Kehidupan yang sihat

Adakah selamat bagi wanita hamil untuk mengambil probiotik? Adakah terdapat faedah?

Probiotik atau bakteria baik umumnya selamat untuk dimakan, terutama untuk menjaga saluran pencernaan yang sihat. Walau bagaimanapun, bagaimana jika ibu mengandung makanlah? Adakah probiotik berbahaya atau tidak? membawa menguntungkan?

Probiotik atau bakteria baik diperlukan oleh tubuh untuk melawan bakteria jahat dan mengekalkan saluran pencernaan yang sihat. Bakteria yang tergolong dalam kumpulan probiotik termasuk: Lactobacillus, Bifidobacterium, dan Saccharomyces.

Keselamatan Probiotik untuk Wanita Hamil

Probiotik diklasifikasikan sebagai selamat untuk dimakan semasa kehamilan, kerana tidak memasuki sistem peredaran janin. Penggunaan probiotik juga terbukti tidak menyebabkan keguguran, kelainan janin, bayi dengan berat lahir rendah, dan kelahiran caesar.

Wanita hamil boleh mendapatkan probiotik dari beberapa jenis makanan dan minuman, seperti tempe, yogurt, minuman soya, jus dan susu (kedua-duanya ditapai dan tidak ditapai).

Probiotik juga boleh didapati dalam bentuk suplemen. Walau bagaimanapun, jika wanita hamil mengalami keadaan yang melemahkan sistem imun mereka, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum meminumnya.

Probiotik tidak semestinya bermanfaat

Probiotik didakwa dapat membantu mengurangkan jumlah bakteria jahat di saluran pencernaan, sehingga risiko jangkitan atau masalah kesihatan lain dapat dikurangkan.

Selain itu, probiotik juga diyakini dapat mengurangkan risiko cirit-birit, sindrom iritasi usus, radang usus, vaginosis bakteria, dan eksim. Bukan hanya itu, makanan yang mengandungi probiotik juga dipercayai dapat melegakan sembelit dan cirit-birit semasa kehamilan.

Namun, adakah semua manfaat probiotik untuk wanita hamil telah terbukti? Mari lihat beberapa fakta di bawah:

1. Probiotik belum terbukti dapat merawat vaginosis

Vaginosis bakteria adalah jangkitan faraj yang terdedah kepada wanita hamil. Keadaan ini dipercayai dapat diatasi dengan mengambil probiotik oral. Walau bagaimanapun, manfaat probiotik yang satu ini belum terbukti berkesan dalam mengatasi vagonisis bakteria sehingga masih perlu diselidiki lebih lanjut.

2. Probiotik sukar dikenal pasti

Terdapat pelbagai jenis probiotik dan kesan yang berbeza. Ini mungkin menyukarkan wanita hamil untuk membezakan probiotik mana yang bermanfaat dan mana yang tidak. Oleh kerana penyelidikan mengenai probiotik masih terhad, wanita hamil disyorkan untuk berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum menggunakan probiotik.

3. Makanan tambahan probiotik tidak diserap oleh badan

Sementara itu, dalam kajian lain didapati bahawa suplemen probiotik selamat kerana jarang diserap oleh badan. Dengan kata lain, probiotik dalam bentuk suplemen sebenarnya kurang berkesan.

4. Tahap probiotik tidak diketahui dengan pasti

Pengguna secara amnya tidak mengetahui berapa banyak tahap probiotik dalam sesuatu produk. Inilah yang menyukarkan wanita hamil untuk mengetahui sama ada produk itu selamat.

Penggunaan probiotik semasa kehamilan adalah selamat, tetapi wanita hamil harus mengambilnya dalam had yang munasabah. Untuk mendapatkan nutrien yang diperlukan janin untuk pertumbuhan dan perkembangannya, wanita hamil disarankan untuk makan pelbagai jenis makanan segar dan sihat.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai pengambilan probiotik semasa kehamilan, wanita hamil boleh berjumpa doktor.