Keluarga

Adakah benar kecurangan boleh menjadi tanda gangguan keperibadian?

Ketidaksetiaan sering dianggap sebagai tingkah laku negatif semata-mata atau sebagai bentuk pelarian dari rasa tidak puas hati antara pasangan. Sebenarnya, menipu boleh menjadi tanda gangguan keperibadian, kamu tahu! Anda ingin tahu apa gangguan keperibadian yang berkaitan dengan tingkah laku curang? Lihat artikel berikut, ayuh!

Ketidaksetiaan adalah bentuk ketidakmampuan seseorang untuk setia dalam komitmen terhadap pasangan, baik komitmen yang dibuat dalam perkahwinan dan persetujuan bersama semasa berpacaran. Terlepas dari masalah yang dihadapi dalam hubungan, sebenarnya ada beberapa gangguan keperibadian yang mungkin tidak disedari, tetapi dapat mempengaruhi seseorang untuk menipu.

Gangguan Keperibadian Yang Boleh Mempengaruhi Perselingkuhan

Berikut adalah beberapa gangguan keperibadian yang dicirikan oleh perselingkuhan kepada pasangan:

gangguan keperibadian sempadan (gangguan keperibadian sempadan)        

Orang dengan gangguan keperibadian sempadan atau sempadan keperibadian kecelaruan cenderung tidak stabil dalam hubungan rapat dengan orang lain dan mempunyai pertimbangan yang dapat berubah dengan cepat.

Sebagai contoh, pada awalnya, dia dapat menganggap anda sebagai kawan, tetapi dengan serta-merta anda boleh dianggap musuh olehnya. Dia juga tiba-tiba boleh berhenti berkomunikasi dengan pasangannya hanya kerana khayalannya akan ditinggalkan.

Keperibadian dan mood Orang dengan gangguan keperibadian ini dapat berubah secara drastik, mulai dari kesedihan, kemarahan, hingga kegelisahan dalam beberapa jam hingga hari. Kelainan inilah yang menyebabkan dia tiba-tiba berselingkuh, dan tidak dapat melakukan komitmen dengan pasangannya untuk jangka masa yang panjang.

Gangguan keperibadian narsis (gangguan keperibadian narsistik)

Orang yang mempunyai keperibadian narsistik cenderung kepada kecurangan. Sebabnya, mereka selalu merasa ada kekurangan dalam hubungan mereka, jadi mereka mencari orang lain untuk mengisi kekosongan. Mereka juga memerlukan perhatian, suka menggunakan orang lain untuk kepentingan mereka, dan cenderung tidak memikirkan bagaimana perasaan orang lain mengenai tindakan mereka.

Gangguan keperibadian histrionik (gangguan keperibadian sejarah)

Gangguan keperibadian jenis ini mempunyai ciri yang serupa dengan gangguan keperibadian narsistik. Namun, seseorang yang mempunyai keperibadian yang kuat tidak hanya mementingkan diri sendiri, tetapi juga dramatis dan suka menjadi pusat perhatian.

Mereka juga tidak dapat menjalin hubungan erat dengan orang lain, tetapi senang digoda secara seksual. Pemilik gangguan keperibadian ini umumnya kelihatan menarik dan menggunakan penampilannya sebagai "senjata" untuk menggoda orang lain, termasuk menggoda rakan rakannya sendiri.

Pelbagai faktor risiko untuk menipu dan bagaimana menanganinya

Sebagai tambahan kepada keadaan keperibadian seseorang, perkara lain yang dapat meningkatkan kemungkinan kecurangan adalah:

Terdapat masalah dalam hubungan

Perselingkuhan boleh berlaku pada pasangan yang sering mengalami konflik dan ketidakpuasan, baik secara seksual, moral, dan material.

Ada peluang

Seseorang boleh berselingkuh kerana berpeluang. Sebagai contoh, anda dan rakan pejabat anda berpotensi untuk menjalin hubungan luar nikah sekiranya terdapat hubungan fizikal yang kerap antara anda. Potensi ini mungkin lebih besar sekiranya rakan anda menyatakan minatnya terhadap anda.

Sebagai pelarian

Melarikan diri boleh menjadi alasan bagi seseorang untuk berselingkuh. Biasanya ini berlaku apabila pasangan tidak dapat memenuhi kehendaknya, jadi dia mencarinya pada orang lain.

Selain perkara di atas, perselingkuhan juga dapat dipicu oleh hal-hal lain, seperti balas dendam, cinta pudar, perbezaan komitmen, untuk merindukan variasi lain dalam hubungan. Jadi, dapat disimpulkan bahawa selain gangguan keperibadian, ada juga faktor lain yang dapat membuat seseorang berpotensi untuk berselingkuh.

Secara beransur-ansur memahami sebab-sebab perselingkuhan penting untuk dilakukan, baik dari pihak pasangan atau dari diri sendiri. Oleh itu, jika dalam hubungan anda seseorang berselingkuh, jemput pasangan anda untuk mengunjungi psikiatri atau psikologi.

Tujuannya adalah agar anda dan pasangan anda dapat mengenali keperibadian satu sama lain dengan lebih dekat, mengetahui pencetus perselingkuhan, dan mencari jalan keluar yang tepat untuk menanganinya. Ingat, anda telah memutuskan untuk memberikan komitmen kepada pasangan anda. Oleh itu, cubalah mencari penyelesaian terbaik mengenai hubungan yang anda terjalin.