Kesihatan

Nampaknya, Ikan Tuna Boleh Berbahaya

Tuna adalah salah satu jenis pengambilan ikan yang mempunyai banyak faedah untuk kesihatan tubuh. Namun, di sebalik faedah tuna, ada bahaya lain yang mengintai anda sekiranya anda memakannya terlalu banyak. Untuk mengetahui dengan lebih jelas bahaya tuna, lihat penjelasan berikut:.

Tuna adalah ikan yang mempunyai kandungan asid lemak omega-3 yang tinggi. Kandungan asid lemak omega-3 yang terkandung dalam daging tuna jelas berguna untuk kesihatan tubuh manusia. Contohnya, untuk menurunkan kadar trigliserida, mengawal kolesterol jahat dalam darah, dan mengurangkan risiko penyakit jantung.

Selain itu, asid lemak omega-3 diyakini dapat mencegah pembentukan timbunan plak di dinding saluran darah dan mengurangkan keradangan di seluruh badan. Walaupun tuna sihat, jika dikonsumsi secara berlebihan, ia boleh membahayakan kesihatan anda.

Bahaya Tuna untuk Kesihatan

Menurut kajian mengenai beberapa jenis ikan yang dilakukan di Amerika, tuna termasuk dalam kategori ikan dengan kandungan merkuri yang tinggi. Makan ikan dengan kandungan merkuri yang tinggi boleh menyebabkan masalah kesihatan jika anda tidak berhati-hati dalam prosesnya.

Di dalam badan, merkuri akan menjadi racun yang boleh mengganggu kerja otak dan sistem saraf, dan menimbulkan ancaman lain kepada kesihatan.

Lebih-lebih lagi, jika dimakan oleh kanak-kanak, merkuri akan mempengaruhi perkembangan otak kanak-kanak dan menyebabkan gangguan pembelajaran dan kelewatan pertumbuhan. Sementara itu, pengambilan merkuri pada wanita hamil akan menyebabkan janin mengalami kelambatan pertumbuhan, kelumpuhan otak, dan kerosakan saraf yang menyebabkan kebutaan.

Pada orang dewasa, pengambilan merkuri yang cukup tinggi dapat mempengaruhi tekanan darah. Seseorang yang mengalami keracunan merkuri biasanya akan menunjukkan gejala dalam bentuk gangguan penglihatan, insomnia, kelemahan otot, kesemutan atau mati rasa, kesukaran bercakap, gegaran, sakit kepala, dan masalah ingatan.

Makan Tuna dengan Bijak

Jangan risau kandungan merkuri dalam tuna. Ikan ini masih agak selamat, selagi anda memakannya dengan bijak dan mengetahui jenis tuna yang selamat untuk dimakan.

Tidak semua tuna mempunyai kandungan merkuri yang tinggi. Ukuran badan dan jenis tuna boleh mempengaruhi jumlah merkuri. Sebagai contoh, tuna putih atau albacore mungkin mengandungi kadar merkuri yang lebih tinggi daripada jenis tuna yang lain. Oleh itu, ibu menyusu, wanita hamil, dan wanita yang sedang dalam program kehamilan disarankan untuk lebih berhati-hati dalam memakan tuna jenis ini, kerana dapat membahayakan perkembangan saraf janin atau bayi.

Tetapi jika anda memilih untuk makan tuna putih atau albacore, disarankan untuk memperhatikan dosnya. Tidak digalakkan memakan tuna putih segar lebih dari 150 gram sebulan. Bagi tuna putih kalengan, tidak digalakkan melebihi 300 gram seminggu.

Bagi anda yang hamil dan ingin makan ikan dengan kandungan omega-3 yang tinggi, anda boleh memilih jenis ikan lain, seperti ikan keli, ikan salmon, ikan bilis, dan sardin. Ikan jenis ini selamat untuk dimakan dan mempunyai kandungan merkuri yang rendah. Walaupun begitu, anda masih boleh mengehadkan pengambilan ikan jenis ini dan tidak mengambil lebih dari 150 gram seminggu.

Bagi kanak-kanak, anda masih boleh memberi mereka tuna, tetapi perhatikan ukurannya. Kanak-kanak berumur 7 tahun ke bawah tidak digalakkan makan ikan tuna melebihi 50 gram seminggu. Sementara kanak-kanak berumur 8 tahun ke atas tidak digalakkan mengambil ikan tuna melebihi 75 gram seminggu.

Walaupun tuna adalah makanan sihat yang kaya dengan omega-3, anak-anak, wanita hamil, ibu menyusu, dan wanita yang merancang untuk hamil disarankan untuk lebih berhati-hati dalam memakan tuna. Untuk mengetahui dengan lebih tepat berapa banyak tuna yang masih selamat untuk anda konsumsi, anda harus berjumpa doktor.