Kehidupan yang sihat

Mencerahkan Kulit Muka Dengan Mudah Cara Semulajadi

Selain menggunakan produk pencerah kulit, ada cara semula jadi yang boleh diambil untuk mencerahkan kulit wajah. Di sebelah dapat menjimatkan kos, juga meminimumkan risiko penggunaan krim muka yang mungkin mengandungi bahan berbahaya.

Mencerahkan kulit wajah dengan cara semula jadi boleh menjadi langkah untuk meminimumkan penggunaan krim muka yang mungkin mengandungi hidrokuinon atau merkuri. Walaupun mampu menjadikan kulit wajah kelihatan cerah, penggunaan krim muka yang berisi hidrokuinon dalam jangka masa panjang boleh menyebabkan munculnya bintik-bintik hitam di wajah. Walaupun krim pencerah wajah yang mengandungi merkuri, dalam jangka masa panjang dapat meningkatkan risiko barah kulit.  

Pembersihan dan Mjururawat Kkulit Wwow Tiap Hari

Kulit wajah yang cerah bermula dengan kulit yang bersih dan rapi. Atas sebab ini, disarankan agar anda melakukan rawatan wajah secara rutin, termasuk dengan:

  • Bersihkan wajah anda dua kali sehari

Pastikan anda membersihkan wajah anda dua kali sehari, pada waktu pagi dan malam sebelum tidur. Gunakan pencuci muka yang sesuai dengan jenis kulit anda.

  • Mengggunakan toner

Setelah membersihkan, lap wajah anda dengan toner menggunakan kapas. Penggunaan toner berguna untuk menghilangkan sisa kotoran dan minyak yang masih melekat pada kulit.

  • Gunakanpelembap muka

Setelah wajah benar-benar bersih, gunakan pelembap wajah mengikut jenis kulit anda, agar kelembapan kulit dijaga dengan baik.

memakai Tabir Surya

Pendedahan sinar matahari yang berlebihan berisiko menyebabkan bintik-bintik di wajah, mempercepat penampilan kerutan, dan membuatnya kelihatan kusam. Apabila terkena sinar ultraviolet (UVA dan UVB), kulit akan menghasilkan lebih banyak melanin yang menjadikan warna kulit kelihatan lebih gelap.

Untuk mengelakkan kesan buruk dari paparan sinar ultraviolet, disarankan agar anda memakai pelindung matahari dengan SPF sekurang-kurangnya 30. Gunakan pelindung matahari ketika anda berada di luar rumah walaupun hujan. Penggunaan pelindung matahari dapat mengurangkan risiko perubahan warna kulit.

Selain pelindung matahari, anda boleh memakai pakaian berlengan panjang, topi berbulu lebar, cermin mata hitam atau payung ketika anda berada di luar rumah. Kaedah ini dapat melindungi kulit dari paparan sinar matahari langsung sehingga kulit tetap cerah.

Mengkonsumsi Makan SAir yang Sihat dan mencukupi

Bukan hanya dari luar, ternyata mencerahkan kulit wajah juga dapat dilakukan dari dalam, dengan cara berikut:

  • Minum 8 gelas air sehari

Untuk memenuhi pengambilan cecair dengan betul, anda disarankan untuk minum 8 gelas air atau 2 liter sehari. Tujuannya adalah agar badan dan kulit sentiasa terhidrat dengan baik. Apabila badan terhidrasi dengan betul, sel-sel kulit juga akan terhidrat, peredaran darah dan aliran darah akan lebih lancar, sehingga dapat menjadikan wajah dan kulit kelihatan lebih cerah.

  • Makan makanan yang sihat

Untuk mendapatkan kulit yang cerah dan kelihatan lebih muda, disarankan untuk meningkatkan pengambilan makanan sihat, seperti sayur-sayuran, buah, biji-bijian dan protein tanpa lemak.

Selain itu, tekanan juga kelihatan mempengaruhi kesihatan kulit anda. Untuk mengurangkan tekanan, luangkan masa untuk melakukan hobi atau aktiviti yang anda gemari.

