Keluarga

Bukan hanya kuantiti, kualiti susu ibu juga penting

Susu ibu atau susu ibu adalah ambilsebuah kualitiuntuk bayi. Susu ibu mempunyai pelbagai kebaikan untuk si kecil, di antara melindungi anak anda dari pelbagai penyakit, memenuhi keperluan pemakanan mereka, meningkatkan kecerdasan mereka, mencegah kegemukan, dan mengurangkan risiko berkembangom kematian bayi secara tiba-tiba.

Selepas melahirkan, susu ibu pertama yang anda hasilkan akan berwarna kekuningan, pekat, dan pekat. Susu pertama ini dipanggil kolostrum. Tetapi selepas dua hingga lima hari, susu yang anda hasilkan akan menjadi lebih banyak dan cenderung berwarna lebih putih.

Sebaik-baiknya, susu ibu diberikan secara eksklusif untuk enam bulan pertama kehidupan anak kecil anda. Pada usia ini, anak kecil anda masih mudah diserang penyakit, jadi diperlukan zat pembentuk imun dari susu ibu. Tidak seperti susu ibu, susu formula bayi tidak mengandungi antibodi. Oleh itu, susu ibu disyorkan menjadi pilihan pertama untuk bayi anda.

Notis Kualiti susu ibu Bukan Hanya Kuantiti

Mungkin sebilangan ibu merasa keliru, bagaimana kualiti susu ibu yang baik untuk si kecil? Susu ibu yang berkualiti adalah susu ibu yang mengandungi semua nutrien, termasuk lemak, karbohidrat, protein, mineral, vitamin, dan air. Semua nutrien yang terdapat dalam susu ibu lebih mudah dicerna oleh bayi.

Selain itu, susu ibu yang berkualiti juga mengandung zat pembentuk kekebalan tubuh yang dapat memberikan perlindungan bagi si kecil, dan membantu pencernaannya menyerap nutrien yang dia perlukan.

Salah satu kelebihan utama penyusuan susu ibu adalah bahawa keperluan pemakanan si kecil tetap dapat dipenuhi walaupun ibu tidak mengambil pengambilan nutrisi yang lengkap. Tetapi, itu tidak bermakna anda boleh mengehadkan pengambilan kalori anda atau hanya makan satu jenis makanan. Kebiasaan ini boleh mengganggu kuantiti dan kualiti susu ibu. Oleh itu, ibu masih disarankan untuk memilih pemakanan yang betul untuk menjaga keperluan susu bayi, baik dari segi kuantiti dan kualiti.

Pemakanan yang Disarankan untuk Ibu Menyusu

Tidak seperti susu formula yang hanya mempunyai satu rasa, susu ibu mempunyai rasa yang berbeza, bergantung pada apa yang anda makan. Kualiti susu ibu juga dapat dipengaruhi oleh kesihatan ibu dan makanan yang dimakan. kamu tahu. Oleh itu, Ibu disarankan berhati-hati dan teliti dalam memilih makanan.

Nutrien berikut disyorkan untuk ibu menyusu:

Semasa menyusu, anda memerlukan lebih banyak kalori daripada biasa. Oleh itu, anda dinasihatkan untuk mengambil sumber karbohidrat yang baik, seperti roti gandum dan beras perang. Kalori diperlukan untuk mengekalkan kekuatan dan stamina dalam menjaga bayi yang baru lahir dan menyusu.

  • Pilih makanan yang mengandungi lemak baik, seperti alpukat, kacang, biji, dan minyak zaitun.
  • Pelbagai sayur-sayuran hijau, seperti brokoli dan bayam.
  • Pelbagai sumber protein, seperti ayam, telur dan ikan.
  • Semasa menyusu, mungkin anda akan sering merasa dahaga. Oleh itu, disyorkan untuk memenuhi keperluan cecair. Minum lebih banyak air untuk mengelakkan dehidrasi.
  • Sangat disyorkan untuk mencuci setiap buah dan sayur yang akan dimakan.

Khasiat Chicken Essence untuk Susu Payudara Halus

Ibu yang menyusu sering mengalami masalah, salah satunya adalah susu yang dihasilkan tidak lancar atau bimbang akan kualiti susu yang dihasilkan. Untuk memudahkan pengeluaran susu ibu, anda boleh mengambil pati ayam.

Kandungan protein dalam pati ayam mampu menampung keperluan pemakanan semasa menyusu dan memudahkan pengeluaran susu. Semasa menyusu, badan ibu mesti menghasilkan susu sepanjang hari untuk memenuhi keperluan si kecil, serta melakukan tugas-tugas rumah tangga dan menjaga bayi. Ini tentu akan menguras tenaga Ibu. Minum ayam, dalam bentuk ekstrak, dapat membantu meningkatkan tenaga dan mengurangkan keletihan.

Badan yang sihat dan penuh tenaga, serta pengambilan makanan berkhasiat dan cecair yang mencukupi, akan menjadikan ibu lebih santai dan selesa untuk menjaga dan menyusui si kecil. Selain itu, pengeluaran susu ibu yang dihasilkan akan berkualiti.

Susu ibu adalah sumber pemakanan terbaik untuk pertumbuhan dan perkembangan anak kecil anda. Menurut penyelidikan, minum pati ayam dapat meningkatkan kualiti susu ibu dengan meningkatkan laktoferrin, EGF (faktor pertumbuhan epidermis), dan TGF-β (mengubah faktor pertumbuhan beta). Ketiga-tiga komponen susu ibu ini penting untuk pertumbuhan dan sistem imun bayi pada wanita yang menyusui. EGF dan juga TGFβ memainkan peranan penting dalam pengembangan sistem pencernaan, sistem imun, dan pencegahan kerosakan tisu. Rujuk dengan pakar pemakanan untuk mengetahui dengan lebih jelas pengambilan yang tepat untuk ibu semasa menyusu.