Kehidupan yang sihat

Berhati-hati! Jangan Basuh Ayam Mentah

Banyak orang mempunyai kebiasaan mencuci ayam mentah sebelum memasak, kerana dianggap dapat menghilangkan kuman dan bakteria pada daging ayam. Sebenarnya, tabiat ini harus dielakkan kerana boleh menyebabkan masalah kesihatan.

Anda harus tahu bahawa mencuci ayam mentah sama sekali tidak menghilangkan kuman. Ini sebenarnya berisiko menyebarkan kuman ke permukaan peralatan memasak dan peralatan dapur dan membahayakan anda untuk penyakit, seperti keracunan makanan.

Bahaya Mencuci Ayam Mentah

Terdapat pelbagai jenis kuman yang terdapat pada daging ayam, dan salah satunya adalah Campylobacter. Jangkitan bakteria Campylobacter boleh menyebabkan simptom, seperti sakit perut, mual, muntah, demam, dan merasa lemah.

Jangkitan ini boleh membahayakan jika terjadi pada anak-anak, orang tua, atau orang yang sistem kekebalannya lemah, seperti orang dengan HIV, barah, atau kekurangan zat makanan.

Sekiranya tidak dirawat dengan betul, jangkitan bakteria Campylobacter boleh menyebabkan pelbagai komplikasi berbahaya, seperti:

  • Jangkitan tulang dan sendi (arthritis septik)
  • Keradangan hati (hepatitis) atau pankreas (pankreatitis)
  • Sepsis
  • Keradangan otot jantung (miokarditis)
  • Sindrom Guillain-Barre

Jangkitan bakteria Campylobacter Ia juga boleh menyebabkan cirit-birit yang teruk sehingga penghidapnya berisiko mengalami dehidrasi. Sekiranya ia berlaku pada wanita hamil, jangkitan bakteria ini bahkan boleh menyebabkan keguguran.

Oleh itu, jika anda mengalami gejala jangkitan bakteria, Campylobacter setelah makan daging ayam atau makanan lain yang kurang bersih, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan.

Petua Menguruskan Ayam Mentah

Daging ayam adalah pilihan makanan berkhasiat kerana mengandung banyak protein, lemak, vitamin B, kolin, dan zat besi, yang baik untuk kesihatan tubuh. Namun, anda perlu memproses daging ayam dengan betul agar tidak menimbulkan masalah kesihatan.

Berikut adalah beberapa petua untuk memproses dan menyimpan daging ayam mentah:

1. Basuh tangan sebelum dan selepas memproses daging ayam

Basuh tangan anda dengan sabun dan air suam sebelum dan sesudah menyentuh ayam mentah dan peralatan memasak. Ini penting untuk dilakukan untuk mengelakkan penularan kuman dari daging ayam ke dalam badan

2. Elakkan membasuh daging ayam

Elakkan membasuh ayam mentah dengan air, kerana semua bakteria pada ayam akan mati semasa proses memasak. Mencuci daging hanya akan meningkatkan risiko menyebarkan bakteria yang sebenarnya boleh menyebabkan masalah kesihatan.

3. Alihkan peralatan memasak untuk daging dan sayur-sayuran atau buah-buahan

Anda dinasihatkan untuk mempunyai peralatan memasak sendiri untuk memproses daging ayam mentah. Semasa memotong ayam, cubalah juga menggunakan pisau dan talenan yang berbeza agar kuman dari daging tidak merebak ke bahan makanan lain.

4. Masak ayam hingga masak

Seboleh-bolehnya, pastikan anda memasak ayam mentah sehingga masak sepenuhnya. Jangan tinggalkan daging yang masih berwarna merah jambu. Untuk memastikan daging ayam dimasak, anda boleh memotongnya dan melihat warna dan cecair yang keluar dari daging ayam.

Cecair jernih dan warna putih daging ayam adalah tanda bahawa ayam dimasak sepenuhnya. Langkah ini penting dilakukan untuk mengurangkan risiko pelbagai penyakit, seperti cirit-birit dan tifus, kerana memakan daging ayam yang belum dimasak.

5. Perhatikan cara menyimpan daging ayam

Penyimpanan daging ayam mentah juga mesti dipertimbangkan. Biasakan untuk selalu menyimpan daging ayam di dalam bekas yang bersih dan tertutup. Sekiranya anda ingin mencairkan ayam beku, lebih baik mencairkannya di dalam peti sejuk daripada membiarkannya di kawasan dapur.

Anda juga boleh mencairkan ayam beku dengan merendamnya dalam air sejuk, jika daging itu disimpan di dalam beg plastik.

Daging ayam mentah biasanya boleh bertahan 2-3 hari. Namun, jika mengeluarkan bau yang tidak menyenangkan, ini adalah tanda bahawa dagingnya busuk dan tidak sesuai untuk dimakan.

Mencuci makanan, seperti ayam mentah, tidak selalu menghilangkan kuman. Beberapa kajian setakat ini menunjukkan bahawa mencuci daging ayam mentah sebenarnya berisiko menyebarkan bakteria yang terdapat pada daging ayam.

Oleh itu, jangan basuh ayam mentah dan pastikan memasak ayam dengan teliti sebelum memakannya. Sekiranya anda mengalami gejala tertentu, seperti demam, sakit perut, muntah, dan cirit-birit, setelah memakan daging ayam, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan.