Keluarga

5 Kesalahan Wanita dalam Membangun Rumah Tangga

Dalam perkahwinan, ada beberapa kesalahan yang perlu dielakkan oleh wanita. Walaupun pada pandangan pertama kesalahan ini nampak remeh, jika terus dibiarkan, ia boleh mengganggu keharmonian hubungan anda dengan pasangan anda.

Terdapat pelbagai kesalahan yang sering dilakukan oleh wanita dalam membina rumah tangga, baik secara sedar dan tidak sedar. Bermula dari membincangkan masalah rumah tangga dengan orang lain, tidak ingin berkompromi dengan pendapat mertua, hingga selalu menganggap pasangan anda dapat memahami pemikiran anda.

Kesalahan yang Perlu Dielakkan

Beberapa kesalahan yang dilakukan wanita dalam rumah tangga mungkin kelihatan remeh. Bagaimanapun, perkara ini tidak berlaku. Mari kita ketahui apa ralatnya:

 • Bercakap mengenai masalah rumah tangga kepada banyak orang

  Tetapi, jika anda tidak berhati-hati, bolong anda boleh dijadikan bahan untuk penggunaan awam lol. Sekiranya anda ingin mendapatkan jalan keluar, anda boleh memberi kepercayaan kepada keluarga, rakan terdekat, atau ahli psikologi.

 • Tidak mempunyai inisiatif untuk bercinta

  Ini adalah salah satu kesalahan terbesar yang dilakukan wanita dalam rumah tangga. Wanita sering merasa janggal apabila harus mengajak pasangannya untuk bercinta. Ini menjadikan lelaki kelihatan lebih dominan dan lebih kerap mengambil inisiatif dalam hubungan seks. Malah, lelaki juga ingin diajak melakukan hubungan seks terlebih dahulu.

  Bagaimanapun, terdapat begitu banyak faedah hubungan seksual yang anda dapat, mulai dari mengurangkan tekanan, meningkatkan sistem imun, mengurangkan kesakitan, hingga mencegah risiko penyakit jantung.

 • Meremehkan kesan intonasi suara

  Intonasi sangat mempengaruhi makna ayat dan boleh menyakitkan hati atau menyinggung perasaan suami anda. Oleh itu, sentiasa jaga intonasi suara anda agar tidak terdengar tinggi atau penuh penekanan, walaupun anda sedang marah. Agar itu tidak berlaku, cuba tarik nafas dalam-dalam dan tenangkan diri anda sebelum bercakap secara emosional.

 • Tidak memperhatikan penampilan

  Walaupun anda sudah mempunyai suami, itu tidak bermakna anda tidak perlu lagi memperhatikan penampilan anda. Sebenarnya, menjaga penampilan agar sentiasa kelihatan cantik adalah salah satu cara untuk mengeratkan hubungan suami isteri. Anda tidak perlu berpakaian berlebihan setiap hari, hanya menjaga kebersihan dan wangi badan anda. Contohnya dengan melakukan perawatan kulit, seperti spa atau lulur.

 • Sentiasa berharap pasangan anda dapat membaca minda

  Mungkin anda berfikir, jika suami benar-benar mencintai anda, maka dia memahami apa yang ada di fikiran anda tanpa anda perlu menyatakannya. Walau bagaimanapun, anggapan ini salah. Cukup beritahu saya jika ada sesuatu yang anda mahukan atau sesuatu yang anda tidak suka. Ini dapat mengelakkan salah faham antara anda berdua.

Mungkin anda tidak menyedari bahawa lima tindakan di atas kadang-kadang boleh menjadi bumerang pada perkahwinan anda. sekarang, mulai sekarang cuba menghindari kebiasaan ini. Ingat, kesalahan yang sama yang terus berulang dari masa ke masa boleh memberi kesan terhadap kelangsungan hubungan rumah tangga anda.