhadap kesihatan wanita hamil, kekurangan yodium selama kehamilan dapat meningkatkan risiko komplikasi kehamilan yang berbahaya bagi janin.

Iodin memainkan peranan penting dalam pembentukan hormon tiroid yang bertanggungjawab untuk mengatur metabolisme tubuh dan menjaga kesihatan otak. Setiap orang pasti memerlukan yodium, termasuk wanita hamil, agar tubuh dapat berfungsi dengan baik.

Kepentingan Pengambilan Iodin Semasa Kehamilan

Bagi wanita hamil, yodium diperlukan oleh tubuh untuk menyokong pertumbuhan dan perkembangan janin, terutama pembentukan otak dan sistem saraf yang sihat.

Oleh kerana yodium sangat penting dalam perkembangan janin, kekurangan yodium semasa kehamilan dapat mempengaruhi perkembangan fizikal dan pendengaran bayi setelah lahir, bahkan berisiko menyebabkan cacat lahir, keguguran, kelahiran pramatang, dan kelahiran mati.

Pada wanita hamil, kekurangan yodium dapat dicirikan oleh pembengkakan kelenjar tiroid (gondok), keletihan, kelemahan otot, kemurungan, intoleransi terhadap selesema, dan kenaikan berat badan yang berlebihan.

Keperluan yodium yang mesti dipenuhi oleh wanita hamil setiap hari adalah 220 mikrogram atau 0.22 miligram (mg). Keperluan ini sememangnya lebih tinggi daripada keperluan yodium pada orang dewasa secara umum, iaitu 0.15 mg sehari.

Oleh kerana tubuh tidak dapat menghasilkan yodium dengan sendirinya, sangat penting untuk mendapatkan pengambilan yodium yang mencukupi melalui pelbagai sumber makanan atau minuman.

Pengambilan makanan ini untuk mencegah kekurangan yodium semasa mengandung

Agar tidak kekurangan yodium semasa mengandung, ambil pengambilan yodium tinggi berikut:

1. Garam

Salah satu cara utama untuk mengekalkan kadar yodium yang mencukupi adalah memasak dengan garam beryodium. Dalam 1 sudu teh garam beryodium mengandungi kira-kira 0.13 mg iodin. Oleh itu, pastikan garam pilihan wanita hamil adalah garam yang berlabel yodium, ya.

2. Makanan Laut

Makanan laut juga penting dimakan untuk mengelakkan kekurangan yodium semasa mengandung. Terdapat banyak pilihan makanan laut dengan sumber yodium yang tinggi, termasuk rumput laut, tuna, dan udang

Walau bagaimanapun, wanita hamil perlu memastikan makanan laut dimasak dengan sempurna untuk mengurangkan risiko jangkitan virus, bakteria atau parasit.

3. Plum Kering

Buah ini, yang biasanya dimakan untuk menurunkan berat badan dan sembelit, juga dapat menjadi sumber yodium yang baik. Di setiap 5 plum kering mengandungi kira-kira 0.13 mg iodin atau dapat memenuhi 9% dari keperluan harian yodium.

4. Telur

Telur juga tinggi kandungan yodium. Sebiji telur mampu memenuhi kira-kira 16% keperluan iodin harian. Kandungan yodium terbesar yang diketahui terdapat dalam kuning telur. Jadi, semasa memakan telur, pastikan wanita hamil memakan semua bahagiannya, ya.

5. Susu

Khasiat susu untuk wanita hamil bukan sahaja dapat memenuhi keperluan kalsium, tetapi juga untuk memenuhi keperluan yodium semasa mengandung. Selain susu, yogurt juga merupakan sumber yodium yang baik.

Walaupun iodin baik untuk tubuh, jangan berlebihan, oke? Sebabnya, terlalu banyak yodium juga boleh menyebabkan barah tiroid dan tiroiditis. Gejala biasanya termasuk demam, sakit perut, muntah, cirit-birit, dan nadi lemah.

Untuk memastikan bahawa wanita hamil tidak mempunyai kekurangan atau kelebihan yodium, mereka boleh berjumpa doktor mengenai jumlah yodium yang mereka perlukan setiap hari, terutama jika mereka menderita gangguan tiroid.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found