Sayamembuat Ramuan Diri dengan Bahan-bahan-kawasanPengalaman

Terdapat bahan-bahan semula jadi yang biasa terdapat di pasaran, yang sebenarnya dapat digunakan untuk mencerahkan kulit wajah. Berikut adalah beberapa di antaranya:

  • Lemon

Kandungan asid dalam lemon dapat mencerahkan kulit secara semula jadi. Namun, hasilnya tidak segera. Selain itu, pemilik kulit sensitif dan kering tidak digalakkan melakukan rawatan ini untuk mengelakkan kerengsaan kulit.

Untuk mendapatkan faedah ini, anda boleh menggunakan lemon sebagai topeng dengan mengambil jus lemon dan mencampurkannya dengan air dalam nisbah 1: 2. Sapukan pada wajah anda dan biarkan selama 10-15 minit, kemudian bilas. Setelah menggunakan topeng ini, Anda disarankan untuk menghindari sinar matahari langsung selama 24 jam, kerana kulit dapat menjadi sangat sensitif terhadap paparan sinar matahari.

  • Kunit

Sifat antioksidan dan anti-radang yang terdapat pada kunyit dapat menjadikan kulit kelihatan lebih bersinar, lebih kenyal, dan lebih cerah. Untuk mencerahkan kulit, anda boleh menggunakan kunyit sebagai topeng. Caranya, campurkan 1 sudu teh kunyit dengan 1 sudu teh madu, dan 1 sudu besar yogurt. Kacau hingga sebati dan sapukan ke wajah selama 15 minit kemudian bilas dengan air bersih.

Setelah melakukan rawatan ini, anda akan melihat wajah kelihatan sedikit kuning, terutama pada orang yang berkulit cerah. Tapi jangan risau, ini normal dan dapat dihilangkan dengan mencuci muka, atau menggunakan toner cair. Anda juga boleh mencuci muka dengan susu pembersih untuk menghilangkan kuning yang tinggal.

  • Pputih telur

Putih telur juga dapat digunakan sebagai topeng bahan semula jadi untuk mencerahkan kulit. Cara membuat topeng dengan putih telur cukup mudah. Anda hanya perlu mengalahkan putih telur hingga gebu dan sapukan secara merata pada kulit wajah. Tunggu sehingga kering dan kemudian bilas dengan air.

  • Aalpukat

Bukan hanya baik untuk kesihatan jantung, alpukat juga bagus untuk kesihatan kulit. Kandungan asid lemak omega 3 dan omega 6 yang terdapat dalam alpukat bersifat anti-radang serta dapat melembapkan kulit dengan baik.

Untuk mendapatkan kelebihan alpukat sebagai topeng pencerah kulit, anda boleh mencampurkan 1 sudu teh madu dan 3 sendok teh yogurt ke dalam alpukat masak yang telah dihaluskan. Gaul rata dan sapukan ke wajah yang telah dibersihkan selama 10-15 minit kemudian bilas dengan air suam.

  • Pusaha

Topeng yang terbuat dari campuran betik dan nanas mampu menghilangkan sel kulit mati yang menyebabkan kulit kusam, sehingga menjadikan kulit anda kelihatan lebih cerah dan lebih berseri.

Untuk membuat topeng betik dan nanas, campurkan 1 sudu teh jus nanas segar dalam cawan betik mentah dan gaul rata. Sapukan ke muka dan leher, diamkan selama 15-20 minit, kemudian bilas hingga bersih. Lakukan rawatan ini seminggu sekali untuk mendapatkan hasil yang maksimum.

Kaedah di atas memang boleh menjadi rujukan dalam mencerahkan kulit wajah secara semula jadi. Walau bagaimanapun, kaedah ini tidak dapat berfungsi dengan optimum jika tidak disokong oleh gaya hidup yang sihat. Anda dinasihatkan untuk berhenti merokok dan mengelakkan pengambilan minuman beralkohol. Selain itu, bersenam secara teratur dan cukup istirahat, agar kesihatan kulit dijaga dengan baik dan kulit wajah akan kelihatan cerah. Berunding dengan pakar dermatologi mengenai cara mencerahkan kulit wajah dengan selamat.