Keluarga

Pelbagai Khasiat Kacang Merah untuk Wanita Hamil

Pengambilan nutrien wanita hamil boleh didapati dari pelbagai pilihan makanan. Salah satunya ialah kacang merah. Manfaat kacang merah untuk wanita hamil banyak, mulai dari mencegah sembelit hingga mencegah anemia. Lihat artikel ini untuk mengetahui apa faedah kacang merah untuk wanita hamil.

Semasa mengandung, penting bagi wanita hamil untuk selalu memenuhi keperluan pemakanan mereka. Ini dilakukan agar pertumbuhan dan perkembangan janin dalam rahim terjaga, serta mencegah ibu dan janin dari pelbagai risiko masalah kesihatan.

Pelbagai pilihan makanan dapat dimakan oleh wanita hamil untuk memenuhi keperluan pemakanan selama kehamilan, seperti daging merah, telur, ikan, susu dan produk olahannya, buah-buahan dan sayur-sayuran, hingga kacang-kacangan, termasuk kacang ginjal.

Pelbagai Kandungan Nutrien dalam Kacang Merah

Kacang merah (Phaseolus vulgaris) sering disebut kacang ginjal kerana bentuknya yang menyerupai buah pinggang. Dalam masakan Indonesia, kacang merah sering digunakan sebagai campuran beberapa hidangan, seperti sup dan rendang, serta minuman ringan, seperti es kacang merah.

Dalam hidangan kacang ginjal yang dimasak (kira-kira 100 gram), terdapat 100-130 kalori dan pelbagai nutrien, seperti:

  • 7-8.5 gram protein
  • 20–25 gram karbohidrat
  • 5.5-7 gram serat
  • 0,5-1 gram lemak
  • 80-90 miligram (mg) kalsium
  • 6-7 miligram besi
  • 300-1,400 miligram kalium
  • 4.5-5 miligram vitamin C
  • Kira-kira 400 mikrogram (mcg) folat

Sebagai tambahan kepada pelbagai nutrien di atas, kacang ginjal juga mengandung vitamin B, vitamin K, kolin, fosfor, mangan, zink, dan magnesium. Kerana kandungan nutriennya cukup tinggi, tidak hairanlah terdapat banyak kelebihan kacang merah untuk wanita hamil.

Pelbagai Khasiat Kacang Merah untuk Wanita Hamil

Berikut adalah pelbagai faedah kacang merah yang dapat wanita hamil:

1. Menyokong perkembangan otak dan saraf janin

Biji ginjal adalah salah satu makanan yang mengandungi banyak folat. Folat, juga dikenali sebagai vitamin B9, memainkan peranan penting dalam menyokong pembentukan dan perkembangan saraf dan otak janin. Folat juga penting untuk mencegah kecacatan kongenital pada saraf dan otak janin, seperti spina bifida. Selain mengandung folat, kacang ginjal juga mengandungi kolin yang berperanan penting dalam menyokong perkembangan otak janin.

Semasa mengandung atau merancang untuk hamil, seorang wanita perlu memenuhi keperluan folat harian 400-600mcg, terutama pada trimester pertama kehamilan.

Pengambilan ini dapat dipenuhi dengan memakan makanan yang mengandung banyak folat, seperti kacang ginjal, buah, sayuran, telur, dan ikan, serta makanan tambahan kehamilan.

2. Mencegah anemia

Zat besi, folat, dan vitamin B12 adalah nutrien penting yang berperanan dalam pengeluaran sel darah merah. Semasa mengandung, tubuh wanita hamil akan menghasilkan lebih banyak darah untuk menyokong keperluan pemakanan janin dan menyokong pertumbuhan dan perkembangan pelbagai organ tubuh.

Oleh itu, wanita hamil perlu meningkatkan pengambilan zat besi, folat, dan vitamin B12 lebih banyak sehingga jumlah sel darah merah yang dihasilkan mencukupi. Kekurangan zat besi, folat, dan vitamin B12 dapat menyebabkan pengeluaran sel darah merah di dalam badan berkurang. Akibatnya, tubuh kekurangan darah dan berisiko mengalami anemia.

Keadaan anemia atau kekurangan darah semasa kehamilan boleh meningkatkan risiko kelahiran pramatang, kecacatan janin, bayi yang dilahirkan dengan berat badan rendah, hingga pendarahan selepas bersalin. Agar jumlah sel darah merah mencukupi, wanita hamil perlu mendapatkan 28-30 mg zat besi setiap hari. Pengambilan zat besi boleh didapati dari kacang merah, daging, ikan, telur, atau suplemen zat besi yang diresepkan oleh doktor.

3. Mencegah dan melegakan sembelit

Kandungan serat yang tinggi pada biji ginjal diketahui dapat mencegah dan mengurangkan gejala sembelit yang sering dialami oleh wanita hamil. Bukan hanya kacang merah, wanita hamil juga boleh makan makanan berserat lain, seperti buah-buahan dan sayur-sayuran untuk mengurangkan sembelit.

4. Menyokong pertumbuhan tisu dan organ janin \

Biji ginjal mengandungi banyak protein, kalsium, dan karbohidrat kompleks. Nutrien ini memainkan peranan penting dalam pembentukan tisu dan organ janin. Kalsium pada kacang ginjal juga memainkan peranan penting dalam membentuk tisu tulang dan gigi janin, serta memastikan tulang wanita hamil kekal sihat dan kuat.

5. Atasi keletihan dan kekejangan otot

Semasa mengandung, wanita hamil mungkin merasa letih dan sering mengalami kekejangan. Untuk mengatasi aduan ini, wanita hamil boleh makan kacang merah kerana makanan ini mengandungi banyak magnesium. Magnesium adalah mineral yang dapat membantu otot lebih relaks, sehingga mengurangkan kekejangan.

Di samping itu, kandungan karbohidrat dan kalium yang tinggi dalam kacang merah juga dapat memberi lebih banyak tenaga kepada ibu hamil sehingga mereka tidak mudah letih.

6. Pastikan tekanan darah tetap stabil

Salah satu kelebihan kacang merah adalah memastikan tekanan darah tetap stabil. Ini berkat kandungan kalium yang tinggi dalam kacang merah.

Kalium adalah mineral yang berperanan mengatur tekanan darah sehingga tetap normal serta mengatur irama degupan jantung. Kekurangan kalium semasa mengandung diketahui sebagai salah satu penyebab wanita hamil merasa letih, lemah, atau bahkan mengalami masalah irama jantung.

Apabila anda ingin makan kacang merah, pastikan wanita hamil telah mencuci kacang merah dengan bersih dan memasaknya sehingga dimasak sepenuhnya. Ini kerana kacang merah mentah mengandungi bahan toksik yang disebut phytohemagglutinin. Racun ini boleh menyebabkan keracunan makanan.

Untuk memenuhi keperluan pemakanan semasa mengandung, wanita hamil juga disarankan untuk makan pelbagai jenis makanan. Semakin banyak makanan yang dimakan, semakin banyak jenis nutrien yang dapat diperoleh ibu hamil.

Untuk memastikan bahawa wanita hamil dan janinnya tetap sihat, dan untuk mengetahui sama ada pemakanan yang diterima oleh wanita hamil mencukupi, wanita hamil perlu menjalani rundingan kehamilan secara rutin dengan pakar obstetrik mereka.