Keluarga

5 Petua Memotong Kuku Bayi Dengan Selamat

Mungkin ramai ibu bapa takut memotong kuku bayi mereka, terutama bayi baru lahir. Walaupun begitu, kuku bayi mesti tetap dipotong, kerana jika terlalu panjang, kuku dapat mencederakan kulit yang tergores secara tidak sengaja.

Ibu bapa perlu memotong kuku bayi, kerana dia tidak dapat mengawal pergerakannya dengan baik. Kuku bayi perlu dijaga pendek untuk mengelakkannya menggaru dan mencederakan diri sendiri.

Langkah Memotong Kuku Bayi

Memotong kuku bayi harus dilakukan dengan berhati-hati. Sekiranya anda kehilangan atau memotong kuku anak kecil anda terlalu dalam, anda boleh mencederakan hujung jarinya.

Berikut adalah petua untuk memotong kuku bayi dengan selamat:

1. Lakukan semasa bayi tidur atau selepas dia mandi

Memandangkan pergerakan bayi yang tidak terkawal, potong kuku semasa dia cepat tidur. Anda juga boleh memotong kuku si kecil setelah dia selesai mandi, kerana dalam keadaan ini, kuku lebih lembut.

Sekiranya anda mengepal kuku si kecil ketika dia bangun, mintalah seseorang untuk memeluknya dan menjauhkannya dari banyak ketika kuku dipangkas.

2. Gunakan fail kuku atau gunting kuku khas

Sekiranya anak kecil anda berumur beberapa minggu, anda disarankan memotong kuku dengan menggunakan kuku, kerana kuku bayi pada usia ini masih sangat lembut. Sekiranya anda menggunakan gunting kuku, dikhuatiri jari si kecil anda mungkin cedera, terutama jika anda tidak terbiasa melakukannya.

Di samping itu, anda juga boleh menggunakan gunting kuku bayi khas. Gunting jenis ini mempunyai hujung yang tumpul, tidak tajam seperti gunting kuku biasa.

3. Potong kuku bayi dalam keadaan selesa

Pastikan ibu berada dalam keadaan selesa untuk menggapai tangannya, misalnya dengan meletakkan si kecil di pangkuannya. Pastikan juga ruang di mana kuku si kecil dipotong mempunyai pencahayaan yang mencukupi, sehingga anda dapat melihat batas antara kuku dan kulit dengan jelas.

4. Gunakan teknik yang betul

Gunakan teknik yang betul untuk memotong kuku bayi. Pegang jari kelingking yang ingin anda potong. Tekan kulit di hujung jari si kecil untuk memudahkan anda memotong kuku.

Sekiranya masih ada sedikit kuku yang tersisa, gunakan fail kuku untuk melicinkannya di sepanjang tepi kuku. Mengenai kuku kaki, potong lurus.

5. Jangan panik semasa memotong kuku

Sekiranya anda secara tidak sengaja melukai hujung jari si kecil, anda tidak perlu panik. Segera bersihkan luka dengan air dingin, kemudian balut dengan tisu, dan berikan sedikit tekanan pada luka. Dalam beberapa minit, pendarahan akan berhenti.

Elakkan meletakkan plaster pada luka di jari bayi, kerana bayi sering memasukkan jari ke dalam mulut mereka. Sekiranya pembalut keluar dan ditelan, bayi mungkin tersedak.

Ibu boleh melakukan beberapa petua di atas untuk memotong kuku bayi dengan selamat. Oleh kerana kuku bayi tumbuh dengan cepat, disarankan untuk memotong kuku sekurang-kurangnya sekali seminggu. Sekiranya anda masih tidak berani memotong kuku si kecil, minta jururawat bayi atau pakar pediatrik untuk melakukannya.