Kesihatan

Tisu Penyambung Boleh Terpengaruh oleh Penyakit Ini

Tisu penghubung manusia seperti gam yang memberikan bentuknya kepada tubuh. Di samping itu, fungsi lain yang dapat dilakukan oleh tisu penghubung adalah menjaga kedudukan dan menyokong kerja semua organ di dalam badan. Walau bagaimanapun, pelbagai fungsi ini dapat terganggu jika tisu penghubung menderita penyakit tertentu.

Tisu penghubung adalah sebahagian daripada sistem muskuloskeletal. Tisu penghubung terdiri daripada dua jenis tisu protein, iaitu kolagen dan elastin. Tendon (urat), ligamen, tulang rawan, tisu lemak, tisu limfa (limfatik), kulit, darah, dan tulang padat, adalah sebahagian daripada tisu penghubung. Memandangkan pelbagai fungsi dan peranan, tisu penghubung perlu dijaga agar dapat berfungsi dengan optimum.

Pelbagai Penyakit Tisu Sambungan

Berikut adalah beberapa penyakit yang boleh mempengaruhi fungsi tisu penghubung:

 • Artritis reumatoid

  Artritis reumatoid adalah penyakit yang boleh mengurangkan fungsi tisu penghubung. Penyakit ini disebabkan oleh sistem ketahanan badan menyerang selaput nipis yang melapisi sendi. Kesannya, pesakit akan mengalami kesakitan, kekejangan pada sendi, dan panas serta bengkak pada sendi. Selain itu, gejala lain yang mungkin muncul adalah demam, hilang selera makan, anemia, dan keletihan. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, penyakit ini akan mengakibatkan komplikasi dalam bentuk kerosakan kekal pada sendi.

 • Lupus eritematosus sistemik (lupus eritematosus sistemik/ SLE)

  Penyakit lain yang dapat mengurangkan fungsi tisu penghubung adalah lupus erythematosus sistemik atau SLE. Lupus eritematosus sistemik adalah sejenis penyakit autoimun kronik di mana sistem ketahanan badan menyerang tisu yang sihat, menyebabkan gangguan pada pelbagai organ tubuh, seperti sendi, kulit, ginjal, dan otak. Wanita berumur 15 hingga 44 tahun lebih mudah diserang penyakit ini. Gejala yang dapat dirasakan oleh penderita lupus termasuk ruam pada kulit di wajah dan seluruh tubuh, kulit yang mudah teriritasi setelah terdedah kepada cahaya matahari, keguguran rambut, gangguan saraf, kehilangan tumpuan, anemia, dan gangguan buah pinggang.

 • Skleroderma

  Skleroderma adalah gangguan sistem imun yang dicirikan oleh penebalan dan pengerasan kulit, pembentukan tisu parut, dan kerosakan organ. Penyakit ini berlaku apabila sistem kekebalan tubuh, yang bertanggungjawab melindungi tubuh daripada jangkitan, menyerang tubuh anda sendiri.

  Skleroderma terbahagi kepada dua jenis, iaitu tempatan dan sistemik. Sekiranya ia berlaku hanya pada tisu kulit, maka keadaan ini dikategorikan sebagai skleroderma tempatan. Sementara itu, jika ia mempengaruhi kulit, tisu yang mendasari, saluran darah dan organ utama, maka keadaan ini dikategorikan sebagai skleroderma sistemik atau menyeluruh.

 • Vaskulitis

  Vaskulitis adalah keradangan saluran darah yang menyebabkan perubahan pada dinding saluran darah, termasuk melemah, menebal, menyempit, hingga pembentukan jaringan parut. Terdapat lebih daripada 20 jenis penyakit yang dicirikan oleh keadaan ini. Kerana melibatkan keradangan saluran darah, penyakit ini dapat mempengaruhi aliran darah ke organ dan tisu badan yang lain.

 • Penyakit tisu penghubung bercampur

  Penyakit tisu penghubung campuran adalah istilah yang sering digunakan untuk menggambarkan sekumpulan penyakit tisu penghubung yang berlaku bersama. Gejala yang muncul adalah campuran gejala pelbagai penyakit tisu penghubung, seperti lupus, skleroderma, polimiosit atau dermatomiositis, begitu juga artritis reumatoid. Wanita berumur 55 tahun ke atas lebih mudah diserang penyakit ini. Sebilangan orang yang terkena penyakit ini hanya akan merasakan simptom ringan. Walau bagaimanapun, yang lain mungkin mengalami gejala yang teruk.

Terdapat lebih daripada 200 penyakit atau keadaan yang menunjukkan kelainan pada tisu penghubung. Kesan yang boleh ditimbulkan bervariasi, mulai dari sakit ringan hingga masalah pernafasan dan kerusakan kekal pada struktur tisu penghubung tubuh. Oleh itu, anda harus segera berjumpa doktor sekiranya anda mengalami aduan yang berkaitan dengan tisu penghubung, agar pemeriksaan dan rawatan yang tepat dapat dilakukan.