Kehidupan yang sihat

Perhatikan kedudukan seks berikut untuk hamil dengan cepat

Sejumlah teori mengungkapkan, ada posisi seks tertentu yang tidak hanya dapat memberikan kesenangan dan kepuasan seksual, tetapi juga dipercayai dapat meningkatkan peluang kehamilan. Inilah teori kedudukan seks untuk hamil dengan cepat dan fakta.

Posisi seks terbaik adalah posisi seks yang selesa dan tidak menyakitkan, tetapi dapat memberikan kepuasan seksual bagi setiap pasangan. Kedudukan mubaligh, gaya anjing, dan wanita di atas adalah beberapa posisi seks yang paling biasa dan mudah. Selain mencapai kepuasan seksual, banyak pasangan berusaha melakukan pelbagai posisi seks untuk hamil dengan cepat. Ini berdasarkan beberapa teori yang menyatakan bahawa ia dapat meningkatkan kemungkinan kehamilan.

Memahami Proses Kehamilan dan Posisi Seks untuk Mengandung Dengan Cepat

Sebelum melangkah lebih jauh ke teori mengenai kedudukan seks untuk hamil dengan cepat, anda harus memahami bahawa kehamilan berlaku ketika hubungan seksual dilakukan tanpa kondom atau alat kontrasepsi lain, di mana sperma memasuki vagina dan bergerak ke telur. Kemungkinan kehamilan meningkat ketika sperma memasuki vagina ketika ovulasi menghampiri.

Kehamilan juga boleh berlaku pada posisi seks apa pun, asalkan melibatkan penembusan zakar ke dalam vagina. Selagi kedudukan ini dapat mendekatkan sperma ke serviks, ia membolehkan wanita hamil.

Berdasarkan sebilangan teori, kedudukan seks untuk hamil dengan cepat yang mungkin adalah:

  • Kedudukan misi.
  • Kedudukan penembusan dari belakang (gaya anjing).
  • Kedudukan wanita di atas (wanita di Atas).
  • Pelbagai posisi di hujung katil.
  • Posisi seks dilakukan dari sudut yang betul.

Kedudukan misi dan gaya anjing membolehkan penembusan yang lebih mendalam. Ini bermaksud bahawa kedudukan ini lebih cenderung meletakkan sperma tepat di dekat serviks. Hasil kajian mengesahkan bahawa di kedua posisi, hujung zakar mencapai kawasan antara serviks dan dinding vagina. Kedudukan dakwah membolehkan zakar mencapai kawasan di hadapan serviks (leher rahim). Kedudukan sementara gaya anjing membolehkan zakar sampai ke kawasan di belakang serviks.

Dari hasil kajian lain dengan imbasan MRI, diketahui bahawa ejakulasi dengan posisi menembus dari belakang membawa sperma lebih dekat ke serviks, berbanding dengan posisi dakwah. Kajian ini tidak mengesahkan kesan kedudukan seks ini terhadap kejayaan kehamilan. Namun, diasumsikan bahawa ejakulasi lebih dekat ke serviks akan lebih baik.

Walau bagaimanapun, terdapat gaya seks tertentu yang berisiko membatasi pergerakan sperma ke telur. Posisi seks ini dikaitkan dengan daya tahan terhadap graviti, termasuk posisi seks semasa berdiri, duduk, dan wanita di atas. Tetapi sekali lagi, setakat ini tidak ada fakta saintifik yang dapat mengesahkan hubungan antara kedudukan seks ini dengan kemungkinan berkurangnya kehamilan.

Walaupun tidak ada penyelidikan khusus mengenai kedudukan seks yang paling sesuai untuk kehamilan, dipercayai bahawa kedudukan lelaki di atas atau di bawah pendakwah adalah kedudukan yang paling memudahkan proses persenyawaan, menurut seorang pakar kesihatan wanita.

Usaha untuk Menyokong Kemungkinan Kehamilan

Posisi seks tertentu bukan penentu kehamilan. Oleh itu, tidak perlu terlalu fokus pada posisi seks untuk hamil dengan cepat, anda boleh mencuba variasi posisi lain yang dapat memberikan kesenangan baru dalam kehidupan seks anda dengan pasangan anda. Sebenarnya, jika kedudukan itu tidak meningkatkan kemungkinan kehamilan, melakukannya mungkin bermanfaat atas alasan emosi dan hubungan.

Jangan lupa untuk memperhatikan perkara lain yang mungkin juga membantu meningkatkan peluang anda hamil, misalnya foreplay dan juga syahwat. Sejumlah kajian mendedahkan foreplay Rangsangan seksual yang lebih lama dan lebih tinggi sebelum ejakulasi terbukti dapat meningkatkan jumlah dan kesuburan sperma. Kajian lain menunjukkan bahawa orgasme wanita yang berlaku tidak lama sebelum, semasa, atau kadang-kadang setelah seorang lelaki mengalami ejakulasi dianggap meningkatkan kemungkinan kehamilan.

Untuk meningkatkan kemungkinan kehamilan, disarankan melakukan hubungan seks setiap dua hari, terutama pada waktu ovulasi. Ini bertujuan untuk memberi peluang kepada lelaki untuk kembali ke jumlah sperma normal.

Sperma boleh hidup di luar badan lelaki dan bergerak ke dalam rahim sehingga 72 jam selepas penembusan. Anda dinasihatkan untuk berbaring sekurang-kurangnya 10-15 minit selepas melakukan hubungan seks dan melambatkan pergi ke bilik mandi untuk memberi masa sperma untuk sampai ke serviks.

Elakkan menyemburkan apalagi membersihkan vagina dengan cecair pembersih selepas hubungan seks. Sperma memerlukan tahap asid-basa tertentu untuk terus hidup sehingga mencapai telur. Sementara itu, penggunaan pembersih sebenarnya akan mengubah tahap ini. Pembersih juga berisiko membuang cecair faraj sehingga sperma perlu berenang lebih cepat untuk mencapai rahim.

Selain membuat posisi cinta untuk hamil dengan cepat dan teknik sokongan untuk meningkatkan peluang kehamilan, jangan lupa menerapkan gaya hidup sihat dengan diet seimbang. Anda juga disarankan untuk aktif dalam sukan, tidak merokok, dan tidak mengambil minuman beralkohol untuk menyokong program kehamilan.

Sekiranya anda telah mencuba posisi seks dan menggunakan beberapa cara untuk hamil tetapi masih belum melahirkan bayi, terutamanya jika anda telah melakukannya lebih dari 6 bulan, atau jika anda seorang wanita berusia lebih dari 35 tahun, disarankan untuk berjumpa pakar sakit puan untuk pemeriksaan kesuburan.