Kehidupan yang sihat

Inilah Bahaya Mengisi semula Botol Minuman Sekali Pakai

Ramai orang sering mengisi semula air minuman dalam botol untuk menjimatkan wang. Sebenarnya, botol minuman dalam botol biasanya direka untuk penggunaan sekali sahaja. Sekiranya digunakan berulang kali, botol pembungkusan ini sebenarnya boleh menyebabkan masalah kesihatan.

Biasanya, botol minuman plastik sekali pakai diperbuat daripada plastik PET atau PETE (PET).polyethylene terephthalate). Walaupun dengan jelas dilabel sebagai pakai buang, tidak sedikit orang yang menggunakan botol PET ini berulang kali dengan alasan ingin menjimatkan wang atau lebih praktikal untuk mengisinya semula.

Ketahui Lebih Lanjut mengenai Bahan Botol Minuman Plastik Sekali Pakai

Setiap botol plastik diperbuat daripada bahan yang berbeza, dengan kegunaan yang berbeza. Anda dapat mengetahui perbezaannya dengan memperhatikan kod nombor pada logo segitiga di bahagian bawah bungkusan.

Botol plastik PET umumnya dilambangkan dengan kod nombor 1. Botol ini diklasifikasikan sebagai selamat dan biasanya digunakan sebagai botol minuman sekali pakai, botol minyak masak, soda, atau jem. Botol ini jelas, nipis, tidak boleh diisi semula, dan akan pecah jika terdedah kepada panas atau suhu tinggi.

Selepas sekali penggunaan, botol ini boleh dikitar semula menjadi plastik dan tekstil yang siap digunakan. Botol PET jenis ini malah boleh berubah bentuk jika digunakan untuk menyimpan air panas.

Risiko Kesihatan Mengisi Semula Botol Sekali Pakai

Sekiranya anda sering mengisi semula botol air sekali pakai, anda harus menghentikan tabiat ini mulai sekarang. Berikut adalah beberapa risiko yang boleh membahayakan kesihatan anda kerana pengisian semula botol minuman sekali pakai dengan kerap:

Tercemar dengan bakteria

Mengisi semula botol air botol boleh menyebabkan pencemaran air dan botol. Setelah botol dibuka, kuman dari luar dapat memasuki botol dan membuat air minuman yang diisi semula tercemar. Ini boleh menyebabkan anda mengalami keracunan dan cirit-birit akibat jangkitan bakteria.

Tercemar oleh bahan kimia

Bahan kimia yang digunakan dalam pembuatan air botol sekali pakai, seperti monomer, boleh bercampur dengan air minuman jika digunakan terlalu lama atau jika botol terkena panas.

Di samping itu, logam berat yang digunakan dalam pembuatan botol PET, iaitu antimoni, juga boleh dicampurkan dengan air minuman. Pencemaran bahan-bahan ini akan lebih mudah berlaku sekiranya botol minuman sekali pakai digunakan untuk menyimpan cecair lain, seperti minyak masak.

Beberapa kajian menunjukkan bahawa pendedahan kepada antimoni Dari penggunaan botol air minuman plastik yang berulang, ia boleh menyebabkan masalah paru-paru dan jantung, dan meningkatkan risiko barah paru-paru.

Perubahan rasa, bau dan warna air

Pendedahan pada suhu panas secara langsung pada air minuman dalam botol boleh menyebabkan pemindahan bahan kimia yang dicirikan oleh perubahan rasa, bau, dan warna air. Bukan hanya itu, bahan kimia ini juga memberi kesan buruk kepada kesihatan.

Petua Memilih Botol Minum yang Selamat Digunakan

Selain botol plastik yang diperbuat daripada plastik PET, beberapa jenis bahan plastik lain juga digunakan untuk membuat botol plastik pembungkusan yang umumnya ditandai dengan kod nombor 1, 2, atau 7.

Sekiranya anda ingin menggunakan botol minuman yang cukup selamat untuk penggunaan berulang, cari sebotol dengan kod nombor 2. Botol plastik ini diperbuat daripada HDPE (polietilena berketumpatan tinggi) dengan ciri-ciri bahan yang lebih tebal dan warna keputihan yang serupa dengan susu. Selain sebagai botol minuman, bahan plastik ini biasanya digunakan sebagai botol untuk syampu, detergen, jus, dan mainan.

Walaupun cukup selamat digunakan, anda tidak boleh menggunakan bekas plastik dengan bahan HDPE secara berterusan dalam jangka masa panjang. Selain itu, botol plastik dengan kod nombor 7 juga tidak boleh digunakan berulang kali.

Pada asasnya, pengeluar merancang botol plastik untuk penggunaan tunggal sahaja. Jadi, untuk penyelesaian terbaik untuk kesihatan dan alam sekitar, lebih baik mengganti botol plastik dengan botol minuman yang diperbuat daripada keluli tahan karat.

Memandangkan banyak risiko yang boleh membahayakan kesihatan daripada mengisi semula botol minuman sekali pakai, anda harus mengelakkan kebiasaan ini mulai sekarang dan jangan lupa untuk memeriksa maklumat plastik yang tertera pada bungkusan, OK!