Kesihatan

Penyakit Telinga Ini Selalunya Dialami oleh Kanak-kanak

Penyakit telinga pada kanak-kanak boleh berlaku disebabkan oleh beberapa perkara, salah satunya adalah jangkitan. Keadaan ini boleh membuat kanak-kanak rewel kerana telinga mereka sakit, malah boleh mengganggu pendengaran mereka.

Anak-anak lebih mudah terkena penyakit telinga kerana bahagian telinga mereka masih belum berkembang sepenuhnya. Selain itu, sistem ketahanannya masih tidak sekuat orang dewasa, jadi mudah dijangkiti bakteria dan virus.

Pelbagai Jenis Penyakit Telinga pada Kanak-kanak

Berikut adalah jenis penyakit telinga yang sering menyerang kanak-kanak:

1. Otitis media akut

Otitis media akut berlaku apabila jangkitan menyebabkan keradangan dan penumpukan cecair di belakang gendang telinga. Kanak-kanak di bawah usia 2 tahun pada amnya lebih berisiko terkena otitis media akut, ini kerana bentuk dan ukuran tiub Eustachian mereka masih belum berkembang sepenuhnya.

Pada kanak-kanak, otitis media akut dapat berkembang dengan cepat dan biasanya disertai dengan gejala seperti demam, kekecohan, kehilangan selera makan, dan tidak bertindak balas terhadap panggilan suara rendah.

2. Otitis media dengan efusi

Otitis media dengan efusi berlaku apabila terdapat keradangan di belakang gendang telinga yang disertai dengan penumpukan cecair di kawasan itu. Keadaan ini menjadikan telinga tengah terasa kenyang, sehingga pendengaran terganggu.

Otitis media dengan efusi lebih kerap berlaku pada kanak-kanak di bawah umur 2 tahun. Penyakit telinga ini biasanya tidak menimbulkan gejala. Walaupun begitu, sekiranya keadaan ini dijumpai semasa pemeriksaan, doktor ENT akan mengambil tindakan membuang cecair tersebut.

3. Otitis media kronik dengan efusi

Keadaan ini berlaku apabila cecair (efusi) yang berada di belakang gendang telinga terperangkap di kawasan itu untuk jangka masa yang lama dan berlaku berulang kali. Biasanya kanak-kanak yang terkena penyakit telinga ini mengalami masalah pendengaran.

4. Otitis externa

Otitis externa adalah jangkitan pada kulit di bahagian luar telinga. Jangkitan ini sering terjadi kerana air masuk ke telinga dan tidak dikeringkan dengan segera, menjadikan bakteria atau kulat lebih mudah membiak. Selain itu, kebiasaan memilih telinga, berenang, dan penyakit kulit juga dapat menyebabkan munculnya otitis externa.

Seorang kanak-kanak yang mengalami otitis externa biasanya akan mengalami gejala berupa sakit di telinga yang bertambah buruk ketika mengunyah, gatal-gatal dan kemerahan di telinga, dan pelepasan yang jelas dan tidak berbau dari telinga.

Cara Menjaga Kesihatan Telinga Kanak-kanak

Untuk mengelakkan kanak-kanak dari penyakit telinga, ada beberapa cara yang boleh anda lakukan:

1. Bersihkan telinga anak dengan betul

Salah satu cara untuk menjaga kesihatan telinga anak anda adalah membersihkannya dengan betul. Pastikan anda hanya membersihkan kawasan cuping telinga dan tidak membersihkan keseluruhan telinga.

Sebenarnya telinga mempunyai kemampuan untuk membersihkan dirinya. Oleh itu, elakkan daripada menggunakan Putik kapas atau pengikis telinga untuk membersihkan telinga anak.

2. Pastikan telinga anak sentiasa kering

Cara lain yang boleh anda lakukan adalah menjaga telinga anak anda kering. Ini kerana telinga yang lembap memudahkan bakteria tumbuh dan membiak di saluran telinga. Sekiranya tidak dirawat, ini boleh menyebabkan jangkitan telinga.

3. Pakaigegendang telinga ketika berenang

Semasa kanak-kanak berenang, air dapat memasuki telinganya. Ini boleh membuatkan kuman masuk ke telinga. Untuk itu, pakai penutup telinga jika anda ingin membawa anak anda berenang.

4. Periksa telinga anak secara berkala kepada doktor

Selain melakukan dua kaedah di atas, anda juga perlu kerap memeriksa telinga anak anda kepada doktor THT. Penyakit telinga kanak-kanak dapat berkembang dengan cepat, jadi perlu untuk merawat jangkitan seawal mungkin sebelum pendengarannya terganggu.

Cara-cara di atas sangat penting dilakukan untuk mengelakkan kanak-kanak terkena penyakit telinga. Sekiranya anak menunjukkan ketidakselesaan di telinga, segera bawa dia ke doktor THT untuk mendapatkan pemeriksaan dan rawatan yang tepat.