Kesihatan

Melihat Lesen Vaksin COVID-19 Sinovac dan Keberkesanannya

Badan Pengawas Makanan dan Dadah (BPOM) telah mengeluarkan izin menggunakan C. vaksinOVID-19 dari Sinovac sebagai "benteng" melawan jangkitan virus Corona. Vaksin ini dinyatakan selamat digunakanwalaupunserta ubat atau vaksin lain,terdapat beberapa kesan sampingan yang mungkin berlaku.

Permit penggunaan kecemasan atau penggunaan kebenaran secara kecemasan (EUA) vaksin Sinovac COVID-19 telah dikeluarkan oleh BPOM. Pemberian izin ini diberikan kerana vaksin Sinovac telah memenuhi standard keberkesanan (keberkesanan dan keselamatan) Organisasi Kesihatan Sedunia (WHO).

Perjalanan Permit Vaksin Sinovac COVID-19 di Indonesia

Vaksin Sinovac COVID-19 mula memasuki Indonesia pada 6 Disember 2020. Berdasarkan hasil percubaan klinikal fasa III interim untuk vaksin Sinovac di Indonesia dan tinjauan percubaan klinikal dari negara lain, BPOM secara rasmi telah menyatakan bahawa vaksin ini adalah selamat digunakan.

"Hasil analisis percubaan klinikal vaksin Sinovac di Bandung menunjukkan keberkesanan 65.3 persen. Hasil pertimbangan lain, iaitu dari Turki dengan keberkesanan vaksin 91,25 persen dan di Brazil sebanyak 78 persen, "kata Penny Kusumastuti Lukito melalui siaran pers maya pada hari Isnin (11/1).

Hasil keberkesanan atau keberkesanan dan keselamatan vaksin Sinovac sesuai dengan ambang keberkesanan yang ditetapkan oleh WHO, iaitu 50 persen. Ini bermaksud bahawa penggunaan vaksin Sinovac adalah selamat berbanding dengan kesan sampingan yang ditimbulkannya.

"Vaksin Sinovac menunjukkan kemampuan untuk membentuk antibodi dalam tubuh dan kemampuan antibodi untuk membunuh atau meneutralkan virus. Hasil keberkesanan juga menunjukkan bahawa vaksin Sinovac mampu mengurangkan risiko penyakit COVID-19 hingga 65.3 persen, "lanjutnya.

Penny juga mengatakan, setakat ini kesan sampingan vaksin Sinovac tidak berbahaya. Kesan sampingan yang disebabkan biasanya ringan hingga sederhana dan dapat diatasi.

"Kesan sampingan tempatan termasuk rasa sakit, kerengsaan, dan pembengkakan. Kesan sampingan sistemik termasuk sakit otot, keletihan (keletihan), dan demam. Untuk tahap keparahan, iaitu sakit kepala, gangguan kulit, dan cirit-birit, peratusan yang dilaporkan adalah sekitar 0.1-1 persen. Ini adalah kesan sampingan yang tidak berbahaya dan dapat dipulihkan, "dia menyimpulkan.

Kandungan Vaksin Sinovac's COVID-19

Vaksin COVID-19 yang dibuat oleh Sinovac, yang telah mendapat izin BPOM, mengandungi virus yang telah dibunuh (virus yang tidak aktif) dan tidak mengandungi virus hidup atau dilemahkan.

Vaksin ini juga mengandungi aluminium hidroksida yang berfungsi untuk meningkatkan kemampuan vaksin. Selain itu, terdapat juga bahan-bahan lain, seperti larutan fosfat sebagai penstabil (stabilizerdan larutan garam natrium klorida untuk memberi keselesaan dalam suntikan.

Walaupun terdapat banyak masalah, vaksin Sinovac COVID-19 tidak mengandungi bahan seperti boraks, formalin, atau merkuri, dan tidak mengandungi bahan pengawet, sehingga kualiti, keselamatan dan keberkesanannya terjamin.

Vaksin Sinovac COVID-19 telah terbukti efektif dalam mengurangkan risiko dijangkiti virus Corona dan risiko terkena penyakit teruk atau memerlukan rawatan di hospital. Ini akan sangat berguna semasa wabak seperti sekarang.

Namun, harap maklum bahawa penggunaan vaksin ini tidak menjamin bahawa semua aktiviti akan kembali normal. Jadi, orang ramai masih disarankan untuk selalu menggunakan 3M, iaitu memakai topeng, menjaga jarak yang aman, dan mencuci tangan, untuk meningkatkan kejayaan usaha pencegahan COVID-19.