Keluarga

Bolehkah Anda Menggunakan Pelincir Semasa Kehamilan?

Perubahan hormon yang berlaku semasa kehamilan boleh menyebabkan sebilangan wanita hamil mengalami kekeringan faraj. Ini boleh menyebabkan kesakitan semasa hubungan seksual. Sekarang, Untuk mengatasinya, sebilangan wanita hamil menggunakan pelincir. Namun, adakah selamat menggunakan pelincir semasa mengandung?

Biasanya, setiap wanita mempunyai pelincir semula jadi yang dihasilkan di dalam vagina. Walau bagaimanapun, pada beberapa wanita hamil, pengeluaran pelincir semula jadi ini dapat merosot, menjadikan vagina kering dan menyakitkan ketika melakukan hubungan seks.

Wanita Hamil Boleh Menggunakan Pelincir

Tanpa kehadiran pelincir semula jadi di dalam faraj, hubungan seksual boleh menjadi sangat tidak selesa dan wanita hamil dapat mengelakkannya. Sebenarnya, orgasme semasa melakukan hubungan seks semasa mengandung dapat memberikan kesan yang menenangkan bagi ibu hamil dan meningkatkan aliran darah yang juga bermanfaat untuk janin.

Selain itu, tidak dapat dinafikan bahawa hubungan seksual adalah salah satu keperluan suami sebagai sumber tenaga dan semangat. Tetapi bukan hanya itu, seks juga merupakan cara untuk menunjukkan kasih sayang kepada wanita hamil, kamu tahu.

Agar masih dapat melakukan hubungan seksual dengan selesa, wanita hamil boleh, Macam mana boleh jadi, untuk menggunakan pelincir. Namun, pilih pelincir berasaskan air kerana pelincir jenis ini lebih selamat digunakan.

Sekiranya anda mempunyai kulit sensitif, anda disyorkan untuk memilih pelincir yang bebas dari paraben, pewangi, perasa, dan pewarna. Sebilangan wanita hamil mengatakan pelincir yang mengandungi gliserin boleh mencetuskan jangkitan yis pada faraj mereka, tetapi masih ada sedikit penyelidikan untuk menyokongnya.

Petua untuk Seks yang Selamat Semasa Kehamilan

Selagi ibu hamil hamil sihat, hubungan seksual masih boleh dilakukan. Untuk membuat wanita hamil merasa lebih selesa, beritahu suami mereka tentang kedudukan seks yang selesa bagi wanita hamil, bahagian badan yang perlu dielakkan kerana kesakitan, atau apa sahaja yang disukai atau tidak disukai oleh wanita hamil semasa melakukan hubungan seksual.

Selain itu, terdapat juga beberapa perkara yang perlu diketahui oleh ibu hamil, antaranya:

Kedudukan seks

Semasa melakukan hubungan seks, pastikan kedudukan seks selamat dan jangan memberi tekanan pada perut wanita hamil. Wanita hamil juga tidak digalakkan berada dalam posisi terlentang, kerana posisi ini dapat menyekat aliran darah dan dapat membuat wanita hamil pusing ketika berhubungan seks.

Seks oral

Seks oral biasanya selamat semasa kehamilan, selagi tidak ada penyakit kelamin. Semasa melakukan seks oral, pastikan suami tidak meniup udara ke dalam faraj. Ini dapat meningkatkan risiko embolisme udara yang dapat menyekat saluran darah plasenta dan membahayakan wanita hamil dan janin.

Berkeyakinan

Walaupun perubahan pada tubuh wanita hamil semasa mengandung menjadikan keyakinannya di hadapan suaminya semakin berkurang, percayalah bahawa dia masih menyayanginya dan lebih menyayanginya kerana dia kini sedang mengandung bayinya.

Pelincir faraj selamat untuk wanita hamil yang mengalami kekeringan faraj. Dengan menggunakan pelincir, hubungan seks dapat menjadi lebih selesa dan bahkan memberi manfaat kepada wanita hamil, suami, dan anak-anak di dalam kandungan.

Walau bagaimanapun, wanita hamil dengan keadaan tertentu, seperti serviks yang lemah dan plasenta previa, tidak dibenarkan melakukan hubungan seks yang melibatkan penembusan zakar. Selain itu, keadaan vagina kering juga dapat menunjukkan tahap rendah hormon progesteron, yang merupakan hormon kehamilan yang penting untuk mengekalkan kekuatan rahim.

Oleh itu, periksa wanita hamil secara berkala dan jangan teragak-agak untuk bertanya kepada doktor sama ada selamat bagi wanita hamil untuk melakukan hubungan seks. Sekiranya wanita hamil mengalami kekejangan teruk, cairan ketuban bocor, atau pendarahan selepas hubungan seksual, berjumpa doktor dengan segera untuk mendapatkan rawatan.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found